Çin’e kuru meyve ihracatında rekor artış
Türkiye’den Çin’e yapılan kuru meyve ihracatı yüzde 183’lük artış gerçekleşti.
EKONOMİ SERVİSİ
Türkiye’den Çin’e yapılan kuru meyve ihracatı 2019 yılının Ocak – Ağustos döneminde yüzde 183’lük artışla 3,5 milyon dolardan 10 milyon dolara yükseldi. Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, Çin’in Guangzhou kentinde gerçekleştirilen Food2China 2019 Fuarı’na katıldı. Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Birol Celep, Türkiye kuru meyvelerinin Çin Halk Cumhuriyeti pazarında tanınırlığını arttırmak için Bakery Association ve Nuts Association yetkilileri ile görüşmeler yaptıkları bilgisini verdi. Celep, “Çin’in ekonomik anlamda 2020 ve sonrasında daha liberal, daha serbest ekonomi yolunda ilerleyeceği mesajını aldık. Çin, mal almak için uzak değilse, satmak içinde uzak değil, Türk ihracatçısında bu anlamda bir zihniyet değişimi var. Bu da ihracat rakamlarımıza yansıyacak” dedi.
ÇİN'E EN FAZLA KURU ÜZÜM İHRAÇ ETTİK
Türkiye’den Çin’e yapılan kuru meyve ihracatında 2018/19 sezonunda ilk sırayı 4 milyon 973 bin dolarlık tutarla çekirdeksiz kuru üzüm alırken, kuru incir ihracatı 3 milyon 702 bin dolar, kuru kayısı ihracatı ise; 2 milyon 965 bin dolar olarak kayıtlara geçti.