“Organ bağışı bilincinin geliştirilmesi gerekir”
Bingöl İl Sağlık Müdürlüğü tarafından”3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası” münasebetiyle bir program düzenlendi.
3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası münasebetiyle, Bingöl İl Sağlık Müdürlüğü tarafından bir program düzenlendi.
Bingöl Devlet Hastanesi’nde yapılan programa, İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Mehmet Emin Gündoğdu, Bingöl Devlet Hastanesi Başhekimi Uzm. Dr. Ali Ekin, İl Sağlık Müdürlüğü ve Devlet Hastanesi yöneticileri ile çok sayıda sağlık çalışanı ile vatandaşlar katıldı.
Program, Bingöl Güzel Sanatlar Lisesi Koro Ekibinin müzik dinletisi ardından başladı.
Organ bağışının öneminin anlatıldığı sunumun ardından konuşan Bingöl Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Ali Ekin, her yıl 3-9 Kasım tarihleri Organ ve Doku Bağışı Haftası olarak kutlandığını belirterek, “Yasal desteğe sahip olmasına rağmen organ ve doku nakli hizmetlerinin geliştirilmesinde en önemli husus, organ ve doku bağışının temini, bu bağışın artırılması için kamuoyunda bu konudaki bilgi eksikliğinin giderilmesi, organ bağışı bilincinin geliştirilmesi ve halkın organ ve doku bağışı konusunda teşvik edilmesidir. Bu konuda bütün sağlık kuruluşları olarak verdiğimiz organ ve doku bağışı hizmetlerinin yanı sıra; eğitim kurumlarına, basına ve sivil toplum kuruluşlarına önemli görevler düşmektedir.” dedi.
Ekin, “Şu gerçek hiçbir zaman akıldan çıkarılmamalıdır; her birimiz günün birinde organ veya dokularımızdan birini kaybedebilir, bir başkasının organ veya dokusuyla hayata yeniden tutunabiliriz. Bu açıdan organ ve doku nakli hastane olarak sürekli gündemimizin ilk sıralarında yer alacak, hastane ve il bazlı çalışmalarımız devam edecektir. Bu ve benzeri program ve etkinliklerin organ ve doku bağışının artırılmasına vesile olmasını temenni ediyorum. Hastanemizde bu konuya hassasiyetle eğilen tüm çalışanlarımıza, bu seneki çalışmalarımızda bize destek olan Güzel Sanatlar Lisemize, bu konuya önem veren tüm vatandaşlarımıza ve tüm paydaşlarımıza teşekkür ediyorum.” ifadelerine yer verdi.
Bingöl İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Mehmet Emin Gündoğdu da “Ülkemizde yaklaşık 55 bini hemodiyaliz, geri kalanı da periton diyalizi olmak üzere yaklaşık 80 bin kronik böbrek yetmezliği tanısı alan hasta bulunmaktadır. Bu hastaların yalnızca yüzde 5’i nakil ile sağlıklarına kavuşabilmektedir. Karaciğer ve kalp yetmezliğinde diyaliz benzeri bir tedavi şansı da bulunmamaktadır. Dünya genelinde ve Avrupa’da milyon nüfus başına bağış oranı yüzde 20-40 arası iken bu oran bizim ülkemizde milyonda 6’dır. Sağlık bakanlığının 2017 yılı verilerine göre 21 bin 539 böbrek nakli, 2 bin 71 karaciğer nakli, 910 kalp nakli, 282 pankreas nakli, 59 akciğer nakli bekleyen hasta bulunmaktadır.” dedi.
Gündoğdu, “Ülkemizde 29.05.1979 tarihli 2238 sayılı kanun ile “Organ ve Doku Nakli Hizmetleri” yürütülmekte olup, organ nakilleri pek çok merkezde başarı ile uygulanmaktadır. Organ bağışı kişi hayatta iken, kendi iradesi ile tıbben yaşamı sona erdikten yani beyin ölümü gerçekleştikten sonra doku ve organlarının başka hastaların tedavisinde kullanılmasına izin vermesidir. Yasaya göre 18 yaşından büyük ve tıbbi açıdan mümeyyiz olan herkes organlarının tamamını veya bir bölümünü bağışlayabilir. Organ bağışının dini yönden sakıncasının olmadığını, Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, 03.03.1980 tarihli organ ve doku naklinin caiz olacağı ile ilgili kurul kararı ile belirtmiştir. Organ bağışı yapmak isteyen vatandaşlar, il sağlık müdürlükleri, hastaneler, organ nakli yapan merkezler, aile hekimliklerine başvurabilir, detaylı bilgi alabilirler. 3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası vesile ile organ bağışı bekleyen hastalarımıza acil şifalar diliyor, tüm vatandaşlarımızı organ bağışı konusunda duyarlı olmaya davet ediyorum.” diye konuştu.
Etkinliğin ardından hastane içerisinde kurulan organ bağışı standının açılışı gerçekleştirildi ve organ bağış kaydı alındı. Organ bağışı konusunda vatandaşlarda farkındalık oluşturmak, organ bağışının önemine vurgu yapmak ve organ bağışında bulunmak isteyen vatandaşlara rehberlik etmek amacıyla etkinliklerin hafta boyunca süreceği de belirtildi. (İLKHA)