• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
'Sağlık turizmi artık bizim için devlet politikası haline gelmiştir'
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Elazığ'da 2'nci Sağlık Turizmi Sempozyumu düzenledi. Fethi Sekin Şehir Hastanesinde düzenlenen sempozyumda sağlık alanında yapılan reformlarla ilgili bilgiler paylaşıldı.

Sempozyuma katılan Sağlık Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Muhammet Güven, "Sağlık turizmini genellikle 4 ana başlık altında topluyoruz: Termal sağlık turizmi, medikal turizm, yaşlı turizmi ve engelli turizmi. Tüm dünyada milyonlarca insan daha az maliyetle daha iyi sağlık hizmeti alabilmek amacıyla özellikle göz, diş, ortopedi tedaviler ve cerrahi tedaviler olmak üzere ya da estetik cerrahiler olmak üzere destek alarak tedavi olma ve bunun yanında kültür ve doğa turizminde de yararlanma amacıyla arayışlar içerisine girmektedir. Bunun sonucu olarak sağlık turizmine yönelmektedir." dedi.

"Türkiye hem kendi vatandaşlarına hem de başka ülke vatandaşlarına hizmet veriyor"

Sağlık alanında yapılan düzenlemelerden bahseden Güven, "Özellikle yaşlı Avrupa'nın gerçekten yaşlanmış nüfusunun bir tarafta sağlıkla ilgili destekler alabilmek ve diğer taraftan da iyi bir tatil geçirebilmek amacıyla bu tür yerlere yöneldiğini biliyoruz. Günümüzde sağlık turizmi kapsamında Ülkeler dışına çıkan yaklaşık 30 milyon insan var. Dünyada Sağlık turizmi harcamaları ise yaklaşık 500 milyar dolar ile ifade ediliyor. Ülkemizin de 2023 hedefi bir buçuk milyon turiste ve 10 milyon dolar gelir olarak ortada duruyor. Türkiye sağlıkta değişim dönüşümle birlikte ulaştığı kalitede sağlık hizmet sunumu sayesinde hem kendi vatandaşına hem de başka ülke vatandaşına kaliteli sağlık hizmetini en uygun şekilde sunan bir ülke haline gelmiştir." ifadelerini kullandı.

"20 yıl önce bir yoğun ünitesi açmaya çalıştığımızda yemekhaneden yoğun bakım yapmıştık"

Görev yaptığı yıllardan örnekler veren Güven, "Bir yoğun bakımcıyım. 20 yıl önce bir yoğun ünitesi açmaya çalıştığımızda yemekhaneden yoğun bakım yapmıştık. Bir monitör bulabilmek için çok uğraşıyorduk. Vantilatör (solunum cihazı) hastanede aradığınızda herkes birbirinden kapmaya çalışıyordu. Bugün çok modern, dünya çapında hatta dünya standartlarının üzerinde hastaneler ve yoğun bakımlarına sahibiz. Bunun kıymetini de bilmemiz gerekiyor. Amacımız özellikle yakın komşu coğrafyamız başta olmak üzere tüm dünyaya kaliteli hızlı ve güvenilir sağlık hizmetinin sunulması. Uzmanlaşmış nitelikli insan kaynağına sahibiz. Bunun yanında coğrafya konumumuz, kültürel alt yapımız tarihimizle birlikte bütün dünya için bir cazibe merkezi konumundayız. Yine ülkemize gelen turist sayısında bu aşikâr olarak anlaşılıyor. Ülkemiz tercih edilen turizm bölgesi, bunu sağlık turizmi ile birleştirdiğimizde potansiyeli yukarılara çıkacağını tahmin ediyorum." dedi.

"Sağlık turizmi artık bizim için devlet politikası haline gelmiştir"

Güven, "Sağlık turizmi artık bizim için devlet politikası haline gelmiştir. Çünkü bu tek başına bir kurumun veya bir kuruluşun veya bir hastanenin başarabileceği bir husus olmadığını düşünüyoruz. Bu hedeflere ulaşmak amacıyla sağlık bakanlığı önderliğinde uluslararası anonim şirketleri adı altında bir şirket kuruldu. Faaliyetlerine de 31 Ocak 2019 tarihi itibari ile başladı. Birinci amacı sağlık turizmini bir düzene kavuşturmak ikinci amacı sağlık turizminin özellikle yurt dışında sağlık turizminde faydalanmak isteyen kesimler için bir devlet güvencesi sağlamak… Sağlık tesislerimiz için… Bunun içerisinde kamu özel ayrımı yapmadan... Amaç, Türkiye'nin sağlık tesislerinin yurt dışına tanıtılması. Bu amaçla politika ve stratejiler geliştirilmeli ve daha fazla sağlık hizmeti sunumu için hastanın Türkiye'ye getirilmesi gerekiyor." dedi.

"Sağlıkta müthiş bir dönüşüm yaşanmıştır"

Dünyada en hızlı gelişen iki trend olduğunu dile getiren Elazığ Valisi Çetin Oktay Kaldırım, "Turizm anlamında gastronomi diğeri de sağlık turizmi.  Bu iki trende yatırım yapan ülkeler, bu pazarı iyi yakalayan iyi analiz eden ve iyi değerlendiren ülkeler çok başarılı olacaklar ve bu iki alandan da çok ciddi bir katma değer elde edeceklerdir. Ülkemiz son yıllarda bu alana çok ciddi bir şekilde yatırım yapan hem kurumsal yapısını oluşturan hem de son yıllarda sağlık alt yapısına ciddi bir şekilde yatırım yapıp dünyada önemli bir model haline getirip sadece kendi ülkesine değil ülke dışına da gelişmiş ülkelere de model ihraç eden ülke konumuna gelmiş, sağlıkta müthiş bir dönüşüm yaşamıştır." dedi.

Sempozyum şehir, üniversite ve özel hastane çalışanlarının yaptıkları sunumlarla sona erdi. (Mustafa Daştan - İLKHA)











Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir