• DOLAR 34.447
  • EURO 36.303
  • ALTIN 2837.002
  • ...
ABD ikili oynuyor HEM VETO  HEM TEHDİT
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İBRAHİM SEVGİLİ / DOĞRUHABER

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Donald Trump, pazar akşamı bir telefon görüşmesi gerçekleştirmişti. Beyaz Saray'dan geçtiğimiz pazartesi günü, "Türkiye, yakın zamanda Suriye'nin kuzeyine uzun süredir planladığı operasyon için harekete geçecek. ABD Silahlı Kuvvetleri, bu operasyonu desteklemeyecek ya da bu operasyona dahil olmayacak." açıklaması yapılmıştı. Trump da yaptığı Twitter paylaşımında, PYD’nin kendileri için savaştığını ancak bunun için kendilerine para verdiklerini hatırlatarak, "Yıllardır Türkiye'ye karşı savaşıyorlar. Bu savaşı 3 yıl boyunca engelledim ancak bizim için bu saçma, çoğu aşiret kaynaklı, sonu gelmez savaşlardan uzaklaşmamızın ve askerlerimizi eve geri getirmenin artık zamanı." ifadesine yer vererek YPG’yi hayal kırıklığına uğratmıştı. YPG’ye binlerce tır dolusu silah gönderen ABD’nin bir anda kuzey Suriye’nin belirli kısımlarından askerlerini çekmeye karar vermesi şok etkisi meydana getirdi.

TRUMP: ÜÇ SEÇENEĞİMİZ VAR!

ABD içinde kendi partisinden olan birçok senatör de dahil birçok kesimi karşısına alan Trump geri adım atarak Türkiye’ye tehditler savurmuştu. Trump yaptığı son açıklamada, "Şimdi bizim üç seçeneğimiz var. Ya oraya asker göndereceğiz ve askeri olarak kazanacağız ya Türkiye'yi finansal olarak sert bir şekilde vuracağız ya da Türkiye ve Kürtler arasında bir anlaşma için arabuluculuk yapacağız." diyerek önceki açıklamalarının aksine bir paylaşımda bulundu.  

TRUMP’DAN HEZEYANLAR

Türklerle Kürdlerin 200 yıldır savaştığı hezeyanını öne sürerek müslümanlar arasındaki fitneyi daha da körükleyeme çalışan emperyalist ABD Başkanı, "Şimdi Türkiye Kürtlere saldırıyor, bu ikili 200 yıldır birbiriyle savaşıyor. Şimdi bizim üç seçeneğimiz var. Ya oraya asker göndereceğiz ve askeri olarak kazanacağız ya Türkiye'yi finansal olarak ve yaptırımlarla sert bir şekilde vuracağız ya da Türkiye ve Kürtler arasında bir anlaşma için arabuluculuk yapacağız!" diyerek Müslüman olan iki halkı birbiriyle savaşıyor gibi göstermeye çalıştı. “Türkiye, benim nerede durduğumu biliyor. Bölgeyi terk ettik ve Amerikalıların bizim tekrar bu bölgeye ordumuzla döndüğümüzü görmek isteyeceklerini düşünmüyorum." diyerek üstü kapalı tehditlerde bulunan Trump, gerekmesi durumunda Türkiye'ye ağır yaptırımlar uygulayabileceğini söyledi.

ABD, BMGK’NDE TÜRKİYE’NİN KINANMASINA ONAY VERMEDİ

Fırat'ın doğusuna yönelik başlatılan “Barış Pınarı Harekatı”nı görüşen Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) bazı ülkelerin operasyonun kınanması teklifine ABD ve Rusya onay vermedi. BMGK, Avrupa Birliği (AB) üyesi 5 ülkenin talebi üzerine Suriye'nin kuzeydoğusundaki gelişmeleri ve Türkiye'nin “Barış Pınarı Harekatı”nı kapalı oturumda görüştü. Almanya operasyonu "güçlü şekilde" kınarken, diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre bazı ülkeler de BMGK'nin operasyonu ortak açıklamayla kınanmasını teklif etti ancak ABD ve Rusya bu teklife onay vermedi. Her iki ülke de açıklamalarında ''kınama'' kelimesini kullanmadı.

“SİVİLLERİN KORUNMAMASININ SONUÇLARI OLUR”

Toplantının ardından gazetecilere açıklama yapan ABD'nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Kelly Craft, ABD'nin Türkiye'nin operasyon kararını desteklemediğini söyledi. Suriye'de Hıristiyanlar da dahil azınlık gruplar ve Kürt nüfusunun korunmasından ve insani kriz yaşanmamasından Türkiye'nin sorumlu olduğunu belirten Craft, "Bütün DEAŞ savaşçılarının tutuldukları hapishaneden kaçmamasından ve hiçbir şekilde yeniden yapılanmamasından şimdi Türkiye sorumlu." dedi. Craft, sivillerin korunmamasının ve DEAŞ'ın tekrar ortaya çıkmasının ise sonuçları olacağını söyledi.

AB ÜYESİ 5 ÜLKEDEN OPERASYONU "DURDUR" ÇAĞRISI

AB üyesi 5 ülke İngiltere, Almanya, Fransa, Belçika ve Polonya ise toplantı sonrası ortak açıklama yaptı. Türkiye'nin askeri operasyonundan "derin endişe" duyulduğu ifade edilen açıklamada, Türkiye'ye tek taraflı operasyonunu durdurması çağrısı yapıldı. Açıklamada Türkiye'nin mültecilerin geri dönüşü için teklif ettiği güvenli bölge planının ise "BM Mülteciler Yüksek Komiserliğinin belirlediği uluslararası kriterleri karşılamayabileceği'' kaydedildi.

Bu haberler de ilginizi çekebilir