• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
ZİRVEDEN ÇÖZÜM ÇIKMADI
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DOĞRUHABER 

Suriye iç savaşının sonlanması için siyasi çabalar devam ediyor. Astana sürecinde bir araya gelerek çözüm için garantör olan Türkiye, İran ve Rusya 5’inci kez Ankara’da bir araya geldi. Toplantı öncesinde ülke liderleri arasında ikili görüşmeler yapıldı. Toplantının en önemli konusu olan İdlip içinse beklenen sonuç bu kez de çıkmadı. Çözümden uzak bir görüntü sergileyen liderler kendi tezlerini savundu. Putin, İdlib’teki gelişmelere ilişkin ‘rejim ordusuna desteğimiz devam edecek’ derken, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, İdlib’in terör gruplarının elinde olduğunu savundu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise yeni bir göç dalgası yaşanmaması için İdlib’te siyasi çözümün sağlanması ve güvenli bölge için çalışmalar yapılması gerektiğini ifade etti.

3’LÜ ZİRVE ÖNCESİ LİDERLER İKİLİ GÖRÜŞMELER YAPTI
İlk görüşme Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani arasında gerçekleşti. Cumhurbaşkanlığı Çankaya Köşkü’ndeki baş başa görüşmenin ardından iki ülke heyetlerinin de yer aldığı görüşmeye geçildi. Basına kapalı yapılan heyetler arası ve baş başa görüşme yaklaşık 2 saat sürdü. Toplantıda Türkiye heyetinde Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, MİT Başkanı Hakan Fidan, İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da hazır bulundu. ErdoğanRu hani görüşmesinin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin’in görüşmesi başladı. Cumhurbaşkanlığı Çankaya Köşkü’nde basına kapalı ve bir buçuk saat süren görüşmenin ardından heyetler arası görüşmelere geçildi. Son ikili görüşme ise Ruhani ve Putin arasında gerçekleşti. İki ülke heyetlerinin de yer aldığı görüşmenin ardından Ruhani ve Putin, baş başa görüşmeye geçti. Basına kapalı yapılan baş başa görüşme yarım saat sürdü.

“TÜRKİYE YENİ BİR MÜLTECİ AKININI KALDIRAMAZ”
Üçlü Zirve sonrası kameralar karşına geçen liderlerden ilk önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan söz aldı. Toplantının verimli geçtiğini belirten Erdoğan, “Suriye’deki yangının söndürülmesi için 5’inci kez bir araya geldik. Görüşmelerimiz her açıdan verimli geçti. Suriye’de siyasi çözümlerin umutlarını yeşertecek önemli kararlar aldık. Terör örgütlerine destek verilmesinin kabul edilemez olduğunun kararını aldık. İdlib’te tırmanan gerginlik odak noktamız oldu. Hayatını kaybeden sivillerin sayısı bine yaklaştı. Saldırılar göç dalgasını başlattı. 4 milyon insanı etkileyecek göç dalgasına kayıtsız kalamayız. Mutabakatın tam anlamıyla uygulanması gerektiğine dikkat çektik. Önümüzdeki günlerde hayırlı gelişmeler olacağını ümit ediyoruz. Siyasi sürecin devamı için ve Anayasa komitesi için son pürüzleri giderdik. Anayasa komitesinin çalışmalarına bir an önce başlatılması kararı aldık. Suriye topraklarının 4’te biri bölücü örgütün elinde bulunuyor. Çobanbey’deki hastaneyi hedef alan terör saldırısı, bölücü örgütün vahşi yüzünü bir kez daha göstermiştir. Suriye’nin istikbali için tek engel PKK-YPG’dir. Suriye sınırımız boyunca terör koridoruna izin vermeyeceğimizi ifade ettim. Çözüm yolu Suriye topraklarının içinde aranması gerekiyor. Türkiye’nin yeni bir sığınmacı akınını kaldırması mümkün değil. Fırat’ın Doğusu mülteciler için korunaklı bir sığınak olacaktır.” ifadelerini kullandı

“SURİYE HALKINA DESTEK OLMALIYIZ”

İdlib’teki trajedinin ‘terörist’lerden kaynaklandığını savunan İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ise toplantıya ilişkin şöyle konuştu: “Faydalı ve yapıcı bir toplantı oldu. Bu toplantıda bütün faaliyetlerimizi bir kez daha gözden geçirdik. 3 ülke birçok konuda görüş birliği içindeyiz. Suriye’nin toprak bütünlüğü noktasında aynı görüşteyiz. Amerika, Suriye topraklarında terörü desteklemiş ve Suriye’yi bölmeye çalışmıştır. Suriye’nin Golan Tepelerini işgalci israil’e bağışlamıştır. Bu tarihte görülmüş bir şey değildir. Her üç ülke de terörün Suriye topraklarında bitirilmesi görüşünü benimsemektedir. Dokuz yıldır Suriye halkı terör örgütlerinin baskısı altında. İdlib’teki teröristlerle mücadele etmeliyiz. Mülteciler kendi evlerine dönmek istiyor. Herkes kendi köyüne kendi toprağına dönmek istiyor. Bu konuda Suriye halkına destek olmalıyız.”

PUTİN: SURİYE ORDUSUNA DESTEK VERECEĞİZ

İdlib’teki katliamların en büyük sorumlusu olarak görülen ve Baas rejimine desteğini yenileyen Rusya Devlet Başkanı Putin ise “Bu zirve başarılı ve verimli oldu. Kalıcı barışın tesisi için önemli maddelere yer verdik. Garantör ülkeler olarak siyasi diyaloğun ilerlemesi için çabalıyoruz. Suriyeliler kendi devlet yapısını belirlemelidir. Diplomatların titiz çalışması sonucunda Anayasa Komitesi listesi onaylanmıştır. Siyasi Çözüm sayesinde Ortadoğu’daki barış ortamına da katkı sağlayacaktır. İdlib’teki durum endişe verici. Buna sessiz kalamayız. İdlib’te ilave adımların atılması için mutabık kaldık. Suriye ordusuna destek vereceğiz. Sivil halkın zarar görmemesi için her türlü adımı atacağız. Suriye’nin yeniden restore edilmesi için yardım sağlayacağız. Uluslararası kamuoyu Suriye krizinin bitmesini istiyorsa bu  konuda yardım etmesi gerekiyor.” İfadelerini kullandı.

Bu haberler de ilginizi çekebilir