• DOLAR 35.502
  • EURO 36.237
  • ALTIN 3057.86
  • ...

Edirne Keşan`da çocukluğundan bu yana elektrik ve elektronik işiyle uğraştığını ifade eden Çetin, , “Mesleğimi severek yapıyorum. İnsanlara yararlı olacak küçük çaplı çalışmalarda yapıyorum. Örnek vermek gerekirse, rüzgar enerjisinden elektrik üretimi yapıyorum. Elektrikler kesilmiş olsa dahi günlük iletişim cihazlarının elektriğini karşılayabileceğimiz elektriği üretebiliyorum.

İşyerimin çatısında yer alan rüzgar pervanesi akülere bağlı ve aküleri dolduruyor. Buna bağlı olarak, cep telefonu şarj edilebilir, televizyon, mini buzdolabı rahatlıkla kullanılabilir. Her yerde elektrik kesilse dahi benim işyerimde elektrik kesintisi olmuyor. Kısacası, kesintiden ben etkilenmiyorum.

Bu cihaz; elektrik götürülemeyen barakalarda, karavanlarda, yazlıklar için kullanılabilir.

Ancak, saç kurutma makinesi, ütü, elektrikli süpürge gibi araçların çalıştırılması için yüksek güçlü akülerin olması lazım. Bunlar şuan için pahalı ancak ilerleyen süreçte maliyetleri düşük.” dedi.

RÜZGAR ENERJİSİNDEN YARARLANMAK GEREKİYOR

Hasan Çetin, rüzgar enerjisinden yararlanılan elektriğini, elektrik kesildiğinde jeneratör olmayan ev ve işyerlerinde kullanılabileceğini ifade ederek, “Rüzgar enerjisinden elde edilen elektrik, elektrikler kesildiği zaman ya da elektrikler varken de kullanılabilir. Vatandaş, elektrik faturasını daha aşağılara çekmeyi amaçlıyorsa, rüzgar enerjisinden elde edilen elektriği rahatlıkla kullanabilir. Vatandaşa gelen fatura 40 lira geliyorsa, 30 lira ya da daha aşağı gelebilir. Bu rakamlar yıla vurulduğunda büyük maliyetler ortaya çıkıyor. Akülerin gücü yükseltildikçe vatandaşa gelen elektrik faturasının tutarı 15 liraya kadar düşer.”

“CİHAZLARIN MALİYETİ YAKLAŞIK OLARAK, 2 BİN LİRAYI BULUYOR”

Rüzgar pervanesi ve akülerin maliyetleri konusunda da bilgi veren Çetin, sözlerini şöyle tamamladı: “Ucuz elektrik üretmek için gereken cihazların maliyeti yaklaşık olarak, 2 bin lirayı buluyor. Rüzgar pervanesi ve akülerin maliyeti kendini hemen amorti etmez. Amorti etmesi içinde en azından 3-5 yıl gerekiyor.”

Kaynak: İHA