• DOLAR 32.579
  • EURO 35.01
  • ALTIN 2460.243
  • ...
​Akçakale sınırında sessizlik hakim
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Suriye'de 2011 yılında başlayan iç savaşın ardından ülkenin kuzeyindeki Fırat Nehri'nin doğusunda bulunan yerleşim alanları, ABD’nin büyük bir desteğiyle PKK/PYD-YPG’nin kontrolüne geçti. PKK/PYD-YPG ülkede ele geçirdiği bölgelerde sivil halka büyük bir zulüm uygularken, bölgenin de demografik yapısını değiştirdi.

PKK/PYD-YPG’nin sınır güvenliğine yönelik tehdit oluşturması ve Türkiye tarafından yapılan çağrılara rağmen ABD ile diğer Batılı ülkelerin desteğiyle silah bırakmadı. Türkiye bu durum karşısında sürekli olarak özellikle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, hemen hemen her platformda Fırat'ın doğusuna yönelik askeri harekât düzenleyeceği mesajını veriyordu.

Bunun üzerine ABD ile Türkiye arasında yapılan görüşmeler doğrultusunda ağustos ayında, bölgenin güvenli hale getirilmesi için Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesinde Müşterek Harekât Merkezi oluşturuldu. Fırat'ın doğusunda ortak hava ve kara devriyelerinin yapılmasının ardından ABD’nin de oyalama politikaları nedeniyle rahatsız olan Türkiye, 9 Ekim Çarşamba günü saat 16.00'da “Barış Pınarı Harekâtı”nı başlattı.

PKK/PYD-YPG’nin hedeflerinin savaş uçakları ve topçu birlikleri tarafından ateş altına alınmasıyla ve karadan da TSK ile SMO askerleri, giriş yaparak ilerlemeye başladı.

Havadan ve karadan ateş altına alınan PKK/PYD-YPG’nin kontrolündeki Tel Abyad’da 13 Ekim Pazar günü kontrol sağlanırken, Resulayn’da ise çatışmalar devam ediyor. PKK/PYD-YPG’den arındırılan köylerde tuzaklanmış patlayıcı olup, olmadığının da kontrolleri yapılıyor.

Biri bebek 9 kişi hayatını kaybetti

TSK ve SMO’nun birlikte geçtiğimiz hafta Salı günü Fırat Nehri'nin doğusundaki alanların PKK/PYD-YPG'den arındırılmasına yönelik başlattığı “Barış Pınarı Harekatı”nda 9’uncu gün geride kaldı. Harekât kapsamında Suriye sınırındaki Şanlıurfa’nın Akçakale, Ceylanpınar ve Suruç ilçeleri ile Mardin’in ise Nusaybin ve Kızıltepe ilçelerinde siviller ve bölgede görev yapan gazeteciler, zaman zaman PKK/PYD tarafından hedef alındı.

Havadan ve karadan ateş altına alınan Tel Abyad, Resulayn ve Kamışlı bölgesindeki PKK/PYD-YPG’nin roket ve havan ile düzenlediği saldırılarda ise Şanlıurfa’nın Akçakale ilçesinde biri 9 aylık bebek, diğeri Vergi Dairesi’nde görevli memur, Ceylanpınar ilçesinde 2 çocuk, Mardin'in Nusaybin ilçesinde anne ile 2 kızı ve Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde ise 2 kişi hayatını kaybetti. Saldırılarda 85 kişi de yaralandı.

Türkiye'nin Fırat’ın doğusuna yönelik başlattığı harekatın 9’uncu gününde Tel Abyad ilçe merkezi ve Akçakale sınırında gün boyu her hangi bir askeri hareketlilik yaşanmazken, ilçe sınırında ise günlerdir süren hareketlilik yerini sessizliğe bıraktı.

9’uncu gününü geride bırakan “Barış Pınarı Harekatı”nda Milli Savunma Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, şu ana kadar 673 PKK/YPG’linin öldürüldüğü belirtildi.

Tel Abyad’ın PKK/PYD-YPG’den temizlenmesinin ardından sınır komşusu Akçakale’de ise sessizlik hakim. Roket ve havan atışlarının son bulmasının ardından Akçakale’de vatandaşlar, eski günlerine dönmenin mutluluğunu yaşarken, harekatın başarıyla tamamlanmasını temenni ediyor.

Öte yandan, bölgede “Barış Pınarı Harekatı”nı çok sayıda ulusal ve uluslararası basın mensubu takip ediyor. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir