Öğrenciler yeni kütüphanenin biran önce yapılmasını istiyor
Adıyaman Halk Kütüphanesinin, gelen öğrencileri karşılayacak durumda olmaması ve çok eski olması nedeniyle yıkılıp yeniden yapılması için Kasım 2017'de taşınmasından bu yana herhangi bir girişimde bulunulmaması öğrencilerin tepkisine neden oldu.
Adıyaman Halk Kütüphanesi'nin yıkılıp yeniden yapılması için Bahçelievler Mahallesi'ndeki bir binanın dükkân katına taşınmasının ardından geçen 2 yıllık bir zamana rağmen herhangi bir çalışmanın başlatılmamış olması öğrencilerin tepkisine yol açtı.
Öğrenciler bodrum katta ders çalışıyor
Şu anki kütüphanenin bina olarak yetersiz olduğunu bundan dolayı öğrencilerin rahat bir ortamda ders çalışmadığını dile getiren Erkan Çelik, "Kütüphanenin binası yeterli değildir. Hem öğrencilerin çalışma alanları çok kısıtlı hem de öğrenciler hafta sonu yoğun bir şekilde geldiğinde kimse yer bulamıyor, öğrenciler dışarıda bekliyor. Öğrencilerin ders çalıştığı yer genelde bodrum kat oluyor. Bodrum katta ise hem havalandırma yok hem de insanlar boğunuk bir şekilde ders çalışması çık sıkıntılar yaşanmasına neden oluyor. Kütüphane bir apartmanın altında olduğundan, toplum olarak insanların bakış açısı ister istemez olumsuz şekilde oluyor. Gelmek istedikleri halde gelemiyorlar. Kütüphane şehir merkezinin dışında olduğundan, insanlar bir uçtan başka bir uca gitmek zorunda kalıyor. Çarşı merkezine yakın olsa insan oraya rahat bir şekilde gelebiliyor. Ekonomik olarak da sıkıntı var. Eski bina da küçük… Buraya kira ödeniyor, yeni ve geniş bir bina olsa daha iyi olur. Eski binanın şehir merkezinde olması güzeldi fakat orası da küçük ve yetersizdi." dedi.
Kütüphanenin bulunduğu alanın herkese eşit bir uzaklıkta olmadığını bu durumun ulaşımda sıkıntıya neden olduğunu belirten Mustafa Bağlan, "Kütüphanenin mevcut konumu uygun bir yerde değildir. Çünkü Altınşehir'den gelen arkadaşlarımız var. Kütüphane yeteri kadar büyük değildir. Biz buraya sabah 8.30 gibi geliyoruz, yer bulamıyoruz. Çalışmak istiyoruz, yer bulamıyoruz. Başka yerlere gitmeye çalışıyoruz, o da uzak oluyor. Kütüphanenin yeriyle alakalı sıkıntı çekiyoruz. Kitap sıkıntısı çekmiyoruz ama kitapların yerleştirileceği kadar kitaplık alanı yok. Konfor olarak baktığımız zaman modern çağın konforunda da değil kütüphanemiz. Okuma ve çalışma yerlerinin ayrı olması lazımdır. Önceki yer merkezdeydi, bizim için daha kolaydı oraya ulaşmak. Bodrum katta alan çok küçük olduğu için hem rahat edemiyoruz hem de hava alamıyoruz." ifadelerini kullandı.
"Kız ve erkek bölümü ayrı olsun"
Kız ve erkeklerin ayrı çalışma alanlarında olmasının kendileri için daha olacağını ifade eden Betül Beker, "Kütüphanenin alanı yeterli değildir. Ulaşım konusunda da uzak bir noktadadır. Çarşıya yakın olsa ulaşım açısından bir sıkıntı yaşamayız. Kız ve erkek bölümünün ayrı olması bizim için iyi olacaktır. Kütüphanemiz yetersiz yeni bir kütüphane açılmasını istiyoruz." şeklinde konuştu.
Ders çalışmaya gelenlerin iç içe olduğunu söyleyen İlknur Gürbüz, "Kütüphane merkeze çok uzak ve küçük olduğundan insanlar iç içe duruyor. Yer bulmak için sabah erken gelmemiz gerekiyor. Geç gelince yer bulamıyoruz. Ulaşımda da çok zorluk çekiyoruz. Bazı otobüsler buraya gelmiyor, mecburen yürümek zorunda kalıyoruz. Merkezde yeni bir yer açılmasını isteriz." dedi.
Hasan Beki, sessiz ve teknik açıdan yeterli bir çalışma ortamına sahip olsa da mevcut yerin alan ve çevre bakımından yetersiz olduğunu söyledi. (Cemil Özdaş-İLKHA)