• DOLAR 32.629
  • EURO 35.408
  • ALTIN 2504.191
  • ...

EKONOMİ SERVİSİ

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl üçüncüsü düzenlenen Kartepe Zirvesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, BM Türkiye Mukim Koordinatörü Alvaro Rodriguez, Kocaeli Valisi Hüseyin Aksoy, Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sadettin Hülagü ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın katılımlarıyla başladı.

YERE SAĞLAM BASAN MİMARİ

Üç gün sürecek zirvenin açılışını Emine Erdoğan yaptı. Erdoğan konuşmasında, insanın aidiyet duygusunu artıran, yerel malzemenin geleneksel mimari ile buluştuğu projelere daha da ağırlık verilmesi gerektiğine dikkat çekti. Erdoğan, "Toprakla ilişkisini kesen değil, yere sağlam basan, çevrenin doğal bir parçası olan mimariye geçmeliyiz. Şehirlerimiz, genç yaşlı, kadın erkek, özel ihtiyaç sahibi, engelli bireylerin ihtiyaçlarına cevap verecek, daha katılımcı hale gelmelidir." dedi.

İNSAN MERKEZLİ ŞEHİRLER

Törene katılan ST Bakanı Varank, çok hızlı bir teknolojik değişim ve dönüşüm çağından geçildiğini ifade ederek, "İnsanı merkeze alarak doğal hayata ve tarihi mirasa saygılı, yaşam kalitesi yüksek ve değer üreten şehirler oluşturmak önceliğimiz. Bu noktada biz bakanlık olarak teknolojik imkanların en iyi şekilde kullanılmasını teşvik ediyoruz. Akıllı şehirlere de bu yüzden çok önem veriyoruz." dedi.

AKILLI ŞEHİR ESENLER

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Esenler Belediyesi ile Esenler’de akıllı şehir uygulamalarının geliştirildiği bir yaşam alanı inşa edeceklerini belirten Varank, “Projemizde her şeyden önce doğayı yormayan, çevreci bir yaklaşım hakim olacak. Kavşaklar, aydınlatmalar, sulama sistemleri ve atık yönetimi gibi uygulamalar akıllı sistemler üzerinden çalışacak, böylece kaynaklar daha verimli kullanılacak.” dedi.

KAÇAK YAPILAŞMA

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, kaçak yapılaşmaya karşı verilen mücadeleye dikkati çekerek, "Doğal sit alanlarımızda, yaylalarımızda, koylarımızda, kıyılarımızda kaçak yapılaşmayla mücadele ediyoruz. Tıpkı Kapadokya'da, Ayder'de, Uzungöl'de, Salda'da ve Bodrum'da olduğu gibi kaçak yapılaşmaya hiçbir şart altında müsaade etmiyoruz, etmeyeceğiz. Bu çerçevede şu an bin 110 olan imar denetçi sayımızı 2 kat artırdık. 2 bin 100 imar denetçimizle kaçak yapılaşma ve imara, plana, ruhsata aykırı yapılaşmaları tespit ederek kararlı bir şekilde bu yapıların yıkımını gerçekleştireceğiz." diye konuştu. 12 ülkeden 180'i aşkın konuşmacının yer aldığı zirvede, şehircilik ve geleceğin şehirleri hakkındaki görüşler, tespit ve öneriler dünyayla paylaşılacak.