• DOLAR 34.537
  • EURO 36.016
  • ALTIN 3005.632
  • ...
Büyüyen e-pazara dijital pazarlama
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

EKONOMİ SERVİSİ

Türkiye’de 59 milyon kişi her gün ortalama iki saatini internette geçiriyor. Dijital pazarda satın alma kararlarının önemli bir kısmı bu iki saatlik zamanda oluşuyor. Bunun farkında olan firma ve marka sahipleri, müşterilerinin satın alma kararlarını ‘e-pazar’dan etkileyebilmek için yeni arayışlara giriyor. 2014’ten bu yana ortalama yüzde 33 büyüyen, geçen yıl ise büyüme temposunu yüzde 42’ye çıkaran e-ticarette başarılı olabilmenin en önemli anahtarı, hedef kitlenin doğru seçilmesi.

YÜZDE 25

Gelişmiş ülkelerde e-ticaret toplam perakende pazarının yüzde 11’ine tekabül ederken, bu oran Türkiye’de yüzde 5.9 seviyesinde. Her yıl gelişerek kullanıcı sayısını artıran Türkiye e-ticaret pazarında geçtiğimiz yıl 59.9 milyar TL’lik bir ciro elde edildi. Bu pastadan en büyük payı ise tatil seyahat siteleri aldı. Türkiye’de pek çok firmanın çevrimiçi satışları bulunurken, henüz e-pazara girmeyen firmalar toplam firma sayısının yüzde 25’ini oluşturuyor.

KIYMETLİ 3 SANİYE

Firmaların, perakende harcamalarının 20’de 1’ini çevrimiçi gerçekleştiren Türkiyeli kullanıcısını e-pazarda kendilerine çekebilmek için yalnızca üç saniyeleri bulunuyor. Yapılan araştırmalara göre kullanıcıların yüzde 80’i üç saniye içinde açılmayan internet sayfalarını terk ediyor. e-ticaretin tüm bu yönleri İstanbul Ticaret Odası’nda gerçekleşen ‘E-Ticaret ve Dijital Pazarlama Konferansı’nda ele alındı. Konferansta firmalara dijital pazara girişte izleyecekleri yöntemler anlatıldı.

SOSYAL MEDYA

Konferansta e-ticaret ve dijital pazarlamanın duayenleri katılımcılara e-pazarda var olabilmenin sırları anlattı. Buna göre firmaların e-ticarette, internet sitelerinin yanı sıra kampanyalarının önemli bir bölümünü sosyal medyadan yürütmeleri gerekiyor. Zira Türkiye’de 44 milyon sosyal medya kullanıcısı bulunuyor. Sosyal ticaretin 2020’de 160 milyar dolarlık bir pastaya ulaşacağı öngörülüyor. Sosyal medyanın pazarlamadaki en büyük pastasını ise yüzde 84’le Instagram alıyor. Sosyal medya kullanıcıları artık alacakları ürünün tanıtım yazısından ziyade etkili bir fotoğrafını görmeyi tercih ediyor.

VİDEONUN PAYI

e-ticarette, en etkili pazarlama yöntemlerinden birini de videolu paylaşımlar oluşturuyor. Türkiye’de en çok kullanılan sosyal medya yüzde 92’lik oranla Youtube. Türk kullanıcısı aylık kişi başı 200 dakikalık video izliyor. Beğenilen markaların videoları yüzde 70 oranında paylaşılıyor ve video içerikleri satın alma kararlarının yüzde 85’ini olumlu etkiliyor. Ancak firmaların bu aşamada çok hızlı olmaları gerekiyor; zira gençler 6 saniyede kendilerini etkilemeyen bir videoyu değiştirebiliyor. Bu durum orta yaş ve üzerinde ise 15 saniyeyi buluyor.

E-CÜZDAN

Gelişen e-ticaret ve sosyal ticaret, firmalara güvenli ve kolay ödeme imkânı sunma zorunluluğunu da beraberinde getiriyor. Zira e-pazar müşterileri, kendilerini en fazla dört adımda sonuca ulaştırmayan ödeme yöntemlerinden vazgeçebiliyor. Müşteriler için güvenli ödeme yöntemleri de alışveriş kararlarını etkiliyor. Geçtiğimiz yıl tüm dünyada kredi kartı, banka kartı ve ön ödemeli kartları dijital ortamda tek bir cüzdanda bir araya getirerek ödeme imkânı sunan e-cüzdan, çevrimiçi alışverişte yüzde 38’lik bir paya ulaşmıştı. 2021’de bu oranın yüzde 47’ye ulaşması öngörülüyor.

ÇETİN REKABET ORTAMI

İstanbul Ticaret Odası’nda gerçekleşen ‘E-Ticaret ve Dijital Pazarlama Konferansı’nın açılış konuşmasını İTO Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Doğan Salman yaptı. Salman, Türkiye’nin dünyanın 17. büyük ekonomisi olduğunu hatırlatarak şöyle devam etti: “Son yıllarda dijital pazarda yaşanan gelişmeler vesilesiyle çok çetin bir rekabet ortamının hâkim olduğu bir ekosistem söz konusu. Tüm bu gelişmeler yüzünden artık işletmelerimizin geleneksel ticaret yöntemlerinin dışına çıkarak gelişen teknoloji uygulamalarına hızla adapte olmaları ve erişimi çok daha hızlı olan e-ticaret ve dijital pazarlama gibi alanlarda etkin birer oyuncu haline gelmeleri gerekiyor.”

AKILLI TELEFON GERÇEĞİ

Firmaların dijital ticarette akıllı telefon gerçeğini de göz önünde bulundurmaları gerekiyor. Zira Türkiye nüfusunun yüzde 93’ü akıllı telefon kullanıyor. KPMG Türkiye’nin araştırmasına göre e-ticaret müşterilerinin yüzde 57’si, satın alma kararlarını telefonları aracılığıyla gerçekleştiriyor. Kullanıcıların yüzde 98’i telefonları dik konumda kullandığı için firmaların mobil pazara yönelik tasarımlarını buna göre gerçekleştirmeleri gerekiyor. Kaynak, İTO

Bu haberler de ilginizi çekebilir