• DOLAR 32.583
  • EURO 35.063
  • ALTIN 2459.274
  • ...

Hak Sanayici ve İş Adamları Derneği (HAKSİAD), son zamanlarda elektriğe yapılan zamlara ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.

Açıklamada, "Son zamanlarda siyasetteki istikrarsızlık ile beraber ekonomik istikrarsızlık toplumun tüm kesimleri tarafından daha belirgin bir şekilde hissedilmektedir. Özellikle 2018 yılındaki ekonomik kriz başta üretici olmak üzere tüm kesimlerin ağır yara almasına sebep oldu. İdare mekanizması çözüm üreteceği yerde sürekli sorunları ötelemeye, dikkatleri başka taraflara çekmeye gayret etmektedir. Ekonomik verileri etkileyen tüm sebepler olumlu seyretmesine ve ekonominin dümeninde bulunan şahsın bunu dile getirmesinin üzerinden saatler geçmeden gelen astronomik zamlar tek kelimeyle halkın damarlarını koparmaya, nefesini boğmaya yönelik talihsiz girişimlerdir." denildi.

"Son günlerde elektriğe yapılan zamlar hem vatandaşı hem de ülke ekonomisine büyük katkısı olan üreticiyi kara kara düşündürüyor." denilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"EPDK’nin 2018’in başından bu güne kadar yaptığı zamlar; 1 Ocak 2018 yüzde  8.8, 1 Nisan 2018 yüzde  2.89, 1 Ağustos 2018 yüzde 14, 1 Eylül 2018 yüzde  9, 1 Temmuz 2019 yüzde 15, 1 Ekim 2019 yüzde 14.9. Bu oranlara baktığımızda son 12 ayda yüzde  44, son 20 ayda yüzde 61 zam geldi. Geçtiğimiz günlerde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı elektrik üretiminde yerli kaynakların payının bu yılın Ocak ayında yaklaşık yüzde 60’a yükseldiğini açıkladı. Bu işte bir tezatlık var! Elektrikte yerli üretim arttıkça kullanım fiyatı yükseliyor. Birkaç gün önce ise Bakan Albayrak, yılsonu enflasyonun yüzde 12, gelecek yıldan itibaren ise büyüme oranının yüzde 5, işsizlik oranının ise yüzde 12'nin altına ineceğini söyledi. Bakanımıza sormak gerek bu hedefler bu zamlarla mı gerçekleşecek? Şimdi bu zamların reel hayata etkisine bakalım. Tabi ki bu zamdan üreticiler önemli oranda etkileniyor. Üreticilerin katlandığı maliyetle hammadde, elektrik,işgücü. Zaten hammadde maliyetleri aldı başını gidiyor. Yükselen elektrik fiyatları ise üretim yapılamaz hala getirdi. Ekonomide de faiz oranları düşüyor. Bunlar olumlu ancak özelikle üretici fiyatlarını tetikleyen enerji fiyat artışları anlam veremiyor insan. Bizim devletimizden temennimiz aynı fedakarlığı kendilerininde yapması tek taraflı herşeyin vatandaştan beklenmemesi. Eski bir siyasetçinin tabiri ile 'tencerenin deviremeyeceği hükümet yoktur." (İLKHA)