Yöresel ürünler fuarına yoğun ilgi
Adıyaman'da kurulan ve 10 gün sürecek olan "4'üncü Gıda Yöresel Ürünler Hediyelik Eşya El Sanatları Fuarı" vatandaşlar tarafından yoğun ilgi görüyor.
Adıyaman'da bu sene 4'üncüsü düzenlenen Yöresel Ürünler Fuarı'nın vatandaşlar tarafından ilgi görmesi stant kuran esnafı da oldukça memnun ediyor.
Adıyaman cevizi ve bademinden cevizli sucuğa, İzmit pişmaniyesinden Akhisar zeytinine, Erzurum'un yüksek rakımlı bölgelerinde üretilen baldan Afyon sucuğuna kadar çeşitli yöresel ürünlerin sergilendiği fuara halkın yoğun ilgisi esnafı da memnun etti.
Yöresel ürünler satan Burak Binzet, "Vatandaşlarımız Adıyaman Yöresel Ürünlerini daha çok talep ediyor. Son zamanlarda tarım politikasındaki gelişmelerle Adıyaman bademi ve cevizi rağbet gören ürünler arasındadır. Kendi cevizimizden ürettiğimiz cevizli sucuğa talep oldukça fazladır. Biz vatandaşların ilgisinden memnunuz, inşallah onlar da aldıkları ürünlerimizden memnun olurlar. Ürünlerimiz 30 ile 40 lira arasındaki bir fiyatla satılıyor. Fiyatlar vatandaşın bütçesine uygundur, vatandaş bu ürünleri alabiliyor." dedi.
İzmit'ten fuara katılıp pişmaniye üreten Murat Demir, "Pişmaniye, İzmit'in meşhur tatlısıdır. Şeker, un ve yağdan yapılıyor. Hem hafif hem lezzetlidir. Şuan 4'üncü olarak katıldığımız bu fuara vatandaşların yoğun ilgisi var. Toptan fiyatına vatandaşa satıyoruz." ifadelerini kullandı.
"Fuar çok güzel"
Manisa Akhisar'dan fuara katılan zeytin satıcısı Ahmet Gezgin, "Fuara katılımdan memnunuz, çok güzel geçiyor. Vatandaşın oldukça yoğun ilgisi var. Zeytinlerimiz Akhisar'ın organik ürünleridir. Her sene vatandaşlarımız gelip zeytin alıyor bizden daha önce de katılmıştık fuara, oldukça memnunuz." şeklinde konuştu.
Erzurum'dan getirdiği balı fuarda açtığı stantta satışa sunan Abdulkadir İçlioğlu, fuarın umut verici ancak denetimlerin yetersiz olduğunu belirterek "Ballarımızı Erzurum'da 2 bin 300 metre yükseklikte üretiyoruz. Allah'a şükürler olsun hiçbir zorluk yaşamıyoruz. Ürünümüz doğal olduğundan tercih ediliyor." dedi.
Rağbetin fazla olduğunu söyleyen İçlioğlu, "Fuar ortamında çok hileli mal da satılıyor. İnsanlar bunu çözemiyor. Özellikle gıdayla ilgilenen memurlara sesleniyorum: Kul hakkına giriyorsunuz. Sadece bir iki kişiyi değil, gelen bütün esnafı denetleyin. Denetlemeleri sadece bir gün değil üçüncü, beşinci gün de denetleyin. İnsanlar temiz ürün yesinler. Kim işini güzel yapıyorsa helal olsun, kim işini güzel yapmıyorsa hakkımız haram olsun. Makinada balı karıtıyorlar, burada organik diye satıyorlar. Burada haksız bir rekabet var." ifadelerini kullandı.
Fuara ilk defa katıldığını söyleyen bir vatandaş "Fuarı gayet güzel gördüm, fiyatlar uygun. Fuarın Adıyaman ekonomisine canlılık getirdiğini düşünüyorum. Çok güzel bir hizmet. Adıyaman bundan daha güzel hizmetleri hak ediyor." dedi.
Piyasadaki yüksek fiyatların fuara da yansıdığını belirten Resul Yıldırım isimli vatandaş, "Geçen seneki fuara göre fiyatlar biraz daha yüksek. Ama yine de böyle bir fuarın Adıyaman için olumlu olduğunu düşünüyorum. Batı illerinden biraz daha katılım olursa daha iyi olur diye düşünüyorum." ifadelerini kullandı. (Cemil Özdaş-İLKHA)