• DOLAR 34.339
  • EURO 36.401
  • ALTIN 2837.417
  • ...
Okul döneminde çocuk kırıklarına dikkat
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Okul döneminde ailelerin sık sık karşılaştığı sorunların başında düşme ve çarpma sonucu oluşan kırıklar geliyor. Bu kazalar basit ve küçük yaralanmalara sebep olsa da, bazen daha ciddi sonuçlara sebep olabiliyor.

Çocuk kırıklarının deformite ile sonuçlanabileceğini ve büyümeyle ilgili sorunlara neden olabileceğini belirten Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Sidar Öztürk,  çocuklarda emekleme döneminden itibaren düşme ve çarpma gibi kazalardan sonra oluşan kırıklara karşı her zaman dikkatli olunması gerektiğinin altını çizdi.

Çocuklarda sık görülen kırıklar

"Çocuk kemiğinin erişkin kemiğinden farklı olması kırık tedavi yaklaşımda da farklılıklar içerir." diyen Op. Dr. Öztürk, "Çocuk kemiğinin daha elastik olması, büyüme çekirdeklerinin açık olması ve kemik zarının kalın olması çocuklarda görülen kırıkların takip ve tedavisi açısından önemlidir. Bu kırıklar arasında 'yeşil ağaç kırıkları' daha çok görülür. Yeşil ağaç kırıklarında, çocuk kemiklerinde daha kalın ve kemikleri örten 'periost' adlı zar sağlam kalır. El bileği, kol, ön kol, köprücük kemiği ve ayak bileği kırıkları da çocuklarda sık görülen kırıklara örnektir. Çocuklarda eklem kırıkları dikkat, tecrübe ve özen gerektirir. Dirsek ve diz eklemi de, sık görülen ve sakatlıkla sonuçlanabilen kırıklardandır." dedi.

"Okul döneminde kırık vakaları artıyor"

Okul dönemiyle beraber artan kırık vakıalarına dikkat çeken Öztürk, "Okulların başlaması ile sportif faaliyetler ve kursların yoğunlaşması görülür. Çocuklarımız okul döneminde hem dersler hem de sportif faaliyetlerde yüksek yoğunluklu bir döneme girer. Basit travmaların ( top çarpması, koşarken düşme, vs.) sık görüldüğü dönemde başlar. Düşük enerjili travmalarda dahi dikkatli olunması gerekir. Şiddetli ağrı, ısrarcı ağrı ve deformitelerde mutlaka uzman görüşü alınmalıdır. Kırık teşhisi konulduktan sonra tecrübeli ve özenli hekimlerce takip ve tedavi edilmelidir." ifadelerini kullandı.

"Büyümeyi aksatabilir"

Bazı kırıkların büyümeyi aksatabileceğini dile getiren Öztürk, "Çocuklarda oluşan kırığın tedavisi, kırığın tipine ve çocuğun yaşına bağlıdır. Çocuklarda kırık tedavisi genellikle 3-5 hafta arasında değişir. Tedavi edilmemiş veya atlanmış çıkık ve kırıklar ileride çocuklarda fonksiyon kısıtlılığına, yanlış kaynamalara neden olabilir. Özellikle çocuklarda kemiğin büyüme çekirdeğine uzanan veya büyüme çekirdeğini direkt veya dolaylı olarak etkileyen kırıklar, ileride büyümenin duraklamasına ve uzunluk farkına yol açabilir." şeklinde konuştu.

Çocuklarda oluşan kırıkların tedavisi

"Çocuklarda düşme ve çarpma sonucu oluşan zedelenmeleri büyük bir kısmı basit yumuşak doku zedelenmesi olarak düşünmek gerekir." diyen Öztürk, kırıkların tedavisine ilişkin şunları söyledi:

"Özellikle çocuklarda düşmeden ya da çarpmadan etkilenen bölgede şişlik, morarma ve hareket kısıtlılığı varsa dikkatli olunmalı mutlaka ortopedi uzmanına başvurulmalıdır. Çocuklarda görülen kırıkların büyük bir çoğunluğu konservatif yani ameliyatsız yöntemle tedavi edilebilir. Kemiklerin 'remodeling' (yeniden yapılandırma) yeteneği sayesinde çocuklarda oluşan bu kırıkların çoğunluğu doğru tedavi edilmişse sakatlık bırakmadan iyileşebilir. Çocuklarda görülen kırıkların bir kısmı ameliyatla tedavi edilir. Özellikle açık kırıklarda, aşırı yer değiştirmiş dirsek eklem kırıklarında cerrahi yöntem uygulanmalıdır. Daha iyi sonuçlar almak ameliyatın tecrübeli ellerde olması gerekir." (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir