• DOLAR 34.446
  • EURO 36.302
  • ALTIN 2836.87
  • ...
Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

İlaç, mazot ve elektrik gibi önemli girdi maliyetlerine 2019 yılı içinde büyük oranda zam yapıldı. Tarım sektörü bu olumsuzluktan ciddi manada etkilendi. Girdi maliyetlerinin büyük bir oranda artması, bu yıl çiftçilerin adeta belini büktü.

Türkiye'nin üzüm ihtiyacının büyük bir bölümünü karşılayan Gaziantep’in İslahiye ilçesinde yaklaşık 50 bin dekar alan üzerinde sofralık üzüm üretimi yapan çiftçiler, girdi maliyetlerinin çok yüksek olduğunu belirterek, maliyetlerin düşmesi için yetkililerin çiftçiyi rahatlatacak tedbirler almasını istiyor.

Geçen yıllara göre bu yıl ilk defa üzümü istedikleri fiyata sattıklarını belirten çiftçiler, bu yıl da yüksek girdi maliyetlerinden dolayı zarar ettiklerini dile getiriyor.

Dünyanın en kaliteli üzümünün Anadolu topraklarında yetiştiğini belirten çiftçiler, sofralık üzümün en iyi yetiştiği Gaziantep’in İslahiye ilçesinde bu yıl aşırı yağışlara rağmen, üzüm rekoltesinin ve fiyatının iyi olduğunu ancak maliyetlerin yüksek olmasının kendilerini mağdur ettiğini söylediler.

Altınüzüm Sulama Kooperatifi Başkanı Bekir Karaca, üzüm hasadının devam ettiği ilçede çiftçinin bu yıl yüksek girdi maliyetlerinden dolayı zor durumda olduğunu belilrtti.

“Girdi maliyetleri ve işçilik çok pahalı”

İslahiye ilçesinde yaklaşık 50 bin dekar alan üzerinde sofralık üzüm üretimi yapıldığını belirten Karaca, “Üzümlerimiz son derece kalitelidir. Rekolte de bu sene iyidir. Satışlarımız da fena değil. Üzümü satma konusunda çiftçiler, her hangi bir sorun yaşamadı. Bu yıl hasat döneminden çiftçilerimiz memnundu. Geçen yıllara göre rekolteden de fiyatlardan da çiftçimiz memnun. Ama şu bir gerçek ki, girdi maliyetleri ve işçilik çok pahalı. Özellikle ilaç fiyatları çok yükseldi. İlaç ve mazot ile ilgili devletten destek bekliyoruz. Bu desteklemeler olursa bizim için daha iyi olur.” dedi.

Karaca, sofralık üzümde kaliteyle birlikte rekolteyi arttırarak üreticinin ekonomik olarak rahatlamasını sağlamak için modern bağcılığa geçilmesi gerektiğini, bu konuda yetkililerin çiftçiye destek vermesi gerektiğini belirtti.

“İlaç konusunda çiftçiye destek verilmesi gerekiyor”

İslahiye ilçesinde biber yetiştiriciliğinin yanında genelde üzüm yetiştiriciliği yapıldığını belirten Karaca, bölgede daha sağlıklı ve kaliteli üzümün yetişmesi için “Telli Sistem Bağ Projesi”nin daha aktif olarak hayata geçirilmesi gerektiğini belirterek şunları söyledi,

“Çünkü başka yerlerde bu üzümü alıp yetiştirmeye başladılar, daha modern şekilde yetiştiriyorlar. Yeterince verim elde edilebilmesi için, telli terbiye sistemine geçmemiz lazım. Özellikle de ilaç konusunda çiftçiye destek verilmesi gerekiyor. İlaçlar pahalı ve böyle olunca da çiftçi girdilerden kısmaya çalışıyor ve bu durum da ister istemez kaliteye yansıyor. Üzümde çürümeler meydana geliyor, hastalıklar oluşuyor. Bundan dolayı ilaç fiyatlarının biraz daha makul seviyeye çekilmesi gerekiyor.”

“Maliyetlerin çok yüksek olması çiftçiyi mağdur ediyor”

Gaziantep’te üzüm yetiştiriciliğinin büyük bir bölümünün İslahiye’de yapıldığını belirten Özcan Öztürk, “Çiftçiliğe yeni başladım.  Babamdan devraldığım arazide çiftçilik yapıyorum. Sulama ve telli terbiye sistemi ile ilgili eksikliklerimizin giderilmesini istiyoruz. Maliyetlerin çok yüksek olması nedeniyle çiftçi kendi başına bunu başaramıyor ve yetkililerimizden bu konuda bizlere yardım etmelerini talep ediyoruz.  Kendi başımıza bu sorunları halledemez duruma geldik. Maliyetler çok yüksek. İklim değişikliği nedeniyle biraz rekolte düşüklüğü var. Metrekareye bir kilo 400 gram yağmur düşmesine rağmen çok iyi bir ürün elde ettik. Yetiştirdiğimiz üzümün yurtdışına ihraç edilmesini istiyoruz. İhracatçılar buraya gelmiyorlar. Üzüm bağlarımızın parça parça olması ve üzüm tonajlarının düşük olmasından dolayı ihracatçı gelmiyor. Bu noktada sıkıntı çekiyoruz. Buradaki pazarlamacılarla ilgili de sorun yaşıyoruz. Üzüm fiyatları istediğimiz gibi olmasa da, yine de fiyatlardan memnunuz. Aslında maliyetler yüksek olduğundan dolayı fiyatlardan memnun değiliz.” ifadelerini kullandı.

“Çiftçiye destek verilirse üretim de yükselir”

Bu yıl girdi maliyetlerinin yüksek olmasından emeklerinin karşılığını alamadıklarını belirten Mehmet Yavuz da “Ürün fiyatları ortalama olarak 1,50 ve 2 TL arasındadır. Üzümü bu fiyata satmamıza rağmen yine de maliyetlerimizi karşılamada zorluk çekiyoruz. Bir de bahçelerimiz de sulama sistemi olursa daha iyi olur. Bir an önce sulu tarıma geçmemiz gerekir. Eğer sulama olursa rekoltede yüzde 200 gibi bir artış olur. Bizim topraklarımız bereketlidir. Gaziantep'i genelde üzüm noktasında temsil eden ilçemiz İslahiye ilçesidir. Devletin bundan dolayı buraya önem vermesi gerekir. Bağcılıkta bir an önce telli terbiye sistemine geçmek istiyoruz. Bu bölgemizde en yaygın olan üzüm çeşidi ‘Antep Karası’, ‘Hatun Parmağı’ ve ‘Paf üzümü’ çeşitleridir. Çiftçiye destek verilirse üretim daha da yükselir. Türkiye’yi üzüm noktasında doyuracak ilçe İslahiye’dir. Şu an bile günde 200 araç üzüm hasat ediliyor. Sulama sistemi gelirse üzüm üretimimiz daha da yükselir.” şeklinde konuştu.

Murat Durmuş ise İslahiye üzümünün bütün dünyaya tanıtılması gerektiğini belirterek, bu konuda da yetkililerin daha çok üzüm üreticilerine sahip çıkması ve destek vermesini istedi.

“Çiftçiden 1,5 TL’den alınan üzüm 5-6 TL’ye satılıyor”

Durmuş, üzüm alımı için bir pazar oluşturmaya çalıştıklarını ve İslahiye’nin üzümünü bütün Türkiye’ye satmayı hedeflediklerini belirterek, “Aracıların yüksek komisyonla burada çiftçimizden üzüm almasını engellemek için böyle bir girişimde bulunduk. Çiftçiden 1,5 TL’den alınan üzüm 5-6 TL’ye satılıyor. Aracıların yüksek kârla üzüm satması bizi bayağı rahatsız ediyor.” diye konuştu. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız