• DOLAR 34.236
  • EURO 37.639
  • ALTIN 2920.514
  • ...
​ "Savunma sanayisinde güçlü olmalıyız"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Gaziantep Hasan Kalyoncu Üniversitesi’nde (HKÜ) "Savunma Sanayi ve Üniversite Buluşmaları" paneli gerçekleştirildi.

Hasan Kalyoncu Kongre ve Kültür Merkezinde gerçekleştirilen panelde konuşan Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, Türkiye’nin her alanda geleceğe çok iyi hazırlanması gerektiğini belirtti.

Demir, "Barış Pınarı Harekatı'nda yerli savunma sanayinin önemi bir kez dana görüldü. Özellikle Barış Pınarı Harekatı‘nda dünyanın durumunu gördüğümüzde ülkemiz aleyhine yapılan propagandaları gördüğümüzde ‘demek ki bir şey var kardeşim’ diyorsunuz. Biz güçlü olmalıyız. Bu gücün de gelip dayandığı yer teknoloji. Savunma sanayisinde ve savunmada güçlü olmalıyız. Bu başarının dayandığı noktanın kendi teknolojinize güvenmek olduğunu anlıyoruz. Dışarıya bağımlı olmakla biz çok zaman kaybettik." dedi.

Türkiye'nin en önemli kaynağının insan kaynağı olduğuna işaret eden Demir, "İnsan kaynağımızı nasıl yetiştiririz, hangi kaynağa ihtiyacımız var, hangi mekanizmaları harekete geçirmemiz gerekiyor? Herkes bu sorumluluğu hissetmek durumunda. Eğitimin her seviyesinde bunu hissetmeliyiz ve devletin her kademesinde, belirli politikalarla ülkemizi her alanda geleceğe hazırlamalıyız. Savunma sanayi, tek başına iyi olduğumuzu iddia etmemizin mümkün olmadığı bir konu. Sanayi ekosistemimiz toptan mobilize olmadıkça, çeşitli alanlarda bilim ve teknolojide iyi adımlar atmakla ilgili gayretiniz ve politikalarınız yoksa savunma sanayisinde tek başına iyi olmamız mümkün değil. Sosyal bilimler, temel bilimler, pozitif bilimler olsun uygulamalı bilimler alanlarında iyi olmak zorundayız, bunun başka çaresi yok." ifadelerini kullandı.

Demir, "Özel sektörün çeşitli alanlarda önünün açılması ve bu projelerimizde yer almaları bizim için çok önemli. Savunma Sanayi Başkanlığının proje yürütmedeki stratejilerinden bir tanesi her ana yükleniciye belirli ölçüde küçük ve orta boyuttaki işletmelerle çalışmak ve onlara iş ortaklığı vermekle ilgili bir mecburiyeti var. Ar-Ge konularında da ve teknoloji geliştirme konularında da ürüne yönelik teknoloji anlamında bizi bir adım ileriye taşıyacak veya şu anda dışarıya bağımlı olduğumuz konularda yerlileşmeyi sağlayacak teşebbüsler önemli. Nerede bir ışık gördüysek ona destek olmak konusunda bir politikamız var. Dokunulmadık kabiliyet kalmasın istiyoruz. Peşinden koştuğumuz teknolojileri yakalamak, bir ödevimiz, bir görevimiz ancak geleceğe yürümemizde önümüze idealler koymamız gerekiyor." şeklinde konuştu.

Savunma Sanayi Başkanlığı olarak "Vizyoner Genç" adında bir internet portalı açtıklarını ifade eden Demir, konuşmasının devamında öğrencilere tavsiyelerde bulundu:

"Bir tıkla bütün belgelere dünyaya ulaşabileceğimiz bir alana geldik. Peşinden koştuğumuz teknolojileri yakalamak bir ödev. Üniversitede mesleki bir yönlendirme gerekiyor. Üniversite bitirdiğiniz zaman belirli bir alana yönelmeniz, belirli bir projede olmanız önemli. O yüzden sadece ders çalışıp sınıf geçeceği yıllar değil gelecek idealiniz çok önemli. Savunma Sanayi Başkanlığı olarak vizyoner genç programı başlattık. Buradan projelerinizi paylaşabilirsiniz. Staj ve iş imkânları için başvurabilirsiniz. Gençler için bir buluşma ortamı yaptık. Çeşitli üniversitelerden arkadaşlarınızla projeler üretip bize bildirebilirsiniz. Projelerinizi bizim radarımıza alarak bize ulaşın. Biz idealist olarak yola çıkan gençlerimizi ideallerinin sönmesini değil daha da parlatılmasını ve yollarının açılmasını istiyoruz."

Dünyada farklı coğrafyalarda yaşayanların, Türkiye'ye umutla baktığını belirten Demir, "Çevremizdeki insanlar ile fikir ayrılıkları olabilir ama tek Türkiye olduğunu unutmamalıyız. Türkiye'de hepimiz aynı gemideyiz. Sadece 82 milyon insan değil, dünyanın birçok coğrafyasındaki insanlar, Türkiye'ye umut ile bakıyorlar. Bu sadece tarihi bağlarımızdan kaynaklı değil. Türkiye'nin duruşu, dünyada hiç kimsenin ses çıkarmadığı konularda yüksek sesle bu konuları gündeme getirmemizdendir. Türkiye zalime 'zalim' ve mazluma 'mazlum' diyen bir devlettir." dedi.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de bilgi ve teknoloji çağında ekosisteme dâhil olmanın önemine değindi.

Hasan Kalyoncu Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkan Vekili Haluk Kalyoncu ise üniversite bünyesine 150 milyon TL'lik yatırımın ağırlıklı olarak teknolojiye yapıldığını söyledi.

Hasan Kalyoncu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Edibe Sözen de savunma sanayinin geliştirilmesi rolünü üstlenen Savunma Sanayi Başkanlığı’nın, içinde bulunduğu kritik dönemler için hayati sorumlulukları üstlendiğini, üstlenmeye de devam edeceğini belirtti. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir