Anız yangını hem doğaya hem de canlılara zarar veriyor
Anız yangının hem doğaya hem de doğada yaşayan canlılara büyük zarar verdiğini belirten Batman Sağlık ve Çevrecilik Derneği Başkanı Sıtkı Güneş, önemli uyarılarda bulundu.
Batman Sağlık ve Çevrecilik Derneği Başkanı Sıtkı Güneş, anız yangınıyla ilgili uyarılarda bulunarak, anız yakan tarla sahiplerinin doğrudan gelir desteğinin kesilmesi gerektiğini belirtti. Güneş, anız yakanlara yönelik ciddi yaptırımların uygulanması gerektiğini söyledi.
Sağlıklı bir çevrede yaşamanın her vatandaşın hakkı olduğunu ifade eden Güneş, “Çevremizin temiz ve bakımlı olması gerekmektedir. Yaz mevsimi olduğundan dolayı ilimizin en büyük sorunlarından biri de anız yangınlarıdır. Buğday, arpa ve mısırın hasadından sonra kalan sapların yakılması çevrenin zarar görmesine neden olmaktadır. Sapları yakmak hiç bir şekilde fayda sağlamadığı gibi aynı zamanda doğaya ve doğada yaşayan canlılara fazlasıyla zarar vermektedir.” dedi.
“Tarlada yaşayan hayvanlar anız yangınıyla telef olmaktadır”
Anız yangınlarının oluşturduğu zararlardan bazılarına değinen Güneş, “Anız yangınlarından çıkan dumanlardan dolayı toprakta bulunan karbon ve azot kaybıyla suyun kirlenmesine sebep olmaktadır. Hava kirliliğine sebep olmaktadır. Anız yakılan yerlerde telefon ve elektrik direkleri hasar gördüğünden dolayı hizmet verememektedir. Yerleşim alanlarına yakın yakılan anızlarda binaların duvarlarının tahrip olduğu görülmektedir. Oto yollara yakın olan yerlerde, yakılan anızlar araçların görüş mesafesi kısa olduğundan dolayı kazalara sebebiyet verip, bazen de bu kazaların ölümle sonuçlandığı görülmektedir. Tarlada yaşayan hayvanların gerek yakılan yangından, kaçabilenlerin ise gerek çıkan dumandan telef oldukları görülmektedir.” diye konuştu.
“Anız yangınlarıyla hastalıklar artmaktadır”
Konuşmasının devamında Güneş şunları söyledi: “Yaşı ileri olan vatandaşlarımızın anız yangınının dumanı yüzünden solunum sistemi ve kalp damar yolu ile ilgili hastalıklarının ilerlediğini, çocuk ve bebeklerde ise anız yangınlarının arttığı mevsimde bu hastalıkların yani astım, bronşit, KOAH gibi hastalıkların arttığı görülmektedir. Dolayısı ile hastaneye bu mevsimde bahsettiğimiz hastalıklardan başvuranların sayısı gözle görülür şekilde artmaktadır. Anız yangınlarından dolayı hayvanların velinimeti olan saman yok olmaktadır. Anız yakılınca oluşan ortamlarda kasvetli ve zararlı havadan dolayı insanlar psikolojik ve ruhsal çöküntüye girmektedir.”
“Anız yakmanın haram olduğu söylenmeli”
Anız yakan tarla sahiplerinin doğrudan gelir desteğinin kesilmesi gerektiğini vurgulayan Güneş, “Biçerdöverlerin sürekli olarak kontrol edilmesi gerekir. Anızların saman olarak kullanılması için destekler verilmeli. Alimlerin her platformda anız yangınlarının haram olduğunu söylemesi gerekir. Köylerde kontrollerin artırılması lazım. Ulusal TV ve gazetelerde anızla ilgili yasak ve cezai müeyyideler olduğu sürekli olarak yayınlanmalıdır. Çiftçilere tarımsal üretimde mazot desteğinin artırılması lazım. Ağaçlandırma çalışmalarının artırılması gerekir.” ifadelerini kullandı. (Mehmet Fatih Akgül-İLKHA)