KALP TEMİZLİĞİ
Kalp temizliğinin İslam dininde çok büyük bir yeri vardır. Zaten kalp temiz olmadığı zaman niyet ve ihlas da gerçekleşmez.
Doğruhaber
Onun için insan kalbindeki bütün mezmum sıfatları çıkarıp yerine güzel evsafları yerleştirmesi lazımdır. Anlatıldığına göre, bir zat bir evliyadan nasihat istemiş, o evliya şöyle demiştir: “Allah-u Teala senin kalbine baktığında, onda razı olmadığı bir şey görmesin.”
Bilindiği gibi zahiri ameller, kalp amelleri için temel hükmündedir. Temel sağlam olmadığı takdirde üzerindeki bina sağlam olmadığı gibi, amelleri salih olmayan bir kimsenin kalp temizliğine sahip olması, iyi sıfatlar kazanması ve bunlarla iyi ameller yapması da mümkün değildir. Zahiri temizliğe önem verip de kalp temizliğine önem vermemek, bir bahçenin duvar çalışmalarına önem verip, içerde ağaçların susuzluk ve bakımsızlıktan kuruyup dökülmesine aldırış etmemek gibidir.
İnsanın kalbi temiz olduğu zaman bütün vücut muhafaza olur. Nitekim hikmet ehli bir zat şöyle demiştir: “Ben kalbimi on gece şeytandan, hatalardan korudum. Kalbimde beni yirmi sene bunlardan korudu.” Onun için kalp temizliğine çok dikkat etmek lazımdır. İnsanın çaresi kalbini Allahu Zülcelal’e sadık yapmasıdır. Çünkü kalp Allahu Zülcelal’in nazargahıdır. Kalbi Allahu Zülcelal’e bağlamak gerekir. Bizlere Allahu Zülcelal’i unutturacak herşeyi kalbten çıkarmak lazımdır. Sehl bin Abdullah şöyle demiştir: “Kim kalbini Allah’a teslim ederse, Allah da onun âzâlarına sahip çıkar.”
İnsan kalbini Allah-u Zülcelal’e teslim ederse, O da o kimsenin gözlerine, ayaklarına, diline hülasa bütün âzâlarına sahip çıkar. Allah-u Zülcelal’in yaratmış olduğu bir et parçası olan kalbimizi O’na teslim etmemek çok gariptir. Kalbi Allahu Zülcelal’e teslim edip: “Ya Rabbi! Bu kalbi sen yarattın. Onu sana teslim ediyorum. Dilediğin gibi yap!” diyerek, Allahu Zülcelal’e teslim etmek lazımdır.
Böyle olunca Allah-u Zülcelal’in muhabbeti kalbimize girer ve bütün âzâlarımız da O’nun istediği şekilde olur inşallah…
Kalp temizliğine çok önem vermek gerekir. Nasıl ki bir bahçıvan bahçesindeki zararlı otları temizleyip bahçesine su veriyorsa; bizlerde kalbimizdeki dünya hırsı, riya, kin, hased gibi bütün mezmum sıfatlardan temizleyip, onu muhabbet, amel ve zikir gibi güzel sıfatlarla beslememiz lazımdır.
Çünkü kalp ıslah olursa bütün âzâlar ıslah olur. Kimin azaları ıslah olmamış ise o kimsenin kalbinde manevi hastalık var demektir. Bundan kurtulmak için kalbi her an kontrol edip oradaki zarar verici mezmum sıfatlardan temizleyip arındırmak lazımdır. Bir kimsenin kalbi mezmum olan bütün sıfatlardan arınıp da güzel sıfatlarla süslendiği zaman o kimsenin bütün niyetleri hayır üzerine olur.