• DOLAR 32.583
  • EURO 34.998
  • ALTIN 2455.792
  • ...
Konya ve Kerkük Artık Kardeş Şehir
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Türkiye, Irak`a ve Kerkük`e desteğini sürdürüyor. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Şeb-i Arus törenleri için Konya`ya gelen Irak heyetini ağırladı. Ziyaretlerde, Konya Büyükşehir Belediyesi ile Kerkük arasında kardeş şehir mutabakatı imzalandı.

Davutoğlu, "Konya`ya yapılacak hizmetle Kerkük`e yapılacak hizmet arasında fark görmüyoruz." dedi.

Konya, Hazreti Mevlana`nın Şeb-i Arus`u için dünyanın dört bir yanından gelen misafirleri ağırlıyor. Misafirler arasında Irak`tan da bir heyet de yer aldı.

"Irak kardeşlik Kokan Bir Ülkedir"

Çoğunluğu Kerküklü meclis üyelerinden oluşan heyetle yakından ilgilenen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "Orada Araplar, Kürtler, Türkmenler, Hristiyanlar, Sünniler, Şiiler bir arada yaşıyor. Irak, her şehri, her toprağı, toprağın her parçasıyla kardeşlik kokan bir ülkedir" dedi.

"Irak`ta Kardeşliğin Bozulmasına Fırsat Vermeyeceğiz"

Davutoğlu, kardeşliğin bozulmasına fırsat vermeyeceklerinin altını çizerek, şunları söyledi:

"Bölgemizde mezhep ayrılıklarına dayalı ihtilafları körüklemek isteyenler olabilir. Ama Irak`ın dini liderleri başta Ayetullah Sistani olmak üzere bütün büyük dini liderler, Sünni ve Şii vakıf başkanları, Hristiyan dini liderler bunun önüne geçmek için çok çaba sarf ettiler. İnşallah onların ve sizlerin gayretiyle bu fitne hiçbir zaman bu toprakta yer bulamayacaktır."

Konya ve Kerkük "Kardeş" Oldu

Ziyaretler kapsamında imzalanan protokolle Kerkük ve Konya kardeş şehir oldu.

Konya ile Kerkük`ü bir gördüklerini vurgulayan Davutoğlu, "Bu kardeşlikle birlikte Konya`nın imkanları, Kerkük`ün imkanlarıdır. Konya`ya yapılacak hizmetle Kerkük`e yapılacak hizmet arasında biz bir fark görmeyiz" diye konuştu.

Kerkük Vilayet Meclisi Başkanı Hasan Turan, anlaşmanın önemine dikkat çekti ve Türkiye`den beklentilerini dile getirdi.

Turan, "Biz aslında Türkiye Cumhuriyeti ve Konya ilinden bu yardım edenlerin başında olmalarını bekliyoruz ki Kerkük`ün alt yapısını ve yeniden rehabilitasyonunu bizimle birlikte gerçekleştirsin" dedi.
 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir