Hasankeyf esnafının çaresiz bekleyişi sürüyor
Batman'ın tarihi kenti Hasankeyf'te bulunan Er-Rızk Cami'nin taşınması işlemleri için çalışmalar sürürken, Hasankeyfli kimi esnaf taşınırken kimisi de çaresiz bir şekilde bekleyişlerini sürdürüyor.
Ilısu Barajı HES Projesi kapsamında baraj göleti altında kalacak eserleri korumaya yönelik düzenlenen çalışmalar kapsamında, 12 Mayıs 2017 yılında ilk olarak Zeynel Bey Türbesi taşındı. Zeynel Bey Türbesinin taşınmasının ardından Artuklu Hamamı, İmam Abdullah Zaviyesi, Hasankeyf Kalesi Orta Kapısı, Eyyubi (Kızlar) Camisi, Sultan Süleyman Külliye kapısı (Taçkapı), çeşmesi ile minaresi ve Er-Rızk Cami minaresi taş taş sökülerek Kültürel Park Alanı’na taşındı. Kalan diğer eserlerin taşınması için çalışmalar devam ediyor.
Asırlık Er-Rızk Camii'nin taşınması için Hasankeyf'in tarihi çarşısı olan Kale Sokağı'ndaki esnafın yeni yerleşkeye taşınma süreci başladı. Esnafın taşınması için verilen süre dün akşam saat 18.00'de son bulurken, esnaftan bir kısmı tamamen taşındı bir kısmı ise yeni yerleşkede kendilerine yer verilmediğinden taşınamadı. Esnafın taşınması esnasında şantiye alanına dönüşen Kale Sokağı ise yerli ve yabancı turistleri ağırlamaya devam ediyor.
Bir yandan Kale Sokağı'ndaki esnafın tamamen taşınması beklenirken öbür yandan Kale Sokağı üst kısmında bulunan evlerin yıkımına başlandı. Hasankeyfliler yıkımı hüzün dolu gözlerle seyrediyor.
"Hasankeyf'in kalbi dediğimiz yerde taşınma işlemleri devam ediyor"
Kale Sokağı esnafının taşınma işlemleriyle ilgili bilgi veren Hasankeyf Kültür Derneği Başkanı Ahmet Akdeniz, "Hasankeyf'te önce tarih taşındı sonra vatandaşlarımız yavaş yavaş taşındı ve taşınmaya devam ediyor. Şu anda taşınma sırası esnafımıza geldi. Hasankeyf'in kalbi dediğimiz eski çarşıda taşınma işlemleri devam ediyor. Hak sahibi olan ve dükkânı yeni yerleşkede olan biz vatandaşlar taşınıyoruz. Eski çarşının kurulmasından beri Hasankeyf'te esnaflık yapan vatandaşlarımız hak sahibi olamadı. Bu vatandaşlarımız nereye gidecek. İnsanlarımızı düşünmek mecburiyetindeyiz. İnsanları üzmeyelim, insanların sorunlarını gidermeye çalışalım." dedi.
"Dicle Nehri kenarında kurtlar kuzuları kapıyor"
Hak sahibi olamayan esnafın mağdur edilmemesi gerektiğine değinen Akdeniz, "Hadi git sana yer yok demekle olmuyor bu işler. Veysi Dilekçi, Ali Aslankılıç, Burhan Balta, Süleyman Sevim, Cemal Akbel, Süleyman Kandemir gibi esnaflar ne olacak. Bu insanlar günah değil mi? bu güne kadar niye bir çare üretilmedi. Yöneticilerimiz bu günün böyle olacağını bilmiyor muydu? Önce bu insanlarımıza sahip çıkılması gerekiyor. Nasıl tarihimize ve vatandaşımıza sahip çıktıysak, esnafımıza da sahip çıkalım. Hasankeyf'te Dicle Nehri'nin kenarındayız. 'Dicle'nin kenarında bir koyunu kurt kapsa kendimden bilirim' diye Sayın Cumhurbaşkanımıza sesleniyoruz; kurtlar kuzuları kapıyor Sayın Cumhurbaşkanım lütfen buna sahip çıkın." ifadelerini kullandı.
"Kimse mağdur olmayacak demişlerdi"
Yeni Hasankeyf'te kendisine hak sahipliği verilmeyen esnaflardan Zeki Kaya, "Hasankeyf'te 10 seneye aşkındır esnafım. Buraya epey emek verdik. Dün son gündü. Gördüğünüz gibi bugün herkes toplanıyor. Herkes yeni Hasankeyf'e gidiyor. Bizleri derinden üzen bir durum var. Burada herkese dükkân verilirken, burada bulunan 7-8 kişiye dükkân verilmedi. Sebebi de Hasankeyfli olmadığımız içindir. Biz burada mağdur oluyoruz. Hani demiştiler 'kimse mağdur olmayacak.' Biz ne kadar uğraştıysak da bir dükkân elde edemedik. Bunun için gerçekten çok üzgünüz. Bize geçici dükkân verileceğini söylediler. Bir dükkân için yıllık 35 bin masraf çıkardılar. 35 bin kazanmıyorum ki, o kadar vereyim. Ailemizi bu tezgâh sayesinde geçindiriyorduk. Ne yaptıysak hak sahibi olamadık. Bugün gitmemiz lazım ben gitmek istemiyorum. Bana bir yer vermediler, malzemelerimi nereye bırakacağım. Eşyalarımı kaymakamlığın önüne bırakacağım. Birkaç esnaf daha aynı durumda, eşyalarını bırakacakları bir yerleri yok. Biz mağduruz mağduriyetimizin giderilmesini istiyoruz." şeklinde konuştu. (Mehmet Sait Çelik –İLKHA)