• DOLAR 32.471
  • EURO 34.742
  • ALTIN 2439.355
  • ...
Arap toplumlarında boşanma oranları artıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

 

Middle East Monitor'de "Arap toplumlarında boşanma oranlarında endişe verici artış" başlığıyla bir haber yayınlandı.

İşte haberden ayrıntılar:

Sakhnin (İşgalci israilin kuzeyinde Celile'ye yakın bir Arap şehri) belediyesi ve Halk Komitesi tarafından düzenlenen çalışma günü organizasyonu, Sakhnin halkı ve komşu şehirlerden vatandaşların katılımıyla Cumartesi günü gerçekleştirildi. Organizasyonda aile uyumu ve boşanmalar konusu tartışıldı.

Sakhnin Şeriat Mahkemesi başkanı Hakim Haşim Sawaed, ülkedeki dokuz şeriat mahkemesinden alınan resmi verilere göre 2018 yılında 8850 evlilik ve 3541 boşanma gerçekleştirildi.

Hakim Sawaed, "Özellikle Sakhnin Şeriat Mahkemesi'nin kuruluşundan bir buçuk yıl sonra toplam 2299 dava işlenmişti. Bunun 511'i boşanma dosyası. Yani Mahkeme tarafından idare edilen toplam dosya sayısının yüzde 22'si" dedi.

Daha fazla bakarsak, boşanmaların çoğunluğu tahkim ile (hakeme başvurma) yapılır. Davaların yüzde 54'ünü kadınlar yüzde 46'sını ise erkekler açıyor.

Hakim Sawaed, Arap toplumlarında yaşanan boşanma davalarında artışın nedenlerini şöyle açıklıyor:

"Arap toplumlarında yaygın olarak görülen şiddet olgusundan veya yol kazalarının yüksek yüzdesinden izole bir şekilde boşanmaların artışıyla uğraşmak akıllıca mı? Yapamayacağımıza inanıyorum. Şeriat mahkemelerinde geçirdiğim uzun yıllar sonunda benim şahsi görüşüm bu yönde. Kudüs'teki Şeriat Mahkemesi'nde iki buçuk yıl çalıştım, burada Filistinli İsrail vatandaşları ve Batı Şeria ve Gazze'deki Arap vatandaşlarla uğraştım. Sonra Hayfa'daki Şeriat Mahkemesi'ne taşındım ve orada beş yıl çalıştım. Hayfa'da, farklı bölgelerdeki çoklu sosyal kesimlere ait birçok insanla da uğraştım. Böylece boşanma olgusunun tüm alanlarda ağırlaşmasına neden olan sebeplerin aynı olduğu sonucuna vardım.

Boşanma olgusunun yayılmasının ardındaki asıl neden, Arap toplumları, bir gerileme ve bozulma durumuna tanık olduğu için yaşanan ahlaki iflas.

Bu, bir doğu toplumu olarak, başkalarının bizi algılayışını, yani dini inançlarını, medeniyetini, ahlaki mirasını, ahlakını yitirmiş bir insanı, başka bir versiyonumuzu yeniden yaratmaya çalışıyormuş gibi geriye dönük bir insan olarak kabul ettiğimiz, gerçeğiyle açıklanabilir. Kendine özgü karakteri ile Müslüman ya da Hıristiyan, oryantal bir toplum olarak bizi neyin ayırdığını düşünmeden.

Kimliğimizi, bireysel değerleri aile hayatı pahasına belirleyen Batı modeline göre yeniden tanımlamak istiyorlar.

Eğer koca, özlemlerini yerine getirmeye çalışır ve bekarmış gibi davranırsa ve eşleri de aynısını yaparsa, sağlıklı ebeveynlik yöntemlerinin ve sosyal medyaya maruz kalan çocukların yokluğuna ek olarak, ailevi ve sosyal değerlerin çöküşüne tanık olmak kaçınılmazdır.

Sakhnin Belediyesi sözcüsü Ghazal Abu Raya "Belediye, aile değerlerini koruma ve uyum konusunun sağlam bir toplumsal doku oluşturma yönünde ortak bir hedef olduğunu düşünüyor" dedi. Raya, tüm kadroları “aile uyumu hakkında farkındalık yaratmadaki rollerini üstlenmeye ve arabuluculuk kültürünün her türlü çatışma biçimini çözmek için kullanılması" konusunda çağrı yaptı.

Tartışmaya çok sayıda katılımcı dahil oldu. “Aile ile ilgili konularda hizmet veren sosyal refah bölümlerindeki birimlerin performansının artırılması, evlilik yaşamı için eğitim ve bilinçlendirme oturumları, diyalog yoluyla çatışma çözme ve okulun eğitici rolü" üzerine önerilerde bulunuldu.

Katılımcılar, aile eğitimi konusunda sürekli toplantılar yapılması gerektiği konusunda anlaştılar.

Kaynak:Timetürk

Bu haberler de ilginizi çekebilir