• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl üçüncüsü düzenlenen “Şanlıurfa Lezzetleri ve İsot Festivali” vatandaşların tarladan isot toplamasıyla devam etti.

Türkiye'de biberin ana vatanı Şanlıurfa'da biberin hasadı sürerken, Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği biber hasadı, renkli görüntülere sahne oldu. Dünyanın en tatlı acısını tarladan alabilmek isteyenler vatandaşlar etkinliğe yoğun ilgi gösterdi.

Fıstık hasadı ile başlayan '3. Şanlıurfa Lezzetleri ve İsot Festivali’nde adres bu kez biber tarlası oldu. Göbeklitepe’ deki biber tarlasına gelen vatandaşlar tarladan biber topladı.

Program, Hafız Serdar Demirbaş tarafından okunan Kur’an-ı Kerim ile başladı. Daha sonra konuşmalarını yapmak üzere kürsüye davet edilen Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, Urfa’nın tarihi, kültürü, Urfa biberinin özellikleri ve festival hakkında bilgiler verdi.

Konuşmaların ardından Beyazgül, vatandaşlarla birlikte isot tarlasına giderek tarladan isot topladı.

Etkinliğin ardından gazetecilere açıklama yapan Beyazgül, “Nasıl ki Halfeti’de Karagül yetişiyor ve başka yerde yetişmiyorsa Urfa isotunun tohumunu alıp başka yere götürseniz bu isotu orada yetiştiremezsiniz. Bu kendi topraklarımıza has bir lezzettir. Bu topraklar verimli topraklar… Hazreti Âdem (Aleyhi Selam) dünyaya indiği zaman, Urfa’ya gelmiş, Urfa’da çift sürmüş. Urfa’nın bu kadim şehrin güzel toprakları, Fırat nehri ile sulandı, güneşle zaten buluşuyor. En güzel lezzetleri halkımıza sunuyor. Biz de afiyet olsun diyoruz.” ifadelerini kullandı.

İlçelerden ürünler getirilip halka sunulacak

İsot Festivali ile ilgili bilgi veren Beyazgül, “Urfalılar beraber el ele vererek kortej yürüyüşü yapılacak. 13 ilçemiz etkinliğe davet edildi. Her ilçemizin kendine özgü bir ürünü ön plana çıkmış. Örneğin Akçakale’nin pamuğu, Harran’ın sadeyağı, Viranşehir’de şelengo bitkisi… Yine üzümümüz var, fıstığımız var. Her şeyimiz var. Her ilçemiz öne çıkan çok ürünleri olmasına rağmen bir özellikleri ile önce çıkacaklar. İlçelerimiz ürünleri getirecekler halka sunacaklar. Festivalde halk müzikleri, Urfa lezzetleri, isot yeme yarışması, çiğköfte yoğurma yarışması var. Çiğköftede şöyle bir özelliğimiz var; Urfa’da 7’den 70’e herkes çiğköfte yoğurur. Bizde 7 yaşındaki çocuk çiğköfte yoğurmaya başlar. Küçük çocukların bile ağızlarına çiğköfte tadı verilir. Türkiye’nin birçok yerinde bulunan Urfalı lokantacılarımız çiğköfte yaparlar, kebap ve yemek yaparlar. Çünkü Urfa mutfakla çok iç içedir.” diye konuştu.

“İsot Urfa’mızın vazgeçilmezidir”

Urfa İsotunun kendi has tadıyla tüm yemeklerde kullanıldığına dikkat çeken Beyazgül, “İsot Urfa’mızın vazgeçilmezidir. Daha çok isotu farklı yerlerde kullanırız. Urfa isotunu gönderdiğimiz dostlarımız diyor ki; ‘Neredeyse tatlılarda kullanacağız, çok hoşumuza gidiyor’ çorbada, kuru fasulyede, birçok yerde Urfa isotumuzu kullanıyorlar. Yine etkinlikte Urfa lezzetleri, el sanatları, Göbeklitepe sergisi, Urfa’nın tüm yemek çeşitleri, halk müzikleri, konserlerimiz olacak. Yani Urfa festivalinde yok yok diyoruz, Urfa’ya ait her şey olacak.

Güneşin, suyun ve toprağın en bereketli olduğu bir merkezdeyiz. Göbeklitepe ne kadar eskiyse bizim sadeyağımız, buğdayımız, kısaca burada üretilen her şey 12 bin yıl öncesine dayanır. Eğer 12 bin yıl önce bu lezzetler kaybolmamış, bu lezzetler sahiplenilmişse bu lezzetler gerçekten de önemlidir.” şeklinde konuştu.

Etkinliğe Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, Şanlıurfa Vali Yardımcısı Adem Ünal, AK Parti MKYK Üyesi Vildan Polat, AK Parti İl Başkanı Bahattin Yıldız, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Selami Yıldız, AK Parti Meclis Başkan Vekili Ahmet Kaytan, AK Parti Meclis Grup Başkan Vekili Faruk Bayuk, Meclis üyeleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı. (Abdurahman Uğurlu-İLKHA) 

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız