Tüm Memurların Dikkatine
50 yıldır yürürlükte olan 657 sayılı memur kanunu baştan sona değişmek üzere.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu`nun hayata geçtiği günden bugüne 657`den fazla değişikliğe uğradığına dikkat çekerek, 1965 yılı anlayışıyla kamu yönetimini sürdürmenin artık mümkün olmadığını ve kanunun yeniden ele alınması gerektiğini söyledi.
Devlet Personel Başkanlığı`nın 52. Kuruluş Yıldönümü dolayısıyla Beştepe`deki ASKİ Sosyal Tesisleri`nde yemek verildi. DPB Başkanı Mehmet Ali Kumbuzoğlu`nun ev sahipliğini yaptığı yemeğe Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Fatih Acar, Yurtdışı Türkler ve Akrabalar Topluluğu Başkanı Kemal Yurtnaç ve çok sayıda bürokrat katıldı.
Yemekte bir konuşma yapan Bakan Çelik, Devlet Personel Başkanlığı`nın kurulduğu döneme dikkat çekerek, kurulduğu günden bu yana da kamu yönetimi alanında önemli görevler yaptığını ve kamu yönetim kültürünün oluşmasına önemli katkılarda bulunduğunu söyledi.
Konuşmasında 1965 yılında yürürlüğe giren 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu`nun yeniden ele alınması gerektiğinin altını çizen Çelik, 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu`nun hayata geçtiği günden bugüne 657`den fazla değişikliğe uğradığını, yürürlüğe girdiği dönemle yürütüldüğü dönem arasında her yönüyle büyük değişimler yaşanırken halen 1965 yılı anlayışıyla kamu yönetiminin sürdürmenin artık mümkün olmadığını bildirdi.
Çelik, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Birçok açıdan 657 Sayılı Kanuna bakılabilir ama istihdam türleri açısından bakacak olursak, kamuda memur, sözleşmeli personel, geçici personel, Teşkilat Kanunu`na göre sözleşmeli personel, işçi, geçici işçi gibi değişik ad ve statüler adı altında personelin çalıştığını ve bu savruk mevzuatın ne anlama geldiğini ortaya koymaktadır."
"MASANIN ETRAFINDA ARTIK EŞİT OTURUYORUZ"
Mehmet Ali Şahin`in konuşmasına atıfta bulunan Çelik, "Sayın Bakanım toplu sözleşmeye geçince artık bu tarafta oturanlar, bu tarafta oturanlar durumu kalktı. Eşit oturuyoruz artık. Sayın başkanlarla karşı karşıya oturuyoruz. Eşit haklara sahibiz. Son derece güzel bir başlangıç oldu." diye konuştu. Çelik, Mart ayında sorunların önemli bir bölümünün çözüldüğü bir sürecin yaşanacağını ve yeni toplu sözleşme sürecinde taraflarla masanın etrafında oturacaklarını aktardı.
"DEVLET MEMURLARI KANUNU, DEĞİŞMESİ LAZIM"
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin de yaptığı konuşmada, Devlet Personel Başkanlığı ile olan anılarına değindi. Şahin, yine konuşmasında Bakan Çelik`e 1965 yılında yürürlüğe giren 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu`nun artık değiştirilmesi gerektiği yönündeki düşüncesini dile getirdi. Toplu sözleşmeye de değinen Şahin, bu konuda yaşanan birtakım sorunlar olduğunu belirterek, bu sorunların uygulamada ortadan kalkacağına inandığını söyledi.
Gümrük ve Ticaret Bakanı Yazıcı ise kurumların işlevlerine değinerek, Devlet Personel Başkanlığı`nın daha nasıl işlevsellik kazanabileceğini anlattı. Yazıcı, DPB`nın Kızılay`daki binasının değiştirilmesi gerektiğini, kurumların bulundukları yerle onların değerlerinin örtüştüğünü kaydetti