• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
120 bin kişinin dünyası katarakt ameliyatıyla aydınlandı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu sene 10 Ekim’e denk gelen Dünya Görme Günü, Uluslararası Körlüğü Önleme Ajansı (IAPB) tarafından, önlenebilir görme kusurları konusuna dikkat çekmek için her yıl Ekim ayının ikinci perşembe günü farkındalık günü olarak anılıyor.

Dünya Görme Günü, herkesin kapsamlı göz sağlığı hizmetlerine erişme hakkına sahip olarak önlenebilir görme kusurlarının ortadan kaldırılmasını amaçlıyor. İHH İnsani Yardım Vakfı da, 2007 yılından bu yana önlenebilir körlükle mücadele kapsamında çalışmalar yürütüyor.

Dünya üzerinde 7,7 milyar insan yaşıyor. Toplam nüfusun 253 milyonu görme engelli. Görme engellilerin 66 milyonu katarakt hastası. Türkiye'de genellikle yaşlılarda görülen ve tedavi edilmediğinde körlüğe sebep olan katarakt hastalığı; dünya genelinde yaşın yanı sıra yetersiz beslenme, uzun süre şiddetli ışığa maruz kalma, göz travmaları gibi sebeplerle yaygın biçimde görülüyor. Teknik ve maddi imkânsızlıklar nedeniyle milyonlarca insan, ameliyat olamadığı için görme yeteneğini kaybediyor ve yaşamını başkalarına bağımlı bir şekilde sürdürüyor.

İHH İnsani Yardım Vakfı’nın “Siz Görürseniz Onlar da Görecek” sloganıyla 2007 yılında Afrika’da başlattığı Katarakt Ameliyatları Projesi, 2019 yılı itibariyle Asya kıtasına da ulaşarak toplamda 119 bin 361 ameliyatın gerçekleştirilmesini sağladı. Dünyanın 17 ülkesinde gerçekleştirdiği katarakt ameliyatlarının yanında, Uluslararası Doktorlar Derneği ile birlikte 355 bin 79 hastayı muayene ederken 726 bin 222 kişiyi de saha taramasından geçirdi. Proje; Togo, Benin, Nijerya, Gana, Mali, Çad, Uganda, Tanzanya, Sierra Leone, Nijer, Sudan, Etiyopya, Mozambik, Somali, Bangladeş, Pakistan ve Hindistan’da uygulandı. Kampanyada bugüne kadar Türkiye’den 85 doktor, 128 hemşire ve sağlık memuru görev aldı.

Afrika’da çok sayıda görme ve işitme engelli çocuk var. Bu çocuklar çoğu durumda toplum tarafından dışlanıyor ve kendilerine gerektiği gibi bakılmıyor. Çoğu engelli, ciddi hastalıklar ve beslenme sorunları yaşıyor. Hastalıklar kimisinde kalıcı hasar bırakırken, kimisinin de hayatını kaybetmesine neden oluyor. İHH da sadece katarakt ameliyatları gerçekleştirmiyor, bunun yanında “Engelsiz Afrika Projesi” ile birlikte görme engelli Afrikalıların barınma, sağlık ve eğitim gibi ihtiyaçlarını karşılamaya devam ediyor. (Nizamettin Aşkın-İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir