Biberler güneşin kavurucu sıcağında kurutuluyor
Gaziantep'in İslahiye ilçesinde tarlalardan toplanarak işleme tesislerine getirilen kırmızıbiberler, güneşin kavurucu sıcağında kurutulduktan sonra pul bibere dönüştürülüyor.
Türkiye'nin önemli biber üretim alanlarından Gaziantep'in İslahiye ilçesinde “kırmızı altın” olarak da adlandırılan kırmızıbiber hasadı tüm güzelliğiyle devam ediyor. Mutfakların vazgeçilmez baharatlarının başında gelen pul biber, sıcak havada uzun ve zahmetli aşamalardan sonra tezgâhlardaki yerini alıyor.
Gastronomi şehri Gaziantep'in İslahiye ilçesinde yaklaşık 20 bin dekarlık alana ekilen kırmızıbiber salçalık ve pul biber olarak işlenerek, iç piyasanın yanı sıra yurtdışına da ihraç ediliyor.
Her yıl ortalama 25-30 bin dekar araziye biber ekimi yapılan Gaziantep’te, Türkiye’de üretilen pul ve toz biberin yüzde 30’u üretiliyor. İlçedeki fabrikalarda işlenen biberler, pul bibere dönüştürüldükten sonra iç pazarın yanı sıra Avrupa ülkeleri ile Ortadoğu ülkelerine ihraç ediliyor.
Tarlalardan toplanarak işleme tesislerine getirilen kırmızıbiberler, aralarında kadın ve çocukların da yer aldığı işçilerin ellerinden geçerek yemeklere lezzet veren pul bibere dönüşüyor. İşçiler tarafından tarlalardan toplanan kırmızıbiberler, ilçe merkezinde bulunan biber işleme tesislerine getiriliyor.
Burada saplarından ayrılan biberler, kurutulması için büyük alanlara seriliyor. Yaklaşık 3 gün kavurucu güneş altında bekletilen biberler, son kez makineden geçirildikten sonra pul bibere dönüşüyor. Hasat boyunca İslahiye ilçesi ise, kırmızıbiberlerin yetişmesiyle adeta kırmızıya bürünüyor.
Sabahın erken saatlerinde iş başı yapan işçiler, yanlarına çocuklarını da alarak, acısı ellerini ve genizlerini yakan biberleri gün boyu büyük özenle temizliyor. İlçenin en önemli tarımsal ürünü olan kırmızıbiber fidesi olarak tarlaya dikilmesinden çapalanmasına ve seyreltilmesinden hasat edilmesine kadar her aşamasında görev alan işçiler, bugünlerde biberlerin, kırmızı pul biber haline getirilmesi için çalışıyor.
İslahiye Tarım ve Orman İlçe Müdürü Yüksel Şahin yaptığı açıklamada, Türkiye'nin pul biber ihtiyacının önemli bir kısmının İslahiye ilçesinden karşılandığını ve bunun da her anlamda kendilerine katkı sağladığını söyledi.
“Biberler doğal ortamda güneş altında kurutuluyor”
Biberin tarlada üretilmesinden sofralara pul biber olarak gelinceye kadar bin bir emek verildiğini ifade eden Şahin, “Biber bahçelerinde toplanan biberler, ilçedeki tesislere getiriliyor. Tesislerde belli alanda toplanan biberler çöplerinden temizlendikten sonra sergenlere getiriliyor ve sergenlerde de biberler kurutulmaya alınıyor. Burada doğal ortamda güneş altında kurutuluyor. Güneş altında kurtulduktan sonra biberler tekrar toplanıp çuvallara konuluyor, belli aşamalardan sonra artık pazara sunulabilecek hale geliyor.” dedi.
“Türkiye'de pul biberin merkezi İslahiye'dir”
İlçedeki fabrikalarda işlenen biberlerin pul bibere dönüştükten sonra yurtiçinin yanı sıra yurtdışına da ihraç edildiğini belirten Şahin şunları söyledi,
“Kurutulan biberler, baharatlık olarak iç ve dış piyasaya sunuluyor. Mutfaklarda ve tezgâhlarda yerini alıyor. Anadolu insanımızın vazgeçilmez baharat kültüründen dolayı çok ciddi kullanım alanı mevcut. İslahiye Ovası'nda yaklaşık 20 bin dekar alanda biber üretimi yapılıyor. Türkiye'de pul biberin merkezi İslahiye'dir. İslahiye ekonomisinin en önemli gelir kaynağı, üzümden sonra biberdir.”
Pul biber üretimi döneminde yaklaşık 7-8 bin mevsimlik işçinin ilçeye gelerek çalıştığını belirten Şahin, bu sayının gittikçe yükseldiğini ve ilçenin pul biber merkezi konumuna doğru yol aldığını söyledi.
İslahiye biberinde iddialı olduklarını belirten Şahin, “Her ne kadar ismi ‘Maraş biberi’ olsa da biberin yetişme alanı İslahiye’de daha fazla. Şu an ilçemizde 22 tane biber fabrika var, bunların bir kısmında kurutma ünitesi de var. Ayrıca diğer küçük çaplı işletmeler de mevcut. Bu işletmelerde hazırlanan pul biberler birçok kişiye de geçim kaynağı oluyor.” diye konuştu. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)