• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Yargı paketinde infaz düzenlemesi geliyor iddiası
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Yeni çalışma; devlete karşı işlenen suçlar, tecavüz, kadın ve çocuğa şiddet ve istismar suçlarını kapsamayacak. Ancak infaz rejimi uyarınca adli suçlarda cezanın yüzde 66'sının yatılmasında değişikliğe gidilerek, bu oran yüzde 50'ye çekilecek. Yani cezaevinde kalma süresi kısalacak.

EKONOMİK SUÇLAR PARA CEZASINA DÖNEBİLİR

Aralarında ekonomik suçlar ile ilgili maddelerinde bulunduğu bazı suçlar için verilen hapis cezalarının ise para cezasına çevrilmesi planlanıyor.

SUÇUN YÜZDE 50'Sİ YATILACAK

Af yasası ile ilgili çalışmalarda infaz sürelerinin uzunluğu da değerlendiriliyor. Mevcut sistemde verilen cezanın yüzde 66'sı hapiste geçiriliyor. Yani 10 yıl ceza alan bir kişi, 6 yıl 6 ay hapis yatıyor.

Yeni düzenleme ile ceza süresinin yüzde 50'ye çekilmesi üzerinde duruluyor. Ceza yüzde 50'ye çekilirse 10 yıl ceza alan bir kişi 5 yıl hapis yatacak. Ancak uygulama iyi halleri kapsayacak.

ŞARTLI TAHLİYE GELİYOR

Suçun yüzde 50'sinin yatılması ile ilgili madde hayata geçerse, cezasını tamamlayanlar şartlı tahliye ile salınacak. Ancak serbest bırakılacakların, Anayasa'ya karşı suç işlememiş, terör bağlantısı olmayan, cinsel istismar suçlarından hüküm giymeyen suçlular olması bekleniyor. Çünkü belirtilen suçlar af kapsamına alınmayacak.

80 BİN KİŞİ YARARLANABİLİR

Teklifin kanunlaşması durumunda, son yapılan hesaplamalara göre cezaevlerindeki 80 binin üzerinde tutuklu ve hükümlünün serbest kalacağı belirtiliyor.

TUTUKLULUK SÜRESİ DEĞİŞECEK

Yargı paketinde tutukluluk süreleriyle ilgili düzenlemeler de olacak. Buna göre, terör ve toplu suçlarda iki seneden fazla tutukluluk söz konusu olmayacak. Ağır cezalık suçlarda bir sene, asliye ceza mahkemesinin görev alanına giren suçlarda da tutukluluk süresi altı ayı geçemeyecek. Tutukluluk süreleri dolanlar, haklarında kesinleşmiş yargı kararı yoksa kanun çıktığında tutuksuz yargılanacaklar.

FETÖ DAVALARINDAKİ AKSAMALAR DA GÜNDEMDE

AK Partililerin imzasına açılan teklifte, istinaf mahkemelerinin verdiği beş senenin altındaki cezalarla ilgili kesinleşmiş yargı kararlarının Yargıtay'ın temyiz incelemesine açılması öngörülüyor. Mevcut sistemde beş seneye kadar hapis cezasını gerektiren suçlarda temyiz mercii istinaf mahkemeleri.

Bu mahkemelerin verdiği kararlar kesin sayılıyor ve Yargıtay'a gitmiyor. Kamuoyunda istinaf mahkemeleri olarak bilinen Bölge Adliye Mahkemelerinin FETÖ davalarına ilişkin verdiği kararlarla ilgili yaşanan sıkıntının da bu düzenleme ile giderilmesi hedefleniyor.

AK Parti kaynakları, istinaf mahkemelerinin FETÖ davalarında aynı suça farklı cezalar verdiğine dikkat çekerek "Bu kararlara Yargıtay yolunun açılması ile ortaya bir içtihat da çıkacak ve bu konudaki kafa karışıklığı giderilecektir. Çünkü yaptığımız değerlendirmelerde örneğin Bank Asya'ya paraya yatıranlarla ilgili aynı suça istinaftan farklı cezalar çıkmış. Bunlar Yargıtay'a götürülemediği için de bir içtihat oluşmamış. Farklı kararlar alınmış" görüşünü dile getirdi.

İLK GÜNDEM MADDESİ YARGI REFORMU OLACAK

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül daha önce yaptığı açıklamada, TBMM'nin ilk gündem maddesinin yargı reformu olacağını söyledi. Gül, "Ekim ayında Meclis açıldığında ilk gündem maddesi, Yargı Reformu Strateji Belgesi'nin hayata geçmesi olacaktır." dedi.

TBMM NE ZAMAN AÇILACAK?

TBMM tatilden 1 Ekim'de dönecek. AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş da, TBMM'nin ilk gündemlerinden birinin af yasası olacağını söyledi.

Kaynak: ahaber

Bu haberler de ilginizi çekebilir