• DOLAR 32.458
  • EURO 34.805
  • ALTIN 2439.902
  • ...
Rusya’daki Müslüman liderler çok eşliliği savunuyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Moskova/Dış haberler Servisi

Rusya'da çok eşlilik yasa ile yasaklanmış, ancak Moskova müftüsü Eldar Alautdinov, eğer İslam’daki bu uygulamanın hiç olmazsa Müslüman bölgelerinde izin verilirse, bir çok sosyal sorunların çözülmesine yardımcı olacağına inanıyor. Alautdinov, erkeklerin birden fazla eşle evlenmesi Rusya’da mevcut olan büyük bir sosyal problemi çözebilir, diyor.

Alautdinov, Rusya’da erkeklerden 10 milyon daha fazla kadın olduğunu gösteren istatistiklere atıfta bulunarak çok eşliliğin gerekliliğini göstermek istiyor. Ona göre, Rusya’da çok sayıda evlenmek isteyen bekar kadın ve yalnız yaşayan boşanmış kadın var. Toplumsal açıdan, bugün bu tür kadınlar Rusya’da tamamen korumasızdır. Alautdinov’a göre, kadınlar için yasama düzeyinde bir koruma mekanizması oluşturmak önemlidir. Böylece, kadınlar tüm haklara sahip ikinci bir eş olabilir, bu yasalaşırsa birçok sosyal problemin çözülmesine yardımcı olur. Buna ek olarak, ülkemizde çok hızlı bir şekilde yayılan zina ve fuhuş gibi çirkin ahlaksızlıkların önünü kesileceğine inandığını belirtiyor.  

Buna benzer bir öneriyi devlet televizyonuna konuk olan Rusya Müftüler Konseyi Başkanı Ravil Gainutdinov da yaptı. Gaynutdinov, Rus erkeklerin genelde metresleri olduğunu öne sürerek, yasadışı ve çirkin olan bu davranışlar genel olarak Rusya’da ailelerin dağılmasına sebeb oluyor, dedi. Son verilere göre, Rusya’nın 147 milyon nüfusun 16 milyonunun Müslüman olduğunu söyleyen Müftü, Tataristan, Çeçenistan ve Dağıstan gibi bazı Müslüman bölgelerde gayri resmi olarak çok eşliliğin halen uygulandığını söyledi. Son yirmi yılda iki savaş yaşanan Çeçenistan’ın yerel yönetimi zaten bu sorununu çok eşliliği teşvik ederek çözmeye çalışıyor. Çünkü, Çeçenistan’da erkek nüfusu kadın nüfusundan az.

Fakat, Rus Ortodoks Kilisesi Müftülerin bu önerilerine karşı çıkarken Rusya’da çok hızlı yayılan zina ve fuhuş gibi ahlaksızlıkların önünü kesmek için bir öneri de sunmuyor. Rusya Başkanına bağlı İnsan Hakları Konseyi'nin bir üyesi olan Irina Kirkova, bu uygulamanın “Pandora Kutusunu” açacağını söyleyerek Müftülere karşı çıkıyor. İrina Kirkova, dört yıl önce yapılan bir anket, Rusların % 87’sinin çok eşliliğe karşı çıktığını ve % 33'ü bu uygulamayı Müslümanlar için desteklediğini göstermişti, diyor.

Bu haberler de ilginizi çekebilir