Suriye Anayasa Komitesi ilk toplantısına bugün başlıyor
Türkiye, Rusya ve İran arasında yürütülen görüşmeler sonucu oluşturulan Suriye Anayasa Komitesi, bugün ilk toplantısını İsviçre'nin Cenevre kentinde gerçekleştirecek.
Suriye iç savaşında farklı grupları temsil eden üyelerden oluşan ve ülkenin yeni anayasasını hazırlamakla görevlendirilen Suriye Anayasa Komitesi, bugün ilk toplantısını İsviçre'nin Cenevre kentinde gerçekleştirecek.
150 üyesi bulunan Komite'nin bugünkü toplantısının ön görüşme ile sınırlı kalması, yarından itibaren ise konuların detaylı biçimde ele alınmaya başlanması bekleniyor.
Bugünkü toplantıda 45 üyeden oluşan bir alt komisyonun oluşturulması hedefleniyor. Alt komisyonda 15 üyenin Suriye hükümetini, 15 üyenin muhalif grupları, kalan 15 üyenin ise Suriye sivil toplumunu temsil etmesi kararlaştırılmıştı.
Ortak açıklama yayımlandı
Komite toplantısı öncesinde, Astana formatının garantörleri Türkiye, Rusya ve İran dışişleri bakanları, Cenevre'de üçlü toplantı yaptı ve BM Genel Sekreteri Suriye Özel Temsilcisi Geir O. Pedersen ile istişarelerde bulundu.
İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu arasındaki görüşmelerin ardından ortak açıklama yayımlandı.
Açıklamada, "Astana garantörleri, Suriye Arap Cumhuriyeti'nin egemenliğine, bağımsızlığına, birliğine ve toprak bütünlüğüne olan güçlü bağlılığını teyit etti ve bu ilkelere tarafların saygı göstermesi gerektiğini vurguladı. Garantörler, terörizmin her türü ve tezahürüyle mücadele etme ve Suriye topraklarındaki ayrılıkçı gündemleri bozma konusundaki kararlılıklarını yineledi." ifadelerine yer verildi.
Siyasi sürecin ilerletilmesi konusundaki kararlılığın yinelendiği açıklamada, "Anayasa Komitesi'nin başlatılmasının, Suriye'deki çatışmada askeri yolların çözüm olmayacağının kanıtı olduğuna dair inanç ifade edildi." vurgusu yapıldı.
Açıklamada, "Anayasa Komitesinin çalışmaları, dış müdahale ve dışarıdan dayatılan zaman çizelgeleri olmadan, Suriye halkının mümkün olan en geniş desteğine ulaşma neticesini kolaylaştıracak şekilde, üyelerinin genel mutabakatına ulaşmayı amaçlayan bir uzlaşı anlayışı ve yapıcı angajman ile yönetilmelidir." ifadeleri yer aldı. (İLKHA)