• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Rami Kışlasında Türkiye'nin en büyük kütüphanesi açılacak
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Yurt içi ve yurt dışından 800'ün üzerinde yayınevi ve sivil toplum kuruluşunun katılacağı 38'inci İstanbul Uluslararası Kitap Fuarı düzenlenen resmi programla yoğun bir katılımla açıldı.

Fuarın açılışında konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, uzun süre askeri kışla olarak kullanılan Rami kışlasının restorasyon çalışmaları bittikten hemen sonra Türkiye'nin en büyük kütüphanesini bu tarihi mekanda açacaklarını söyledi

Fuarda olmaktan gurur duyduğunu belirten Bakan Ersoy, "38'inci kez kapılarını açan İstanbul Uluslararası Kitap Fuarı ülkemizdeki yüzbinlerce okur ve yazarın eserleriyle buluşması için fırsat sunarken dünyanın çeşitli ülkelerinden birçok yayınevi ve ajansın temsilcilerini de bir araya getirmektedir. Bu vesile ile yarım milyona yakın ziyaretçisiyle Avrupa'nın okura ulaşan en büyük fuarı olan bu büyük organizasyonu gerçekleştiren TÜYAP ve Türkiye Yayıncılar Birliğine teşekkür ederim." dedi.

"30 yabancı temsilci de bu fuara iştirak etmektedir"

Bakan Ersoy, "Bu yıl 'Edebiyatımızda 50 Kuşağı" temasıyla gerçekleştirilen fuara 800'den fazla yayınevi ve STK'nın katılması, ülkemizin kültür, sanat ve edebiyat alanında aldığı yolun büyüklüğünü gösteren önemli bir veri olarak değerlendiriyoruz. Bakanlık olarak yerli ve yabancı yayın evlerini bir araya getirmekte ve ülkemizdeki uluslararası fuar etkinliklerine katkıda bulunmaktayız. Bu çerçevede Avusturya, İtalya, İran, Meksika, Gürcistan, Ürdün ve Rusya'dan bakanlığımızca davet edilen ve her ülkenin önde gelen yayınevlerinin üst düzey yöneticileri olan 30 yabancı temsilci de bu fuara iştirak etmektedir." diye konuştu.

Kitap okuma oranlarında artış yaşanıyor

Bakanlık ve özel sektörün çalışmalarıyla Türkiye'de yayıncılığın her geçen gün arttığını belirten Bakan Ersoy, "2018 yılında 67 bin 135 eser tahsis edildi. Aynı yıl derlenen eser sayısı ise 70 bin 803 olmuştur. 2000 yılında bu sayının 12 bin 580 olduğu göz önünde bulundurulduğunda ülkemizde okumaya yönelik artışın boyutları da ortaya çıkmaktadır." şeklinde konuştu.

Hazine ve Maliye Bakanlığının kitapta KDV oranını sıfırlamasının yayıncılık sektöründe memnuniyetle karşılandığını hatırlatan Bakan Ersoy, uygulamanın sektöre canlılık kattığını ve bu durumun kendilerini mutlu ettiğini söyledi.

"Ecdadımızın emanetini kütüphane olarak hizmete açacağız"

Ülkenin kalkınması ve yayıncılık sektörünün daha da canlanması için okuma kültürünün geliştirilmesi adına çalışma yürüttüklerini belirten Bakan Ersoy, şunları kaydetti:

"Cumhurbaşkanı'nın Külliyede açtığı kütüphane bizim için yol gösterici olmuştur. Bu örnekten hareketle Eyüp ilçesinde bulunan Rami Kışlasına ülkemizin en büyük kütüphanesini açıyoruz. Ecdadımızın emanetini kütüphane olarak hizmete açacağız. Geniş bir koleksiyonu barındıracak ölçüde fiziki kapasiteye sahip olacak olan 'Rami Kütüphanesi' birçok kütüphane türünü, cilt atölyelerini, okuma salonlarını, sosyal ve kültürel donatıları içeren bir kütüphaneler kütüphanesi olarak planlanmaktadır."

Bakan Ersoy, kütüphanecilik alanında çalışmalarını peyderpey hayata geçirmeye devam ettiklerini ifade etti.

"Kitap medeniyetimizin nesiller boyu aktarıldığı en önemli aktördür"

Açılışta bir konuşma gerçekleştiren İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, "Biz İstanbul'u medeniyetin cümle kapısı olarak görüyoruz. Çağ açan çağ kapatan ecdadımızın 470 yıl başkentliğini yapan aziz İstanbul. İstanbul; kitabın, sanatın, bilimin, üretimin, istişarenin, ortak aklın, sevginin, inanç özgürlüğünün başkentidir. Kitap, medeniyetimizin nesiller boyu aktarıldığı en önemli aktördür." dedi. (Nizamettin Aşkın-İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir