"Suriye sınırındaki hareketlilik emlak sektörünü etkiliyor"
Suriye sınırında başlayan hareketlilik Şanlıurfa’da başta emlak sektörü olmak üzere piyasaları olumsuz şekilde etkiliyor.
Şanlıurfa’nın Akçakale ilçesinde sınır güvenliğinin sağlanması amacıyla eylül ayı sonunda yapılması düşünülen olası bir sınır dışı harekât, başta emlak sektörü olmak üzere piyasaları olumsuz şekilde etkiliyor.
Şanlıurfa son günlerde yaşanan canlı bomba söylentileri ve Suriye’nin kuzeyine yapılması planlanan olası bir hareketin kentteki yatırımları durduğuna dikkat çeken Şanlıurfa Tüm Emlak Müşavirleri Odası eski Başkanı Fatih Topal, Suriye’de huzurun sağlanmasıyla birlikte Şanlıurfa’nın İslam coğrafyasına açılacağını vurguladı.
Yatırımcıların bir bölgeye yatırım yapılabilmesi için o bölgede herhangi bir sorunun yaşanmaması gerektiğine dikkat çeken Topal, “Gayrimenkul sektörü puslu havayı sevmez, genelde savaşsız ve olayların olmadığı bir ortamı sever. Dolayısıyla bir bölgeye yatırım yapılabilmesi için o bölgede herhangi bir sorunun yaşanmaması gerekiyor. Son aylarda özellikle canlı bomba haberleri ve Suriye’ye askeri müdahale durumu yatırımları durdurdu. Kentimizde, 2019 yılında konut satışlarımız artmış ama tarıma dayalı herhangi bir yatırım başlamamıştır. Suriye’nin kuzeyin temizlenmesi, savaş ortamının bitmesi ve Türkiye ile Suriye’nin barış içinde yaşaması en çok Şanlıurfa’mızı etkileyecektir. Türkiye’nin en büyük sınırı Suriye’yledir. Suriye ile en büyük sınırı bulunan il ise Şanlıurfa’dır. Suriye’de yaşanan olaylar bittiği takdirde bizim Ortadoğu’ya (İslam coğrafyasına) açılacak kapımız Suriye olacaktır. Tarım ürünlerimizin tümünün Ortadoğu’ya geçebilmesi bir an önce Suriye’deki olayların bitmesi ve ihracatın başlamasını bekliyoruz.” diye konuştu.
Şanlıurfa’da son aylarda yaşanan kiralık ev sorunuyla ilgi bilgi veren Topal, “Şanlıurfa’da, kiralık ev sorunu çeşitli sebeplerden kaynaklanıyor. Birincisi; burada her yıl haziran ve temmuz aylarında çok sayıda tayin gelir. Buradaki tayincilerse genelde eylül ve ekim aylarında gider. Bundan dolayı bu sorun yaşanıyor. İkinci sebepte; İnşaat sektörü durgunluktan dolayı konut yapımı durduğu için yeni evler kiraya verilmiyor. Üçüncü sebepse bu sene fıstık üretimin az olmasından dolayı fıstık üreticileri ev alamadılar. Onlarda kiralık ev aradılar. Bundan dolayı bu yıl kira sıkıntısı yaşadık. Bu durum fiyatlara yansıdı. Yüzde 30 ile 35 arasında kira artışı söz konusu oldu. Kiralık ev sorununun ekim ayından sonra sona ereceğini düşünüyorum. Kış aylarında ev değiştirme ve kiralama pek olmuyor. Yine mart ve nisan aylarında kiralık ev sıkıntısı yaşanabilir.” ifadelerini kullandı.
“2020’de konut fiyatlarında yüzde 20 ile 30 arasında artış bekliyoruz”
2018 ve 2019 yıllarında gayrimenkul sektörünün kötü durumda olduğunu aktaran Topal, “Özellikle 2018 yılının ilk dönemlerinden itibaren bir an da maliyet fiyatlarının aşırı yükselmesi gayrimenkul satışlarını ve umutları bitirdi. 2019 yılının ilk çeyreğinde yine sıkıntılarımız mevcuttu. 2019 yılının ikinci çeyreğindeyse özellikle Urfa’ya atamaların artması ve öğrencilerin gelişiyle birlikte hareketlilik başladı. Ardından kamu bankalarının ev kredisi oranlarını 0.99’da indirmesiyle büyük bir hareketlilik yaşandı. Özellikle tayinle gelenler buradaki gayrimenkullerin maliyetlerinin altında olduğunu görünce gayrimenkul almaya başladılar. Düğün sezonun girmesiyle gayrimenkul satışları arttı. Dolayısıyla 2018 ve 2019 yıllarından elimizde kalan stoklar tükendi. Şu an elimizde eski daireler kalmış. Eski dairelerin de satışı başladı. Onlarda da sıkıntılarımız bitiyor. Müteahhitlerimiz yeni projeler yapmaya başladı. Bu çok mutluluk vericidir. 2020 yılının ilk dönemlerinde konut fiyatlarında yüzde 20 ile 30 arasında artış bekliyoruz. 2017 ve 2018 yıllarını bu şekilde telefi edeceğimizi umuyoruz.” şeklinde konuştu.
“En büyük artış Karaköprü’de yeni konut fiyatlarında oldu”
Şanlıurfa’nın Karaköprü ilçesinde konut fiyatlarında büyük bir artış yaşandığına değinene Topal, “2019 yılının ikinci yarısında konut fiyatları yaklaşık yüzde 30 oranında arttı. En büyük artış Karaköprü’de yeni konut fiyatlarında oldu. Daha sonra Bağlarbaşı, Devteşti, Eyyübiye ve Konuklu’da konut fiyatları, yüzde 15 oranında arttı. Özellikle 2+1 ve 3+1 konutları büyük talep var. 2+1 ve 3+1 daire fiyatlarında yüzde 30; 4+1 ve daha çok odalı dairelerde ise yüzde 15 ile 20 arasında bir artış söz konusu oldu. Kira fiyatlarında ise geçen seneye oranla yüzde 20 artış yaşandı. Yıl sonuna doğru da yüzde 15 ile 20 arasında; 2020 yılının ilk çeyreğindeyse yüzde 30’larda bir artış bekliyoruz.” diye konuştu.
“2020 yılının ilk çeyreğinde büyük bir kira artışı beklemiyorum”
Kira artışları ile ilgili bilgi veren Topal, “Devletin kira artış oranları ile ilgili koyduğu bir kota var. Eskide TEFE ve TÜFE toplamının yarısı oranında artış oluyordu. Şimdi ise sadece TÜFE’yi esas tutuyorlar. Dolayısıyla şu an tayin dönemi durmuş durumda. Kış sezonu dönemde kira artışları pek olmaz. 2020 yılının ilk çeyreğinde büyük bir kira artışı beklemiyorum. Olsa da yüzde 5 gibi bir artış olabilir. Kira artışları burada mart ve nisan aylarında başlar. Bu dönemde de konut fiyat artışlarına bağlı olarak yüzde 20 oranında bir artış söz konusu olabilir.” ifadelerini kullandı.
“Ev alacaklar bu dönemde ev alsınlar”
Ev almayı düşünenler için tavsiyelerde bulunan Topal, “Bizim 2005 yılında kurulmuş esnaf odamız var. 2017 yılında esnaf odamıza 300 kayıtlı esnaf vardı. Genele baktığımız zaman ise Karaköprü’de 700’e yakın esnaf var. Esnaflarımızın bir kısmı özellikle 2018 yılında gayrimenkulün düşüşüyle birlikte işyerlerini kapattılar. Gayrimenkul sektöründe hareketlenme olunca yeniden işlerine döndüler. Ev alacaklara tavsiyemiz; bu maliyetlerde ne kadar erken ev alırlarsa o kadar isabetli olur. Kredi oranı düşse bile ev fiyatları ona göre artış gösteriyor. İnşaat maliyetlerine bakıyoruz, sürekli bir artış söz konusudur. Bu durumda ev fiyatlarına yansıyor. Bu sebeple ev alacakların bu dönemde ev almalarını tavsiye ederim.” dedi. (Abdurahman Uğurlu-İLKHA)