• DOLAR 34.547
  • EURO 36.015
  • ALTIN 3005.461
  • ...
“Bilinçsiz kullanılan tarım ilaçları kansere yol açıyor”
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Son günlerde tüketilen bazı gıdalar nedeniyle vatandaşların zehirlendiği görülüyor. Tarım ve Orman Bakanlığı, taklit, tağşiş yapıldığı veya ilaç etken maddesi ilave edildiği tespit edilen toplam 618 firmaya ait 1211 ürünü kamuoyuyla paylaşmıştı. Bölgemizde de üretimi yapılan ve sık tüketilen başta pekmez, isot, nar, ıspanak, döner ve lahmacun gibi ürünlerde de sıkıntılar yaşanıyor.

Konuyla ilgili açıklama yapan Batman Ziraat Odası Genel Sekreteri ve Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Batman Şube Başkanı Ebubekir Doğan, zehirlenme olaylarının kimyevi tarım ilaçlarından kaynaklandığını vurguladı. Bu tür ilaçların genellikle bilinçsiz kullanıldığını ifade eden Doğan, bilinçsiz kullanımın kansere yol açabileceğini, bilinçsiz kullanım sonucu birçok kanser vakasına rastlandığını belirtti.

Bakanlığın tedbir alması gerektiğini belirten Doğan, ziraat mühendisi ataması yapılarak denetimlerin artırılması ve bu tür vakaların yaygınlaşmasının önüne geçilmesi gerektiğini söyledi. 

video

“Bakanlık önlemler almalı”

Yapılan denetimler sonucu birçok gıdada insan sağlığına zarar verecek maddelere rastlandığını belirten Doğan, “Son dönemlerde Türkiye genelinde tüketilen gıdalarda insan sağlığına zarar verecek maddelere rastlandı ve bazı vatandaşlarımız zehirlenme vakasıyla karşı karşıya kaldı. Ülkesel bazda bunun önüne nasıl geçebiliriz? Türkiye’de bununla ilgili çalışma yürüten bakanlık Tarım ve Orman Bakanlığıdır. Öncelikle Tarım ve Orman Bakanlığının bu konuda denetimlerini sıklaştırması, daha etkin ve caydırıcı önlemler alması gerekiyor. Sebze ve meyvelerde ilaç kalıntılarının kalması neticesinde, insan sağlığına zarar verici sonuçlar ortaya çıkmaktadır.” dedi.

“Kimyevi gübre ve ilaç kontrolü yapılmalı”

Konuşmasının devamında Doğan, şunları söyledi: “Bu zehirlenmelerin esas tehlikesi şudur; uzun yıllar bu gıda maddelerin tüketilmesiyle insan vücudunda kalıntıların birikmesi neticesinde kanser hastalığına sebebiyet verebilmektedir. Kanser, çağımızın en büyük illetlerinden bir tanesidir. Peki, bakanlık bu konuda ne yapmalıdır? Her zaman söylüyoruz, bir çok ziraat mühendisi arkadaşımız işsizdir. Bu konuda uzman arkadaşlarımız var. Bununla ilgili bakanlık kalifiyeli eleman görevlendirerek bu ilaçların, kimyevi gübrelerin kontrol altına alınabilmesi ve takip edilebilmesi şeklinde bir çalışma yapmalıdır.”

“Acilen ziraat mühendisi ataması yapılmalı”

Türkiye genelinde birçok ilaç bayisinde geleneksel yöntemlerle ilaç satıldığını vurgulayan Doğan, “Bu, insan sağlığına son derece olumsuz etki eden, insanların zehirlenmesine ve uzun vadede kanser gibi kalıcı hastalıklara sebep verebilen bir durumdur. İlaç şirketlerinin özellikle kalifiyeli eleman bulundurması ve bunu kontrol altına alması gerektiğini düşünüyoruz. Bakanlık acil olarak ziraat mühendisi ataması yapmalıdır. Bakanlık, tarladan sofraya kadar olan tüketimi mutlaka bir zincir içerisinde takip etmelidir. Hatta çiftçilerin ilacı nereden aldığını kontrol edip bunu bizzat tespit ederek buna göre bir önlem alması gerektiğini düşünüyorum.” diye konuştu. (Mehmet Fatih Akgül-İLKHA)





Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir