• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
"Kitaptan uzak kaldığımız için egemen güçlerin sömürgesi konumundayız"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Batman’da geçtiğimiz cumartesi günü açılışı yapılan '3’üncü Kitap Fuarı'na katılarak okurlarıyla bir araya gelen yazarlar; Türkiye’de kitap okuma oranlarının içler acısı bir durumda olduğunu söylediler.

Bir toplumu, milleti ileriye doğru götüren, özgürleştiren, bilinçlendiren şeyin okuma olduğuna işaret eden yazarlar, okuması olmayan, bilgiden, kitaptan uzak bir toplumun egemen, sömürgeci güçlerin esaretine mahkûm olduğunu kaydettiler.

Batman Valiliğinin katkılarıyla 19-27 Ekim tarihleri arasında düzenlenen 'Batman 3’üncü Kitap Fuarı'na 100 yayınevi ile onlarca yazar katılım gösterdi.

Adalet Caddesi'nde düzenlenen fuara kitapseverler yoğun ilgi gösterirken, kitap fuarına katılan yazarlar da okurlarıyla buluşuyor.

Dua Yayınları standında okurlarıyla bir araya gelerek kitaplarını imzalayan Yazar Sadullah Aydın ve Hüseyin Güney, kitap fuarıyla ilgili İLKHA muhabirine konuştu.

"Kitap fuarlarının önemi çok fazla"

Kitap fuarlarının okuma kültürünün oluşmasında önemli katkısının olduğuna işaret eden Yazar Sadullah Aydın, "Okumanın, okuyan insanın azaldığı bir zaman diliminde kitap fuarlarının okuma açısından çok faydası vardır. O anlamda kitap fuarlarını önemsiyoruz. Fuarların daha çok olması lazım. Batman’daki kitap fuarına gelen yazar kadrosu da iyi, 100’e yakın yazar var. 100 yayınevi var. Batman halkının fuara ilgisi de var. Bizlerde burada kendi eserlerimizi imzalıyoruz. Okuyucularımızla buluşuyoruz." dedi.

"Toplum kitapla barışmalı"

Medeni, uygar, özgür bir toplum olmak için halkın kitapla arasındaki engeli kaldırması gerektiğini vurgulayan Aydın, "Bir toplumu, milleti ileriye doğru götüren; özgürleştiren, medenileştiren, bilinçlendiren şey okumadır. Okuması olmayan, bilgiden, kitaptan uzak bir halk, toplum, gençlik özellikle egemen, sömürgeci güçlerin esaretine mahkûm olur. İnsanı bilinçlendiren, uyandıran bilgidir. Bilginin kaynağı da kesinlikle okumadır, kitaptır. O açıdan Türkiye toplumu, gençliğimiz özgürleşmek, bağımsızlaşmak istiyorsa; daha uygar, daha medeni ve daha bağımsız bir toplum haline gelmek istiyorsa kitapla arasındaki engelleri kaldırmalı, kitapla barışmalıdır." diye konuştu.

"Kitaptan uzak kaldığımız için egemen güçlerin sömürgesi konumundayız"

Genç neslin kitapla barışık olmadığına işaret eden Aydın, şunları söyledi: "Sosyal medya, internet, facebook, twitter gibi gençliğe fazla bir şey katmayan olgulara daha çok bir ilgi var. Kesinlikle ilk emri ‘oku’ olan, kitabı kutsayan, önemseyen bir dinin mensubuyuz ve bugün ne yazık ki İslam ümmeti olarak kitaptan uzak kaldığımız için şu an egemen güçlerin sömürgesi konumundayız. Tarihimize baktığımız zaman atalarımız kitapla, okumayla, bilgiyle, kültürle haşır neşir oldukları için dünyaya egemen olmuşlar, İslam kültürünü, uygarlığını dünyanın her tarafına yaymışlar ve uygarlığa kaynaklık etmişlerdir."

"Toplum başka yönelimler içerisinde"

Gençlerin kendi değerinden uzak kitaplara yöneldiğini söyleyen Yazar Hüseyin Güney, "Kitap okumak aslında bir serüvendir. Ama maalesef bugün topluma bakıyoruz, toplum daha çok hikayemsi ya da fantastik romanlara yönelmiş. Bu bizim kültürümüzü, değerimizi yansıtmıyor. Bizim kültürümüzü, değerimizi öncelikle Peygamber efendimizin, sahabelerin, tabi’inin hayatı yansıtıyor. Salih Müslümanların yapmış olduğu mücadele şekli bizim için esas olmalıyken fakat maalesef bakıyoruz ki toplum bugün başka yönelimler içerisindedir." ifadelerini kullandı.

"Bizim için esas olan şey kendi değerlerimiz, tarihimiz olmalı"

Genç neslin bir an önce kendi değerlerini yansıtan kitaplara yönelmesi gerektiğini ifade eden Güney, "Gençlerin okuduğu kitaplar sol ağırlıklıdır. Şamil Basayev veya Halid Bin Velid gibi bir İslam kahramanı dururken maalesef gençlerimiz Che Guevara gibi dinden bihaber veya kendi değerlerinden bile uzak bir insanın peşinden gidebiliyor. Ama bizim için esas olan şey kendi değerlerimiz, tarihimizdir. Gençlere tavsiyem kendi değerlerine yönelmeleridir. Buna binaen ‘Seçkin Hayatlar Tabi’in’ adlı bir kitap yazdım. Bunu yazmamın en büyük amacı da kendi değerlerimizi tanıtmaktır. Şükürler olsun bir yere kadar da başarılı olabildik, çünkü ikinci baskısı geldi." şeklinde konuştu.

"Gençlik internete, sosyal medyaya yönelmiş"

Günümüzde kitap okuma oranlarının istenen seviyede olmadığının altını çizen Güney, son olarak şunları kaydetti:

"Kitap okuma oranları maalesef çok düşüktür. Belki de bu gibi fuarlar kitap okuma seviyesini yükseltiyor. Bu fuarlar da olmasa kitap ölmüş denebilecek durumdadır. Daha çok gençlik internete, sosyal medyaya yönelmiş durumdadır. Gençler oradan aldıkları şeylerle besleniyorlar. Bizim asli değerimiz Peygamberimizdir. Peygamberimiz, sahabeler, tabi’inler, salih zatlar bizim asli kahramanımızdır. Gençlere tavsiyem kendi değerlerine yönelmeleridir." (Mehmet Fatih Akgül-İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir