• DOLAR 34.547
  • EURO 36.015
  • ALTIN 3005.461
  • ...
Saraçoğlu: Biyolojik çeşitliliklerimizi kaynaklarında korumamız gerekir
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Cumhurbaşkanlığı Sağlık ve Gıda Kurulu Üyesi Prof. Dr. İbrahim Adnan Saraçoğlu, günübirlik olarak geldiği Şanlıurfa'da Bitkisel Ürünler Mağazasını hizmete açtı.

Ülke genelinde açtığı mağazalarında bitkisel destek, bakım, temizlik ve organik ürünlerin vatandaşlarımızın hizmetine sunulduğunu belirten Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve Cumhurbaşkanlığı Sağlık ve Gıda Kurulu Üyesi Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu, "Bitkisel tedavi Türkiye'de 1960'lı yıllara kadar uygulandı. 60'lı yıllarda bunlara 'çer çöp', 'kocakarı ilacı' dediler. O zamanlarda Osmanlı'nın otacı kültürü maalesef kaybolup gitti. Kaybolan kültürümüzü tekrar ayağa kaldırmaya çalışıyorum. Ecdadımızın kültüründe birim yapıyı korumak var. Yani bağ, bahçe evi ve tarlası olan köylülerin özellikle tarlaları üretimde kalmak ve sürdürülebilir olmakla yükümlüler. Birim yapılar da birbirine bağlanabiliyor. Bir ülkeyi ayakta tutan, düzenli tarla kültürüdür. Geçmişte bunu yaptık. Bunu yine günümüze uyarlayarak uygulamaya alıyoruz. Bu arada Türkiye'nin 'yerli tohum milli mesele' anlayışıyla 2017 yılında başlattığı çalışmalar meyvelerini verdi. Tarımda tıpkı Osmanlı döneminde olduğu gibi kendi kendine yeten bir ülke olmak için çıkılan bu yolda, önce halk ve çiftçiler ellerinde bulunan yadigâr tohumları devletin güvenli ellerine teslim etti ve tohumlar toprakla buluştu." dedi.

"Ata tohumlarımızı topluma geri kazandırmak zorundayız"

Enerjisiz bir yaşam sürdürülebileceğini ama tohumsuz bir yaşamın asla düşünülemeyeceğini ifade eden Saraçoğlu, "Özellikle ata tohumlarımız bizim genetik kaynaklarımızdır. Bu genetik kaynakların çok iyi korunması gerekiyor. Bunlar paha biçilmez değerlerimizdir. Yapılacak şey bu tohumları genetik kaynaklarımızı ve biyolojik çeşitliliklerimizi kaynaklarında korumaktır. Şanlıurfa GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünce Nisan ayının sonunda ata tohumlarımız civardaki köylülerden toparlanarak koruma altına alındı. Bunlar sebze tohumu, tahıl tohumu ve baharat tohumlarıdır. Dolayısıyla Anadolu'yu arşınlayan yabancılar nice bitkilerimizi ve tohumlarımızı götürdüler. Artık buna bir dur demenin zamanı gelmiştir, geç bile kaldık. Bir an önce bunları topluma geri kazandırmak zorundayız. Hele o sıralar Harran Ovasını görünce o kadar duygulandım ki! Fatik ve Tektek dağları arasında genişliği 50 Km. uzunluğunda 70 Km. genişliğinde olan bir vadi. Öyle yerler gördüm ki, derinliği 15 metre… Dünyanın neresinde var böyle güzel toprak. Dolayısıyla bunların kıymetini çok iyi bilmemiz lazım." diye konuştu.

Saraçoğlu, Çinlilerin geçen yıl bitkisel tedavi anlamında Nobel Tıp Ödülü aldığını ve ödülün, 3 bin yılık Çin el yazmalarını incelediği, araştırdığı ve sıtmaya karşı en etkili bitkisel tedaviyi geliştirdiği için, Tu Yoyo adında 87 yaşında bir kadına verildiğini, Osmanlının çok geniş bitkisel tedavi arşivine sahip olduğunu ve kaynak zenginliği açısından bitkisel tedavide Nobel Ödülü alınabileceğini söyledi. (Abdurahman Uğurlu-İLKHA)







Bu haberler de ilginizi çekebilir