Çiftçiler, düşük verim ve yüksek girdi maliyetlerinden dert yandı
Bu yıl yağışların fazla olması, sıcakların da erken gelmesi nedeniyle mısırda verim geçen yıllara göre düşerken çiftçiler, düşük verimin yanında yüksek girdi maliyetlerinden dert yandı.
Batman'da bu yıl yağışların fazla sıcaklarında erken gelmesi nedeniyle mısırda verim düştü.
Düşük verime rağmen hasadı sevinçle karşılayan çiftçiler, yüksek girdi maliyetlerinden mustarip olduğunu belirterek yetkililerden mazot ve gübre fiyatlarına müdahale etmesini istediler.
Öte yandan hasat sonrası çevredeki dar gelirli aileler, kışlık yakacak için mısır koçanı ve sapı topluyor. Tarlalara giden kadın, erkek ve çocuklardan oluşan aileler, özellikle tandırda ekmek pişirmek için yakacak ihtiyaçlarını karşılayabilmek amacıyla, biçerdöverlerden arta kalan mısır koçanları ve saplarını toplamaya çalışıyorlar.
"Yetkililerin gübre ve mazot fiyatlarına müdahale edilmesini istiyoruz"
Batmanlı çiftçilerden Abdülkudüs Gönülaçan, "500 dekarlık arazimizde yetiştirdiğimiz mısır hasadına başladık. Genel itibarıyla diğer senelere göre verimimiz biraz daha az gözüküyor. Bunun nedeni de iklimsel değişikliklerdir. Bu seneki aşırı yağışların tabanda su oluşturması ve sıcaklıkların erken bastırması verimi olumsuz etkiledi." dedi.
Devletten destek beklediklerini aktaran Gönülaçan, "Yetkililerin bu seneki yüksek girdilerden dolayı bir ricamız var. Gübre ve mazot fiyatlarına müdahale edilmesini istiyoruz. Daha rahat bir hasat dönemi geçirmek ve daha sıkıntısız dönemler yaşayabilmek için yetkililerin duruma el atmasını istiyoruz. Dekar başına ortalama beklentimiz bin 200 kilogramdır. Ancak geçen senelere göre 200-300 kilo daha az olacak. Ofis erken açıklama yapmasaydı piyasa biraz daha iyi fiyat verebilirdi. Şu an ofiste mısır tonuna bin 150 lira fiyat verilmiş. Artı ton başına 60 lira pirim verildi. Piyasada şu anda mısır bin 100 liradan satılmaktadır." ifadelerini kullandı.
"Biçerdöverlerle günde yaklaşık 12 saat hasat yapıyoruz"
Baba mesleği olan biçerdöver işiyle geçimini sağlayan Mehmet Uras, "Yaklaşık bir haftadır mısır hasadına başladık. Bu sene verimler biraz kötü olduğundan çiftçiler biraz mağdurdur. Bizim kısmetimiz de biçme işindedir. Günde yaklaşık 12 saat biçerdöverlerle hasat yapıyoruz. İşe sabah başlayıp akşam paydos ediyoruz." şeklinde konuştu.
"Bu sene hem fiyat hem de üretim konusunda umduğumuzu bulamadık"
Batman'da yaklaşık 60 bin dekar alan üzerinde mısır ekiminin yapıldığını belirten Batman Ziraat Odası Başkanı Nizamettin Aydiş, geçen seneye göre çiftçinin bu yıl mısır ekiminde umduğunu bulamadığını söyledi.
Verimde düşüş yaşandığını aktaran Aydiş, ülke ekonomisine büyük katkı sunan çiftçilerin desteklenmesi gerektiğini ifade etti.
Aydiş, "İlimizde yaklaşık 10 gün önce mısır hasadı başladı. Maalesef bu sene geçen seneye nazaran hem fiyat hem de üretim konusunda umduğumuzu bulamadık. Dolaştığımız köylerimizde bin 100, bin 350 ve hatta bin 400 kiloya kadar da alan çiftçiler var. Ortalama bin 350, bin 400 kilo civarındadır. Geçen sene bin 600, bin 700 kilo civarındaydı. Verim olarak düşündüğümüz zaman, maalesef geçen seneye göre daha düşüktür. Fiyat konusuna gelince maalesef fiyatta da umduğumuzu bulamadık. Geçen sene bin 150, bin 200 civarında idi. Bu sene bin 70, bin 80 civarındadır. Sadece Tarım Kredi Kooperatifleri bin 150, bin 160 civarında alıyor, ama o da sadece kendi üyelerinkini alıyor." dedi.
"Çiftçilerin belini büken pahalı girdilerdir"
Pahalılık karşısında çiftçinin mücadele etme şansının kalmadığını belirten Aydiş, "Aşağı yukarı 60 bin dekar alana mısır ekimi yapıldı. Bu da 120 bin ton civarında ürün eder. Geçen sene 150 bin ton civarındaydı. Bu sene verim düşük olduğu için orada da maalesef düşüş söz konusu oldu. Sadece Batman'da değil tüm Türkiye'deki çiftçilerin belini büken pahalı girdilerdir. Mazot, gübre, ilacın pahalılığıyla çiftçinin artık mücadele etme şansı kalmadı. Bu konuda hükümetimizin önemli destekler sağlaması gerekmektedir. İlaca yüzde 200 civarında zam geliyor. Mazot pahalı. Mazotun yüzde 50'sini devlet veriyor, yine de yeterli gelmiyor." diye konuştu.
"Buralarda pamuk bitti"
Konuşmasının devamında Aydiş şunları söyledi: "Bundan dolayı çiftçi pamuk ekiminden vazgeçti. Bizim buralarda pamuk bitti. Yurt dışından düşük fiyata pamuk getiriliyor. Bizim çiftçimiz de yurt dışından getirilen düşük fiyatlı pamukla mücadele etme şansı olmadığı için pamuk ekmiyor. Batman'da 30 bin dekar üzerinde pamuk ekimi söz konusuydu. Sanıyorum bu sene 4-5 bin dekar civarında ya var ya yok. Genel olarak fiyat konusunda çiftçimiz mustariptir."
"Anız yangınlarının son bulması için yeni uygulama başlatıldı"
Anız yangını konusunda çiftçilere uyarılarda bulunan Aydiş, "Bölgemizde mısır hasadından sonra yakılan anız sorunu önem arz ediyor. Bir tarlada dahi anızın olmaması bizim temennimizdir. Anızla ilgili çiftçilerimizi ileri bir seviyede eğitimden geçirdiğimizi düşünüyoruz. Çiftçilerimiz tarafından bu sene yeni bir uygulama başlatıldı. Mısır ekiminden hemen sonra o tarlalar sürülüyor. Çünkü bir haftayı geçerse çok sertleşiyor. Çiftçilerimizin çoğu anızı önlemek için tarlalarını hemen sürüyor. Bu önemli bir konu, çiftçilerimize teşekkür ediyorum. Çünkü anız çok tehlikeli, binlerce canlı ölüyor. Ayrıca anız nedeniyle verim de düşüyor. Anız yakılmaması hususunda çiftçilerimizi uyarıyoruz." şeklinde konuştu.
Dar gelirli aileler yakacak ihtiyaçları için mısır sapları ve koçanlarını topluyor
Mısır tarlasında hasat esnasında mısır koçanlarını toplayan vatandaşlardan Halime Öner, "Kendimize mısır sapları ve koçanlarını topluyoruz. Topladıklarımız koçan ve sapları hayvanlara yem olarak verip ayrıca tandır ekmek pişirmek için kullanıyoruz. Fakir olduğumuz için buraya geliyoruz. Topladığımız sapan ve koçanları 3 tekerlekli arabamızla eve taşıyoruz. Gün boyu 5 çuval toplayabildik. Bu topladıklarımız yaklaşık 5 tandırı yakmaya yarayacak. Her sene mısır hasadı döneminde bunları topluyoruz." ifadelerini kullandı.
Vatandaşlardan İsmail Ademoğlu, "Burada mısır koçanlarını ve saplarını topluyoruz. Topladıklarımızı tandırda ateş yakmak için kullanıyoruz. Biçerdöver tarlaya girdiği günlerde biz de biçerdöverlerle beraber girip koçanları topluyoruz. Benle kızım sabahtandır gelip bu işi yapıyoruz." dedi.
Tandır için yakacak olarak koçanları topladıklarını belirten Tahir Keleş, "Tandırımızı mısır koçanlarıyla yakıyoruz. Biz ihtiyaçtan dolayı buraya gelmişiz. Koçanları toplayıp mangal olarak ve tandırda yakacak olarak kullanıyoruz. Fakirlikten dolayı geliyoruz. En azında ekmeğimizi pişirmek için malzeme topluyoruz. Bugün ancak bir çuval toplayabildim." diye konuştu.
Dar gelirli vatandaşlardan Sekine Keleş ise şunları aktardı:
"Yakacak odunlarımız olmadığı için bu koçanları toplamaya geldik. Bu tarlada yaklaşık 4 çuval koçan toplamayı umut ediyoruz. Yakacağımız olmadığı için bu tarla sahibinin müsaadesiyle burada koçanları topluyoruz." (Mehmet Sait Çelik, Mehmet Fatih Akgül –İLKHA)