• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...

Orman Zararlıları ile Mücadele Laboratuvarının açılışı ve İha (Drone) İle Kestane Gal Arısı İle Mücadele Projesinin tanıtım programına katılan Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, “Kestane üretimi toplamı yıllık 15 bin ton, kestaneden elde edilen gelir 150 milyon lira” açıklamasını yaptı.

Orman Zararlıları ile Mücadele Laboratuvarının açılışında konuşan Pakdemirli, ürün kaybına engel olmak için biyolojik mücadele yöntemi yaptıklarını belirtti.

Önemli bir ürün olan kestanenin yıllık üretimini yüzde 70 düşüren Gal Arısı'na da dikkat çeken Pakdemirli, “Kestanedeki Gal Arısı problemi, kestane üretimini % 70 düşürmektedir. Gal Arısı zararı sebebiyle, Bölgemizde meyve üretimi, yılda 4.300 ton olarak gerçekleşmektedir. Yıllık 105 milyon Lira, yani 18 milyon dolar maddi zararımız olmaktadır. Dolayısıyla, bölgemizde yaşanan ekonomik kayıplardan dolayı Kestane Gal Arısı İle Mücadele Projesi ciddi önem arz etmektedir.” dedi.

Bu kapsamda hayata geçirilen "Orman Zararlıları İle Mücadele Laboratuvarı" ve "İHA (Drone) ile Kestane Gal Arısı ile Mücadele Projesi"nin detaylarını paylaşan Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli, “Söz konusu laboratuvarımızda, yıllık 50 bin Colosoma, 50 bin Torymus, 5 bin Kayın Tırtılı Parazitoid faydalı böcekleri üretilecek ve doğaya salınacak. Bu mücadele, ormanlarımıza kimyasal ilaçlama yapmak demek değildir. Bu proje, zararlılar ile mücadelede biyolojik müdahaleyi ihtiva etmektedir.” vurgusunu yaptı.

Bakan Pakdemirli, Laboratuvar ve Mücadele Projesinin amacı ile ilgili olarak da, “Kestane ağaçlarına zarar vererek, meyve verimini düşüren, anavatanı Çin olan Kestane Gal Arısı ile mücadelede Multispektral Kamera Takılı İHA kullanılarak yayılış alanları ile yoğunluklarını tespit etmek ve haritalandırmak.” ifadelerini kullandı.

"İHA (Drone) ile Kestane Gal Arısı ile Mücadele Projesi "nin önemini de ''Hâlihazırda 12.500 hektar Kestane Ormanı ve bu ormanlarda 3 Milyon meyve verebilen kestane ağacı bulunmakta. Kestane ormanlarımıza arız olan Kestane Gal Arısının yayılış alanlarını tespit ederek, bu tespitlere göre oluşturulacak konumsal haritalar üzerinden Torymus Faydalı Böceği salımı yapacağız. Ayrıca, son zamanlarda, Kayın Ormanlarımızda görülmeye başlayan Kızıl Kuyruklu Kayın Tırtılı ile mücadelede kullanacağımız Parazitoit üretimini bu Laboratuvarda başlatacağız. Çam Ormanlarımızda zarar yapan, Çam Kese Böceği ile mücadelede kullanacağımız, Terminatör Böcek Colosomayı da yine bu Laboratuvarda üreteceğiz. Özetle; 3 tür Biyolojik Silahımızı burada üretecek ve ormanlarımıza salacağız. Amacımız; iklim değişikliğine bağlı, zararlı böcek popülasyonunu optimuma indirmek.'' sözleri ile ifade etti. (İLKHA)