• DOLAR 35.392
  • EURO 36.632
  • ALTIN 3028.01
  • ...
Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Çeşitli ziyaretler ve programlara katılmak üzere memleketi Elazığ’a gelen Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Mehmet Hadi Tunç, ketten 3'üncüsü düzenlenen Gıda Tarım ve Hayvancılık Fuarında konuştu.

Tarım fuarlarının Elazığ'ın ve bölgenin tanıtım ve kalkınmasında büyük katkı sağladığını belirten Tunç, fuarda emeği geçen herkese teşekkür etti.

Tunç, "Son yıllarda gelişen küresel olaylardan bir kez daha anlıyoruz ki gıdayı kontrol eden dünyayı kontrol edecektir. Bu gerçeği göz önünde bulundurarak mevcut tarım kaynaklarımızı korumak ve optimum şekilde kullanımını sağlamak için elimizden gelen gayreti kullanmak zorundayız." dedi.

Türkiye'de 24 milyon hektar tarım alanının 14 milyon hektarının mera alanı olarak kullanıldığını aktaran Tunç, "2050 yılında nüfuzumuzun 100 milyonu geçeceğini, kentleşme oranının artacağını ve tarıma elverişli arazilerin azalacağını unutmamalı ve hep birlikte bunları koruyarak gelecek nesillere aktarmak zorundayız. Bakanlık olarak bizler sorumluluğumuzun bilincindeyiz. Bu bilinç doğrultusunda hareket ederek sektörümüzü daha ileri seviyelere taşımak ve bugün olduğu gibi gelecekte de gıda güvenliğimizi teminat altına almak için çalışıyoruz. Tarım sektörü her geçen yıl daha da büyüyor ve üretimimiz artıyor. Bu kapsamda sektörümüzün daha da büyümesi için her zaman çiftçimizin yanında yer alıyoruz. Desteklerimiz ve çiftçilerimizin gayretleriyle tarımsal hasılada dünyada ve Avrupa’da söz sahibi ülke konumunda ve sürekli büyümektedir." ifadelerini kullandı.

"Ülkemiz toplam 69 milyar dolar ihracat hasılası vermiştir"

Tunç, "2002 yılında 36.9 milyar TL olan tarımsal hasılamız şu anda 2 bin 217 Milyar TL ile çok önemli mesafeler kat etmiştir. Tarım ürünlerinde toplam ihracatımız yüzde 378 oranında artarak 17.7 milyar dolara yükselmiştir. Son 16 yılda ise tarım ve gıda ürünleri dış ticaretinde ülkemiz toplam 69 milyar dolar ihracat hasılası vermiştir. Bugün Türkiye tarım ürünleri dış ticaretinde şüphesiz net ihracatçı bir ülke konumundadır. Bu bizim için yeterli değildir daha çok çalışmalı daha ileri noktalara ulaşmalıyız. Bakanlık olarak sektörümüzün sorunlarına gerçekçi ve çözümcü bir anlayışla yaklaşarak sektörümüzün stratejik ve rekabete dayalı iktisadi bir sektör olarak ele alıyor ve bu doğrultuda politikalar ve projeler üretmeye gayret ediyoruz. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonrada aynı anlayışla çalışmalarımıza devam edeceğiz." dedi.

"Hayvancılık desteklerini 44 kat arışla 4.4 milyar TL’ye ulaştırdık"

Gıda sektörünün asli temsilcilerinin çiftçiler olduğunu, bundan dolayı her sene tarımsal destekleri arttırdıklarını ve üreticilerin üretim masraflarına ortak olduklarını söyleyen Tunç, "Bu alanda 2002 yılında tarımsal alana verilen destek miktarı 9 kat artışla 2019 yılında 16.1 milyar TL’ye yükseldi. Son 17 yıl itibari ile çiftçilerimize yaklaşık 134 milyar TL destek verdik. Yılsonu itibariyle bu rakam 136 milyar TL’yi bulacaktır. Bu kapsamda Türkiye genelinde 83 milyon TL olan hayvancılık desteklerini 44 kat arışla 4.4 milyar TL’ye ulaştırdık. Destek ödemelerimiz halen devam ediyor. Elazığ ilimizin bitkisel ve hayvansal alanında toplam tarımsal değeri 2002 yılında 369 milyon TL iken 2018 yılında 9 kat artışla 3.3 Milyar TL’ye ulaşmıştır." ifadelerini kullandı.

Tunç, "2002 yılında tarımsal ihracat Elâzığ’da hiç yokken 2018 yılında 13.6 milyon TL tarımsal ihracatı gerçekleştirdik. Elazığlı çiftçi kardeşlerimize verdiğimiz tarımsal destek miktarı ise 2002 yılında 13 buçuk milyon TL iken 2018 yılında 5 kat artışla 125.3 milyon TL’ye yükseldi. Son 17 yılda 305.3 milyon TL’si hayvancılık destekleri olmak üzere toplam 913 milyon TL tarımsal destek ödedik. Elazığ’da tarım sanayi entegrasyonunu sağlamak geliştirmek ve güçlendirmek için kırsal kalkınma çalışmalarına da önem verdik." dedi. (Mustafa Daştan -İLKHA)





Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız