• DOLAR 32.531
  • EURO 35.024
  • ALTIN 2441.375
  • ...

EKONOMİ SERVİSİ

Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Eylül ayı meclis toplantısı, Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ünverdi, meclis ve danışma kurulu üyelerinin katılımıyla, Meclis Başkanı Adil Sani Konukoğlu başkanlığında yapıldı. GSO Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ünverdi konuşmasına Gaziantep’e dair ekonomik veriler ve ihracat rakamları hakkında meclis üyelerine bilgiler verdi. Ünverdi, son açıklanan Haziran ayı istihdam rakamlarına işaret ederek, iller bazında işsizliğin eksilerle ifade edildiği bir dönemde Gaziantep’te istihdamın arttığına vurgu yaptı.

GAZİANTEP’İN HAZİRAN AYI İSTİHDAM VERİLERİ UMUT VERİCİ

Ekonomik koşullar nedeniyle istihdam rakamlarının stabil tutulmasının bile başarı olarak değerlendirildiği bir dönemde, Gaziantep’in Haziran ayı istihdam verilerinin umut verici olduğunu kaydeden Ünverdi, “Geçen yılın aynı ayına göre İstanbul’da istihdam yüzde 2,5, Ankara’da yüzde 0,5, İzmir’de 3,9, Bursa’da yüzde 3,5, Kocaeli’nde yüzde 2,5, Konya’da yüzde 5,5, Adana’da yüzde 4,4, Mersin’de yüzde 3,2 düşüş yaşarken, ilk 10 il içerisindeki iller arasında sadece turizm kenti Antalya’da yüzde 4,9 ve şehrimiz Gaziantep’te yüzde 0,3 artış yaşanmıştır. Tabii ki gönlümüzde olan bu rakamların artmasıdır. Gaziantep’in sanayi şehirleri içinde istihdamının pozitif yönlü olması ve böylesi bir dönemde artış kaydetmesi sevindiricidir. Aslında bu rakamları ihracatımızdaki artışın bir yansıması olarak da değerlendirebiliriz. Tabii bunu sürdürülebilir kılabilmemiz ve bu rakamları artırmamız gerekiyor. İnşallah ekonomide iyileşme iklimini yakalar, yatırımdan, üretime ve istihdama kadar gönlümüzdeki rakamlara da ulaşırız” diye konuştu.

GAZİANTEP İLK 8 AYDA İHRACATINI EN FAZLA ARTIRAN 2. İL OLDU

Gaziantep’in İlk 8 ayda ihracatını en fazla arttıran 2. şehir olduğunun altını çizen Ünverdi, “Ocak-Ağustos döneminde Gaziantep’in ihracatı geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 9 oranında artış gösterdi. İlk 8 ayda yüzde 10,6 artış yakalayan Kocaeli’nden sonra ihracatını en fazla arttıran 2. il Gaziantep oldu. Bu dönemde ilk 10 il arasında 6. sıradaki yerimizi koruduk ve ithalatın ihracatı karşılama oranında da yüzde 145 ile yine 6. sırada yer aldık. Ülkeler bazında baktığımızda ise Irak 869 milyon dolar ile ilk sırada olmasına rağmen maalesef bölge koşulları nedeniyle yüzde 3’lük bir düşüş söz konusu. Irak’tan gelecek bir heyet ile önümüzdeki hafta odamızda bir görüşmemiz olacak, inşallah faydalı olacağına inanıyorum. Irak’tan sonra en fazla ihracatımızı yüzde 22,5 artışla ABD’ye yapıyoruz. En fazla artış yaşadığımız ülkelere baktığımızda ise Suudi Arabistan’a yüzde 38,8, Birleşik Krallık’a yüzde 27,9, Libya’ya yüzde 45,8 oranında bir ihracat artışımız söz konusu. Gaziantep’in sektörlere göre ihracatına bakıldığında ise yüzde 43,1ile tekstil ilk sırada, ikinci sırada yüzde 28,4 ile tarımsal sanayi ve hububat ürünleri, üçüncü sırada ise yüzde 10,7 ile kimya ve plastik ürünleri yer alıyor” şeklinde konuştu.