• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
'Türkiye'de güçlü bir teknoloji ekosistemi inşa ediliyor'
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Gaziantep Sanayi Odası ev sahipliğinde Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcıları Hasan Büyükdede ile Mehmet Fatih Kacır'ın katılımlarıyla "Gaziantep Sanayisinin Stratejik ve Teknolojik Dönüşümünde Üniversitelerin ve Teknoparkların Rolü" konulu toplantı düzenlendi.

Gaziantep Sanayi Odası Meclis Salonu'nda düzenlenen toplantıda, sanayicilerle bir araya gelen bakan yardımcıları, Ar-Ge ve teknoloji alanında istişarelerde bulundu.

Toplantının açılışında konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, Gaziantep için bir eylem planı hazırlayacaklarını ve Gaziantep'te sanayinin stratejik ve teknolojik dönüşümüne imkan verecek bir eylem bütününü oluşturacaklarını belirtti.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak Türkiye'nin 2023'e hedeflerini, bakış açısı ve yol haritasını anlatan bir sunum gerçekleştiren Kacır, bakanlık olarak Türkiye'de ilk defa Sanayi ve Teknoloji Strateji Belgesi hazırladıklarını söyledi.

11'inci Kalkınma Planı'nda belirlenen orta-yüksek ve yüksek teknoloji seviyesindeki odak sektörlerin desteklendiğini ifade eden Kacır, Gaziantepli sanayicileri daha fazla Ar-Ge yapmaya, farklı sektörlere yönelik verilen desteklerden ve özellikle makine sektöründeki desteklerden faydalanmaya davet etti.

Türkiye'nin genç nüfusa sahip olduğunu, bu kişilerin yeniliğe, inovasyona yatkın olduklarını ülke için önemine dikkati çeken Kacır, dünyadaki teknolojik gelişmelere değinerek, gençlerin kurduğu teknoloji tabanlı şirketlerin hızla büyüyerek 100 yıllık rakiplerini bile geride bıraktığını, 80'den fazla teknoparkta 50'den fazla hızlandırma programlarıyla startupları desteklemeye gayret gösterdiklerini kaydetti.

Startupların en önemli destek kaynaklarının girişim sermayesi fon yatırımları olduğunu dile getiren Kacır, "Onların büyük varlıkları, banka kredilerine verebilecek teminatları yok. Onları dünya çapında destekleyen mekanizma girişim sermayesi fon mekanizması. Önümüzdeki dönemde bu mekanizmayı daha da güçlendireceğiz. Hali hazırda bazı adımlar atmaya başladık. Hazine ve Maliye Bakanlığı ve TÜBİTAK ile Tech-InvesTR programını başlattık. Startuplara 60 milyon dolar seviyesinde destek veriliyor. Dünyada bu rakam 250 milyarın üzerine çıkmış durumda. Kabaca dünya ekonomisinin bir buçuğuyuz. Türkiye'de bu rakam iki buçuk, üç milyar dolar olsa dünya ile başa baş rekabet edebiliriz. Önümüzdeki dönemde girişim sermayesi fonlarını güçlendiren yatırımları daha da arttırmış olacağız. Tech-InvesTR ile 5 girişim sermayesi fonu kurulmuş oldu. Startuplara 1,1 milyar liralık yatırım hacmi oluşmuş olacak. Diğer bakanlık kurumlarımızın kaynaklarından girişim sermayesi fonlarına özellikle fonların fonu mekanizmalarını kurarak daha fazla katkı sunmayı hedefliyoruz." ifadelerini kullandı.

Yeni ekonomi programı ve kalkınma planında sanayicilerin de desteğiyle yüzde 5 büyüme hedefini yakalamak istediklerini ifade eden Kacır, Türkiye ekonomisinin yüzde 5'in üzerinde büyüdüğünü belirterek, şunları söyledi:

O zaman bizim ateşimiz niçin dönem dönem yükseliyor? Niçin sıkıntılar yaşıyoruz? Çeyrek büyüme oranlarına baktığımızda çok büyük salınım görüyoruz. Yani standart sapmanın çok yükseldiğini görüyoruz. Bir çeyrekte çok büyüyen ekonomimiz hemen peşindeki çeyrekte küçülmeyle karşı karşıya kalabiliyor. Sanayi teknoloji seviyesini yükselten, Ar-Ge odaklı yapacağımız, yerliliği arttıracağımız, finansmanda dövize bağlılığımızı azaltacağımız işler bu salınımı azaltmaya yönelik olabilir. Sanayimizin bu istikrarlı büyümeyi sağlıklı büyüme olarak sürdürebilmesini sağlayacak işler diye düşünüyoruz. En temel hedeflerimizin başında imalat sanayimizin katma değerini yükseltmek geliyor.

Türkiye'de güçlü bir teknoloji ekosistemi inşa edildiğini belirten Kacır, bin 500'den fazla Ar-Ge ve tasarım merkezi kurulduğunu 80'den fazla teknoparkta 5 bin 400'den fazla şirketin çalıştığını, 30 binden fazla Ar-Ge projesini tamamladıklarını, 5 milyar dolara yaklaşan yüksek teknoloji ihracatı olduğunu aktardı.

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede de konuşmasında, Gaziantep'in sanayi ve kültürel dönüşümünü değerlendirdiklerini belirterek, "Gaziantep'in düşünsel dönüşümünü sağlamak için Gaziantep Sanayi Odamızın etkin bir şekilde devreye girdiğini görüyoruz. Bu da Gaziantep'in hangi alanlarda gelişmek istediğini ortaya koyuyor. Bunlardan bir tanesi kümelenme çalışması yapmak istedikleridir. Savunma sanayinde ve medikal sektöründe önemli adımlar atmak istediklerini görüyoruz. Gaziantep makina sektöründe geçmişte çok önemli bir merkezdi. İnşallah bundan sonra da makina sanayinde çok iyi bir yere gelmesini arzu ediyoruz. Stratejik sektörler arasında ilan ettiğimiz makina sektöründe, özellikle tekstil makinaları üretiminde Gaziantep çok önemli bir merkez haline gelebilir." şeklinde konuştu.

Gaziantep'in büyük makine üretim merkezi haline gelebileceğine işaret eden Büyükdede, savunma sanayinde yol almak ve etkin bir rol oynamak için çok ciddi alt yapı sektör olduğunu vurguladı.

Savunma sanayisinin çok geniş entervali kapsadığını belirten Büyükdede, "Bu kapsayan dalı doğru tanımlamak lazım. Hangi alanda duracağız, hangi alanda, hangi entervalin içerisinde Gaziantep yer alabiliri iyi tespit etmek lazım. Ankara'da bazı firmalar medikal sektörde ürünler yapmaya başladılar. Medikal ürünleri ASELSAN markasıyla ancak sahaya verebilme fırsatımız oldu. Bu da daha yeni yeni oldu. Sağlık sektöründe Gaziantep'in kendine has bazı şansları var. Enjeksiyonların imalatında, hidrofil pamukta, sargı bezlerinde gibi birçok konuda zaten şu an bir sistemi var. Üniversitelerimizle ortaklaşa konular üretmemiz gerekiyor. Bu bağlamda Gaziantep'teki üniversitelerimizle sanayicilerimizin birbirine kenetlenmesini sağlamak gibi bir görevimiz var." diye konuştu. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)

]]>

Bu haberler de ilginizi çekebilir