• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Her 14 dakikada bir kişi bu nedenle hayatını kaybediyor!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Türk Beyin Damar Hastalıkları Derneği Başkanı ve Hacettepe Üniversitesi Nöroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Akif Topçuoğlu, 29 Ekim Dünya İnme Günü kapsamında açıklamalarda bulundu.

Her 14 dakikada bir kişinin hayatını kaybettiğini belirten Prof. Dr. Topçuoğlu; inmenin önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu belirtti.

Türkiye'de inme sıklığı artıyor

Topçuoğlu, "İnme, yaşlı nüfusun giderek arttığı ülkemizde oldukça sık görülen bir hastalık ve maalesef sıklığı da giderek artıyor. İnme, beyin damarlarının tıkanması veya kanaması sonucu gelişiyor. Ancak hastaların çoğunda 'ani tıkanma'dan kaynaklanıyor. Son birkaç yılda ülkemizde, yılda yaklaşık 40 bin kişi inmeden hayatını kaybetti; 100 binden fazla tıkanma ve 40 bin’den fazla beyin kanaması tedavi edildi. Bu sayılara göre, her 14 dakika bir kişi inme nedeniyle yaşamını kaybetmiş oluyor. Bunun on katı da beyin damar hastalıklarına bağlı olarak yürüme ve konuşma yetisini kaybettiği için yiyemiyor, içemiyor, mesleğini ve işini yapamıyor, bakıma muhtaç kalıyor." dedi.

Sadece boy ve kilo değil kan basıncı, kolesterol ve kan şekerinin de öğrenilmesi ve takip edilmesi gerektiğini söyleyen Topçuoğlu, "Orta yaştan başlayarak düzenli aralıklarla sağlık kuruluşlarına damar sağlığı kontrolü için gitmeliyiz. Bu sadece inmeye karşı değil, kalp hastalıkları başta olmak üzere her türlü damar hastalığına karşı koruyacaktır. Ek olarak, damar sağlığının iyi olması Alzheimer dahil birçok kronik nörolojik hastalığın da yavaşlamasına yardım edecektir. İnme geçirmemek için sağlıklı beslenmeli, kullandığımız yağ ve tuz miktarını azaltmalı, meyve ve sebze miktarını ise artırmalıyız. Kilo almamalı, düzenli egzersiz yapmalı ve kendimizi stresten korumalıyız. Sigara içmemeli ve içirmemeliyiz. Alkolü ise hiç kullanmamalıyız." ifadelerini kullandı.

İnme tedavi edilebilir bir hastalıktır

Topçuoğlu, şunları söyledi: "İnmeden şüphe edersek hemen 112’yi aramamız gerekir. Ambulans, sizi inmenin tedavi edilebileceği bölgedeki en yakın ve en uygun hastaneye götürecektir. Damar tıkanmasını yapan pıhtının hem damardan verilen ilaçla eritilmesi, hem de anjiyo ile doğrudan girilerek dışarı çıkarılması mümkün olabilir. Fakat damardan verilen tedavi ilk 4,5 saat içinde; anjiyo tedavisi ise ilk 6 saatte başlanırsa “en yüksek fayda” sağlanacaktır.

İnmede etkin tedavi alabilmek için belirtilerin ne olduğunun ve ne yapılması gerektiğinin öğrenilmesi gerekir. Yüzde çarpılma, kol ve bacakta güçsüzlük, konuşmada bozulma, çift görme ve/veya ani bilinç bozukluğu belirtilerinin herhangi biri, birkaçı ya da hepsi gelişirse hemen 112 aranmalıdır. İnme her hastanede tedavi edilmez. Vakit kaybetmemek şarttır. 'Zaman beyindir.'

Sayılan inme belirtileri gelişirse ya da inme şüphesi varsa asla ve asla düzelme beklenmemeli ve hemen harekete geçilmelidir. Yapılacak iş daima 112 Acil Sağlık Hizmetleri’nin aranmasıdır." (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir

Kategorinin Öne Çıkan Haberleri