• DOLAR 34.541
  • EURO 36.03
  • ALTIN 3009.468
  • ...
Hikmetyar, Taliban ile Gayri resmi anlaşma yaptığını söyledi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Afganistan Hizb-e-Islami'nin lideri ve cumhurbaşkanı adayı Gulbeddin Hikmetyar, Taliban'la yapılan gayri resmi görüşmelerin her iki grup arasında da düşmanlığın sona ermesiyle sonuçlandığını iddia ediyor.

TOLOnews ile Cumartesi günü yapılan özel bir röportajda konuşan Hikmetyar, kuzey ve kuzeydoğu illerinde seçim mitinglerine katılmak için karayoluyla 2.000 kilometreden fazla yolculuk yaptığını ve sorun yaşamadığını belirtti. Bu gayri resmi anlaşmanın şartları, iki tarafın da diğer tarafa karşı "düşmanca eylem" gerçekleştirmeyeceğini savunuyor.

Resmi olarak tanınan bir siyasi parti olmayan Hizb-e-Islami, Taliban’dan farklı, çünkü seçimleri destekliyor.

Hikmetyar, “Hizb-e-Islami ve Taliban arasında iyi bir ortamda, hükümet olmadan ve başarılı bir şekilde bazı müzakereler yapıldı. Anlaşmanın bir kısmı, birbirimize karşı olumsuz propaganda üretmeyeceğimiz veya birbirlerine karşı düşmanca harekete geçmeyeceğimiz. Ülkenin özgürlüğü için ortaklaşa çalışmalı, insanları bu acı durumdan kurtarmak, savaşı sonlandırmak ve barışı ve gelecekteki hükümeti sağlamak için birlikte çalışmalıyız. ” dedi.

Afgan Kadınlarının Geleceği
Stüdyo izleyicilerinin arasında bulunan popüler Afgan şarkıcı Naghma, Hikmetyar'a kadın hakları konusundaki tutumunu sordu. Ayrıca yönetimi altında, ülkenin Kabil'deki Olimpiyat stadyumunda konser yapıp yapamayacağını da sordu. Hikmetyar, “kadınlar benim liderliğimdeki bir ülkede erkeklerden daha fazla haklara sahip olacak” dedi ve Naghma'nın konser sorusunun şu an için erken olduğunu söyledi. “İlk olarak, İslami bir hükümetin kurulmasına izin verelim. O zaman [Kabil'deki] Gazi Stadyumu'nda konser istemeyeceksiniz. Aksine, savaş alanına gitmek için izin isteyeceksiniz. ” dedi.

Barış süreci
Hikmetyar, ABD Başkanı Donald Trump’un Taliban’la Washington’daki hükümet yetkililerinin ve Afganistan’daki ABD’li diplomatların baskısı nedeniyle Taliban’la olan müzakereleri iptal ettiğini ve ABD ile Taliban’ın başka seçenekleri olmadığı için müzakerelerin devam edebileceğini öngördüğünü söyledi. Hikmetyar, “ABD’nin Afganistan’daki askeri varlığını ilk önce sona erdirmesi ve onunla birlikte Bonn’da [2001’de yapılan konferansı] alması gerekiyor” dedi. Üyeler Afganistan’da her gün “hükümet yabancıların kontrolünde” iken öldürüldü.

Hikmetyar, "Bay. Trump yönetimi tarafından baskı altındaydı. Kabil'deki bütün elçiler bir araya geldiler ve Doha görüşmelerine karşı durdular. ABD genelkurmay başkanı, Savunma Dairesi başkanı ve CIA şefleri, etkili senatörler, hepsi bir araya geldi ve Beyaz Saray'a baskı yaptı. Bu nedenle Trump, müzakereleri tek taraflı iptal etmek zorunda kaldı. Taliban için de şaşırtıcıydı ”dedi.

Tarih

Afganistan'da geçmişte olduğu gibi insanlığa karşı işlenen suçlar, İslam hükümeti tarafından desteklenen bağımsız bir mahkeme varken davaya hazır olduğunu söyleyen Hikmetyar, Hizb-e-Islami savaşçılarının Kapisa'da Fransız kuvvetlerine saldırıp 30'u öldürdükten sonra “Kabil Kasabı” takma adının bir Fransız gazeteci tarafından verildiğini hatırlattı.

Pakistan

Taliban'ın Pakistan ile olan ilişkilerinde Hikmetyar, Taliban'ın bu ülkenin desteğiyle Pakistan'da yapılandığını iddia etti, ancak şu anda grubun Pakistan'a daha az bağımlılığı olan daha fazla destekçisi olduğunu savundu. Ayrıca, Hikmetyar, Pakistan’ın teröristleri eğiten medreselere ev sahipliği yaptığına inanmıyor ve bunun önerisi Afganistan’daki ve içindeki dini okulların imajına zarar vermek isteyenler tarafından yapılan “propaganda” olduğunu söyledi.

Kaynak: TOLO News

Bu haberler de ilginizi çekebilir