• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...

EKONOMİ SERVİSİ

İzmir'deki Selçuk ilçesinin Barutçu Mevkii'nde narenciyeye alternatif gelir kaynağı olarak üretilen nar, bu yıl yine yüzleri güldürdü. Kıpkırmızı narlar önce dalından kesildi, işletmelere götürüldükten sonra ise boylarına göre paketlendi. Narın kendileri için çok kıymetli bir meyve olduğunu ifade eden Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hayrettin Uçak, içleri olgunlaşmış ve rengini bulmuş narların kesildiğini ve paketleme yerlerine götürüldüğünü söyledi.

Narcılık faaliyetinin son 7-8 yılda daha fazla yaygınlaştığını belirten Uçak, "Hicaz narının dikimi çoğaldı. Talep de artıyor. Rusya, Almanya, Irak gibi 57 ülkeye nar gönderiyoruz. Son derece memnunuz. Bu yıl da iyi bir sezon geçirmeyi diliyorum. Üreticiler de kalite, verim ve fiyatlardan gayet memnun. Nar üretiminde hava şartları iyi gittikten sonra herhangibir risk yoktur. Sadece gece çok soğuk, gündüz çok sıcak olursa, ürün sıcaklık farklarından etkilenebilir. Narda çatlamalar olabilir. Çatlayan narları meyve suyu olarak kullanıyoruz. Böylece onlar da katma değere dönüşüyor. Hiçbir kaybımız olmuyor" dedi.

“68 ÜLKEYE NAR İHRACATI YAPTIK”

Türkiye’nin 2018 yılında toplam 114 milyon dolarlık 207 bin ton nar ihraç ettiğini anlatan Hayrettin Uçak, yeni pazarlara açılmayı hedeflediklerini söyleyerek şöyle konuştu: "2018 yılında 68 ülkeye nar ihracatı yaptık. Bu yıl geçen seneye göre daha iyi olmasını umuyoruz. Hedefimiz bu rakamın üzerine çıkmak. İhracatta yüzde 10'luk bir artış olmasını umuyoruz. EİB olarak iki Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi (UR-GE) projesi hazırlanıyor. Nar, çekirdeksiz taze üzüm ve kiraz üzerinde çalışıyoruz. Narımızı Uzak Doğu'da tanıtacağız. Kiraz da ilk kez Çin'e ihraç edildi. Narı da ilk kez Uzak Doğu'ya göndereceğiz."