• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Rektör Gür'den "ilk kez" Suriye'de açılacak fakültelere ilişkin açıklama
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Resmi Gazete'de yer alan Cumhurbaşkanı kararı ile Suriye'de, Gaziantep Üniversitesi Rektörlüğüne bağlı İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, İslami İlimler Fakültesi ve Eğitim Fakültesi kurulması kararlaştırıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan imzasıyla yayımlanan karara göre, Gaziantep Üniversitesi Rektörlüğüne bağlı El-Bab’da İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Azez’de İslami İlimler Fakültesi ve Afrin’de ise Eğitim Fakültesi kurulması kararlaştırıldı.

Konuyla ilgili bir basın açıklaması düzenleyen Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Rektörü Prof. Dr. Ali Gür, Gaziantep Üniversitesi Rektörlüğüne bağlı açılacak fakültelerde pazartesi günü eğitim öğretimin başlayacağını aktardı.

Bugünün Türkiye, Gaziantep ve Gaziantep Üniversitesi için önemli bir gün olduğunu belirten Gür, "Zira 2011 yılından beri Suriye meselesi ile sürekli yoğun bir şekilde uğraşan ve insani krizi vicdani ve ahlaki olarak yöneten Türkiye'nin, Cumhurbaşkanımızın da kararnamesiyle almış olduğu karar sonucu Suriye tarafında yükseköğretimle ilgili ileri bir adım olmuştur." dedi.

"Her şey YÖK mevzuatına uygun"

Kararname ile Gaziantep Üniversitesi'ne (GAÜN) bağlı olarak El Bab’da İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Azez’de   İslami İlimler Fakültesi ve Afrin’de Eğitim Fakültesi’nin kurulduğunu belirten Gür, "Gaziantep Üniversitesi bu aşamaya gelinceye kadar büyük yollardan geçti, büyük deneyimleri var. 2012 yılından beri Suriye krizi olduğu andan itibaren çok duyarlı davrandı, üniversite olarak Suriyeli sığınmacıların yüksek öğretimine büyük bir katkı sağladı. Sadece onları yükseköğretime kazandırmak ile kalmadı aynı zamanda Arapça lisans eğitimini başlatarak Türkiye'de ilk ve tek olan üç dilli eğitimi başlattı. Dolayısıyla Gaziantep Üniversitesi, Türkiye'de İngilizce, Türkçe ve Arapça eğitim veren tek üniversitedir. Diğer taraftan aynı zamanda lisans eğitimleriyle birlikte bu öğrencilerimize yüksek lisans ve doktora imkanı tanındı.  Her şey YÖK mevzuatına uygun bir şekilde tamamen kural ve disiplin içerisinde yapılıyor." ifadelerini kullandı.

"Türkiye'nin yurtdışında açılmış ilk ve tek önemli yükseköğretim kampüsü"

Gür, Gaziantep Üniversitesi'nin, Türkiye'de ilkleri başaran bir üniversite olduğunu, 150 ülkeden de 4 binin üzerinde uluslararası öğrencileri olduğunu ve bunların 2 bin 300'nün de Suriyeli olduğu bilgisini vererek, şunları söyledi:

"Suriye bölgesinden sürekli Türkiye’ye akınlar olduğu için bunun bir yerde durdurulması gerekiyordu. Bu yüzden Suriye bölgesinde insani krizi yönetmek adına yapılan büyük çabalar meyvelerini vermeye başlayınca sükunet sulh ve güvenlik oluşunca Suriye'de yükseköğretim yapılanması gerekiyordu ve bunun için geçen yıl yine Cumhurbaşkanımızın öncülüğünde Cerablus Meslek Yüksek Okulu kuruldu. Beş programla bir yıl eğitimine devam etti. Bu yılda beş programa ilaveten dört programda eklenerek dokuz programla zaten oradaki öğrencilerimiz ikinci sınıfını devam ettiriyor. Burada dikkat edilmesi gereken biz, artık Türkiye'de var olan Suriyeli sığınmacılarmızın mümkün olduğu kadar güvenlikli olan bölgelere dönmelerini istiyoruz. Suriyeli sığınmacıların, Suriye'ye dönmeleri açısından da her türlü imkan Türkiye tarafından seferber ediliyor. O yüzden Türkiye'nin yurtdışında açılmış ilk ve tek önemli yükseköğretim kampüsü olması hasebiyle Gaziantep Üniversitesi'nin bir ayrıcalığı oluştu. Bu konuda elimizden gelen her türlü çabayı sarf ediyoruz."

"Önümüzdeki pazartesi eğitim öğretim başlayacak"

Suriye’nin güvenli bölgelerinde fakülte açmak ön hazırlıklarını iyi tamamladıklarını belirten Gür, "Dün gece kararname çıkmış olmakla birlikte . Özellikle de vatandaşlarımızın bilmesini istiyoruz. Suriye bölgesinde, Suriyeli öğrencilerimizin okuyacağı bölümler için şu anda zaten tercihler yapıldı. Bu tercihler içerisinde İslami İlimler Fakültesine 120 öğrenci, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'ne üç bölümde yine 120 öğrenci, Afrin Eğitim Fakültesinde de yine üç ayrı bölüm ki bu bölümlerden bir tanesi Türkçe öğretmenliği, birisi psikolojik, rehberlik ve danışmanlık bölümü diğeri de sınıf öğretmenliği olmak üzere 120 öğrenci alınıyor. Suriye bölgesinde toplamda önümüzdeki pazartesi gününden itibaren 700’ün üzerinde öğrenci aktif eğitimine devam edecekler." şeklinde konuştu.

"Fakülteler ilk öğrencilerini bekliyor"

Gaziantep Üniversitesi’nin Suriye krizi ile birlikte elini taşın altına koyduğunu belirten Gür, "Bu konuda en duyarlı üniversite olarak YÖK Başkanlığımızın desteğiyle Cumhurbaşkanımızın hem vizyon oluşturması hem de büyük desteğiyle üç tane fakülte stratejik olarak açılmış oldu. Bu konuda eğitim öğretime hazırlıklı bir halde Suriye'de eğitimimizi başlatacağız. Programlara yerleştirilen öğrenciler 7 Ekim Pazartesi eğitim-öğretime başlıyor. Fakültelerin açılması için yürütülen ön hazırlık ve başvuru süresince güvenli bölgenin yönetimiyle belirlenen ve daha önce eğitim kurumu olarak hizmet veren bina ve ortak alanlarda eğitim-öğretim yürütülecektir. Fakültelerde açılan programların müfredatları, eğitim verecek öğretim elemanları ve idari yapılanma tamamlanmış olarak ilk öğrencilerini bekliyor. Gaziantep Üniversitesi Türkiye yüksek öğrenimin uluslararasılaşması hedefleri çerçevesinde hem bölgenin kalkınmasına hem de bölgede sosyo-politik ve kültürel yapının sağlıklı bir şekilde yeniden kurulması noktasında dünyaya örnek olmaya devam ediyor." diye konuştu.

Retktör Gür, açıklamasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. (İbrahim Koçyiğit- İLKHA)



Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir