• DOLAR 35.4
  • EURO 36.646
  • ALTIN 3024.66
  • ...
Giyilebilen akıllı teknolojiler hayatımıza giriyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

TEKNOLOJİ SERVİSİ

Mikroçip (üzerinde farklı işlevlere sahip elektronik devreler bulunan çok küçük boyuttaki birleşik devreler), küresel konumlama sistemi (GPS), kablosuz internet, sensör gibi teknolojiler tüm dünyayı hızla değiştiriyor. Bu değişimin son yıllardaki ürünlerinden biri de giyilebilir teknolojiler.

Bu teknolojiler kullanıcının vücuduna giyilebilen ya da bağlanabilen teknolojik cihazlar olarak tanımlanıyor. Bu cihazlar ya tek başına ya da akıllı telefon gibi akıllı teknolojilerle etkileşim hâlinde çalışıyor. Giyilebilir teknolojiler vücuda bağlı oldukları için günlük işler yapılırken de rahatça kullanılabiliyor. Giyilebilir teknolojik cihazlar kullanıcıların hareketlerini, konumlarını, fiziksel ve ruhsal sağlık durumlarını, günlük rutinlerini sensörler aracılığıyla veri olarak kayıt altına alabiliyor.

Günümüzde giyilebilir teknolojilerin en önemli kullanım alanlarından biri sağlık. Giyilebilir teknoloji ürünleri sayesinde özellikle spor yapan kişilerin adım sayıları ve harcadıkları kalori miktarları belirlenebiliyor, vücut sıcaklıkları ölçülebiliyor, kalp atım hızları ve uyku düzenleri anbean takip edilebiliyor. Genellikle saat, bileklik ve kol bandı şeklinde olan giyilebilir teknolojiler akıllı telefon ve bilgisayar gibi cihazlarla eş zamanlı olarak çalışabiliyor.

AKILLI SAATLER VERİLERİ DEPOLAYABİLİYOR

Akıllı saat ya da bileklikler özellikle egzersiz sırasında kalp atım hızı, adım sayısı ve harcanan kalori gibi verileri gösterebiliyor. Giyilebilir teknolojiler sayesinde doktorlar hastalarının sağlık durumlarını günlük hayatlarını sürdürürken (örneğin kişi uyku hâlindeyken veya dinlenirken) takip edebiliyor. Akıllı saatler aynı zamanda bu verileri depolayabiliyor. Depolanan verilerse akıllı telefonlar ya da bilgisayarlar aracılığıyla daha sonra tekrar analiz edilebiliyor. Giyilebilir teknolojiler özellikle astım, sara, kalp yetmezliği veya yüksek tansiyon hastalığı olan kişilerin sağlık durumlarının takip edilmesinde önemli rol oynuyor. Gelecekte bu teknolojilerin bazı hastalıkların teşhis ve tedavisinde de kullanılabileceği düşünülüyor.

AKILLI GÖZLÜKLER, ASLINDA GÖZLÜK ŞEKLİNDE BİLGİSAYARLARDIR

Akıllı gözlükler üzerinde optik bir ekran bulunan gözlük şeklinde bilgisayarlardır. Yüksek çözünürlüklü görüntü sağlayan kamera, mikrofon, ses dönüştürücü, ekran ve çeşitli sensörlere sahip olan akıllı gözlükler kablosuz ağ ve bluetooth üzerinden internete ve diğer cihazlara bağlanabiliyor. Akıllı gözlüklerin kamerasıyla fotoğraf ve video çekilebiliyor.  Akıllı gözlüklerin bir çeşidi de sanal gerçeklik gözlükleri. Sanal gerçeklik gözlükleri kullanıcının üç boyutlu sanal ortamlarla etkileşim kurmasını sağlıyor. Bu gözlükler oyun oynamanın yanı sıra temel bilimler, arkeoloji, tarih ve mimarlık gibi alanlarda eğitim amaçlı kullanılabiliyor.

 

Böylece geleneksel yöntemlerle anlatılması zor olan konular sanal gerçeklik gözlükleriyle görselleştirilebiliyor, daha eğlenceli ve etkileşimli hâle getiriliyor. Öğrenci, birbirine bağlı çarklardan oluşan mekanik bir sistemi sanal gerçeklik gözlüğü ile etkileşimli olarak inceliyor. Günümüzde giyilebilir teknolojik cihazlar geçmişe göre daha rahat, kullanışlı, güvenilir, hafif, küçük, estetik ve modayı uygun olarak tasarlanıyor.

Kaynak, TÜBİTAK

Bu haberler de ilginizi çekebilir