• DOLAR 35.392
  • EURO 36.514
  • ALTIN 2999.93
  • ...
Mardin’de Ilısu Barajı ve HES Projesi Sempozyumu başladı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Kültür Varlıkları Genel Müdür Yardımcısı Ali Rıza Altunel,  Hasankeyf Müzesinde 3 bine yakın eserin sergilediğini, ancak burada 24 bine yakın eser bulunduğunu, mümkün olanları müzede sergileyeceklerini söyledi.

Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünce bu yıl üçüncüsü düzenlenen Uluslararası Ilısu Barajı ve HES Projesi Sempozyumu, Mardin Valiliğinin ev sahipliğinde yapıldı.

İlki 2011 yılında Mardin’de gerçekleştirilen sempozyumun ikincisi 07-10 Ekim 2013 tarihleri arasında Siirt’te düzenlenmişti. Projede sona gelinmesi nedeniyle sempozyumun üçüncüsü de yine Mardin’de yapılıyor. Bir otelde düzenlenen ve 3 gün sürecek sempozyum, açılış konuşmalarıyla başladı.

Sempozyumun açılışında konuşan Mardin Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Yaman,  projenin önemine değinerek, “Ilısu Barajı ve HES Projesi çok önemli bir projeydi. Allah’a şükür bitti. Tabi bu projenin bir önemi var, herkes farklı şeyler söylese de… Çevreye duyarlı, kültür ve tabiat varlıklarına saygılı, bu nedenle de uzun süre devam eden bir proje oldu.” dedi.

Mardin'in turizmde özellikle 3 yılda önemli bir ivme yakaladığını belirten Yaman,  iş birliğiyle yürütülen çalışmalar sonucunda yılsonuna kadar kentte 5,5 milyon turistin gelmesini hedeflediklerini söyledi.

Kültür Varlıkları Genel Müdür Yardımcısı Ali Rıza Altunel de “Bölgede özellikle birçok höyük kazıldı. Bu höyüklerden Neolitik Çağ’a varıncaya kadar birçok döneme varıncaya kadar belgeleyen, işaretler çıktı. Hasankeyf Müzesinde bugün sergilemeye başladığımız 3 binin üzerinde eser var. Burada 24 bine yakın eser bulunmuş oldu. Bir kısmının konserveysen ve restorasyon çalışmaları devam ediyor. Onları da tamamladıkça inşallah Hasankeyf Müzemizde mümkün olanları sergileyeceğiz.” diye konuştu.

Açılan müzeyle Hasankeyf’in kültürünün yaşatılacağını anlatan Altunel, “Küçücük bir ilçe için 24 bin metrekare toplamda kapalı alana sahip, 5 bin metrekare sergi alanına sahip müzenin yapılmış olması bile bu bölgede çıkan çıkması muhtemel olan eserlerle ilgili bir ön görüydü.  Buradaki kültürel alanlar cömertliklerini göstermiş oldu. Dolayısıyla o eserleri şimdi görme zamanı. Hasankeyf’i belki otantik olarak yaşatma imkânı bulamayacağız ama bu müzeyle şehrin kültürü yaşatma imkânını bulmuş oluyoruz.” dedi.

Altunel, sözlerini şöyle sürdürdü: “Eserlerimizi Hasankeyf Müzesinde sergilemeye çalışıyoruz. İnşallah ziyaretçilerimiz Hasankeyf Müzesinde görme imkânı bulacak. Ayrıca sağ olsun DSİ’nin taşınmasını sağladığı Zeynel Bey Türbesi gibi ve diğer eserlerimizin müzemizin alanında onlarında restorasyonunun tamamlanma çalışmaları devam ediyor. Güneydoğu Anadolu Bölgesi önemli bir eser daha kazanmış oldu.” (M. Salih Keskin – İLKHA)

]]>

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir