• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Batman'da mısır hasadıyla beraber anızların yakılmaması için yoğun çalışmalar içerisine giren Batman Valiliği ve ilgili kurumlar, tarlalardan anızları makinalarla toplayarak termik santrallerin olduğu illere yakmak üzere gönderiyor.

İnsan sağlığını ve çevreyi olumsuz yönde etkileyen anız yangınlarının önüne geçilmesi amacıyla Batman Valiliği, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Batman Sağlık ve Çevrecilik Derneği gibi STK ve kurumlar her zaman girişimlerde bulunuyorlar.

Anız yangınlarıyla mücadele konusunda aralıksız çalışmalar yapan yetkililer, mısır hasadı sonrası tarlalarda anızın yakılmaması için toplayıp termik santrallerinde değerlendirileceği belirtiliyor.

"Anız yakılmaması için tarlaları temizliyoruz"

Yaklaşık 20 yıldır anızların yakılmaması için bu işle uğraştığını belirten makine operatörü Baver Yaşar, "Biz şu anda anız yakılmaması için balya yapıyoruz. Yaptığımız balyaları enerji fabrikalarına gönderiyoruz. Değerlendiriliyor. Bunlar kömür haline geliyor. Hem araziye hem de doğaya zarar gelmemesi için anızları topluyoruz. Çiftçilerimiz de duyarlı olduğu için bizi destekliyorlar. Desteklediklerinden dolayı biz de arazilerini temizliyoruz. Anızların yakılmaması için mecburi toplamamız lazım. Bizim için arazi büyüklüğü önemli değil, anız yakılmaması için toplamak zorundayız." dedi.

Çiftçileri duyarlı olmaya davet eden Yaşar, "Çevreye ve doğaya zarar vermesinler. Çünkü arazinin içerisinde kuş, böcek gibi birçok hayvan da oluyor. Anız yakıldığı zaman o hayvanlarda anızla birlikte yanıyor. Bu hayvanlara yazıktır. Çiftçilerimizde biraz duyarlılık olursa hayvanlara da doğaya da zararları olmaz." şeklinde konuştu.

"Anızlar yakıldığı zaman bir sürü hayvanlarımız ölüyor"

Aslen Kırşehirli olduğunu belirten makine operatörlerinden Necip Mert, "Batman'da balya işiyle uğraşıyoruz. Anızlar yanmasın diye sapları topluyoruz. Hangi çiftçi arkadaşımız bizi çağırırsa gelip arazisini temizliyoruz. Anızlar yakıldığı zaman bir sürü hayvanımız ölüyor. Yaptığımız balyaları da geri dönüşümde enerjiye çevirtiyoruz. Hiçbir arazi yakılmasın ki balyalarımızı toplayalım. 8 yıldır bu işte makine operatörlüğünü yapıyorum. Bu işi Türkiye'nin her yerinde yapıyoruz. Çiftçi arkadaşlar nereye davet eder, çağırırlarsa her bölgeye gidip arazilerindeki anızları topluyoruz. Bu anızlar toplanmazsa çiftçi süremiyor. Bunun için tarlayı temizliyoruz. Belli bir miktarla, dekar karşılığında arazilerini temizleyip gidiyoruz." ifadelerini kullandı.

Tüm çiftçilerin arazilerini temizlemesi gerektiğine vurgu yapan Mert, anız yakıldığı zaman arazinin de arazideki birçok hayvanın da zarar gördüğünü söyledi. (Mehmet Sait Çelik, Tarhan İrtem-İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız