• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Ebru sanatına farklı bir boyut kazandırdı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Şanlıurfalı ebru Sanatçısı Mehmet Alper Çiftçi, Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Sanat Sokağı’nda bulunan atölyesinde ebru sanatını icra ediyor.

Ebru,  yoğunlaştırılmış su üstünde, özel hazırlanmış boyalarla oluşturulan desenlerin kâğıt üzerine geçirilmesi yoluyla yapılan bir süsleme sanatıdır.

Tarihi çok eskilere dayanan ve Osmanlı Dönemi’nde bir sanat ve iş kolu olan ebru sanatına, farklı bir boyut kazandıran Çiftçi, en büyük amacının ebru sanatını yaygınlaştırıp, sevdirmek olduğunu ifade etti.

Ebru sanatının genelde kâğıtlar üzerine yapıldığını belirten Çiftçi, bu sanatı keçe, ahşap, seramik, taş ve kumaşlara işleyip, farklı bir boyut kazandırma gayretinde olduğunu söyledi.

Yaptığı çalışmalarda kimyasal madde kullanmadığına vurgu yapan Çiftçi, eserlerini oluştururken topraktan oluşan boya, su, denizkadayıfı, gül dalı ve at kıllarını malzeme olarak kullandığını belirtti.

Ebru sanatını, günlük hayatta kullanılan malzemeler üzerinde icra ettiğini belirten Çiftçi, “Ebru sanatı, günümüzde kâğıt üzerine yapılan bir desen sanatıdır. Şanlıurfa’da, Ebru sanatını kâğıt üzerine değil de; kumaş, ahşap ve seramik üzerine yapıyoruz. Kâğıt üzerine ebru sanatı ile yapılan eseri çerçeveleyip evimize asabiliriz. Bunun haricinde pek kullanışlı değil. Ebru sanatını, Şanlıurfa’da nasıl geliştirilebiliriz adına yaptığımız çalışmayla; bu sanatı keçe, ahşap, seramik, taş ve kumaş üzerine yansıttık. Ebru’yu günlük hayatta kullanabileceğimiz her şekilde yapmaya çalıştık. Bu çalışmamızla, ebru sanatına, Türkiye’de benzeri bulunmayan bir boyut kazandırdık.” diye konuştu.

Çalışmalarında kimyasal madde kullanmadığını vurgulayan Çiftçi, “Malzemelerimiz tamamıyla doğal malzemelerdir. Boyalarımız toprak, suyumuz normal bildiğiniz sudur. Sadece suyu yoğunlaştırmak için denizkadayıfı kuruyoruz. Çalışmamızın en büyük farklılığı, kullandığımız fırçalardır. Fırçalarımız; at tüyü ve gül dalından oluşur. Kullandığımız malzemelerde asla kimyasal bir madde yoktur. Yaptığımız eserlerin en büyük özelliği, istediğiniz derecede soğuk ve sıcak su da yıkayın asla kumaştaki renkler gitmez.” şeklinde konuştu.

“Her şeyin üzerine ebru sanatını uygulayabiliriz”

Amacının yapmış olduğu sanatı tanıtmak olduğunu ifade eden Çiftçi, “Yaptığımız sanat şu anda Türkiye’de pek bilinen bir sanat değil. Günümüzde herkes ebru sanatını kâğıt üzerine yapılan bir sanat olarak biliyor. Bizim tek amacımız, bu sanatı Türkiye ve Dünya’ya tanıtmaktır. Yaptığımız eserleri insanlar nasıl kullanabilir, nerede kullanabilir diye çalışma yapıyorum. Eşarp, şal, kravat, elbise, ayakkabı gibi aklımıza gelen her şeyin üzerine ebru sanatını uygulayabiliriz. Maalesef yaptığımızın eserlerin tanıtımını yapamıyoruz. Bu konuda Sayın Cumhurbaşkanımızdan destek bekliyorum. Cumhurbaşkanımızın eşi de Urfa’ya geldiğinde kendisine yaptığımız ürünlerden hediye ettik. Hanım Efendi bize şunu söyledi, ‘Ben dünyayı gezdim, bunun gibi eserler görmedim. Bunlar biz de mi yapılıyor’ dedi. Evet, bu ürünler bizde yapılıyor ama maalesef kimse bilmiyor. İşte amacımız bunu tanıtmaktır” dedi. (Abdurahman Uğurlu-İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir