• DOLAR 33.982
  • EURO 37.725
  • ALTIN 2728.385
  • ...
ENKS devletin adı değişsin diyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Suriye’de 8 yıldır devam eden iç savaşın sonlandırılması için 150 kişinden oluşan yeni Suriye Anayasası Komitesi kuruldu.

Komitede; Birleşmiş Milletler’den (BM) 50, Esed rejiminden 50 ve Suriye Kürt Ulusal Konseyi’nin (ENKS) de içerisinde yer aldığı Suriye muhalefetinden 50 temsilcisi katılacak. PYD ise komiteye davet edilmedi.

Suriyedeki Kürt nüfusu göz önüne alındığında 2 kişilik kontenjanın çok az olduğunu söyleyen ENKS Dış İlişkiler Komitesi Üyesi İbrahim Biro bu durumun nedeninin “Kürt partileri arasında birlik olmamasından kaynaklandığını belirtti.

PYD’YE ELEŞTİRİ

Yeni anayasayı tanımayacağını açıklayan PYD’i eleştiren Biro, “Şimdi Suriye’de iki taraf var. Bunlardan biri muhalefet, diğeri de rejimdir. PYD bunların içerisinde kendisine yer bulamadı. PYD, Suriye muhalefetinin içerisinde kabul edilmiyor. Rejimin içerisinde de kendisine yer almamış. Çünkü ABD PYD’nin rejimle ilişki kurmasını istemiyor. Ama eğer PYD Suriye halkıyla ilişkilerini güçlendirseydi ne muhalefet ne de rejim kendisine kapı kapatmazdı. Şimdi PYD hiçbir tarafın içerisinde değil.” ifadelerini kullandı.

DEVLETİN ADI SURİYE ARAP CUMHURİYETİ DEĞİL, SADECE “SURİYE” OLSUN

150 temsilcinin yer alacağı Suriye Anayasası Komitesi’yle ilgili ENKS olarak henüz bir görüş bildirmediklerini ifade eden İbrahim Biro sözlerini şöyle sürdürdü:

“Suriye muhalefetiyle birlikte attığımız önemli adımlar var. Devletin adının Suriye Arap Cumhuriyeti değil, sadece Suriye olmasını istiyoruz. Suriye’deki bütün etnik ve dini grupların bütün hakları eşit bir şekilde savunulması gerekiyor. Özelikle Kürt meselesi Suriye’de ulusal bir meseledir, siyasi adımlarla çözülmesi gerekiyor. Daha önce Kürtlere yapılan zulüm ve haksızlıklar da bu komitede gündeme gelmeli ve suçlular yargılanmalı. Biz merkezi bir Suriye devletini değil, federal bir Suriye istiyoruz.

Bu isteklerimizi Suriye muhalifine de sunduk, daha önce görüştüğümüz ABD ve BM yetkililerine de söyledik. Temsilcilerimiz Suriye Anayasası Komitesi’nde de bu isteklerimizi dile getirecekler.”

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir