• DOLAR 34.648
  • EURO 36.372
  • ALTIN 2911.998
  • ...

EKONOMİ SERVİSİ

İTO Gazatesi’nin haberine göre: İstanbul Ticaret Odası, Paris Ticaret Odası ile başlattığı ‘KOBİ’lerin Dijitalleşmesi İçin Eşleşme’ projesi kapsamında İstanbul’da faaliyet gösteren KOBİ’lerin dijital haritasını çıkardı. İstanbul’daki KOBİ’lerin Dijital İhtiyaçlarına İlişkin Durum Analizi’ne göre, KOBİ’ler dijitalleşmeyi temel bir ihtiyaç olarak görüyor ve kendi sektörlerinde rekabet avantajı getireceğini savunuyor. Ancak nasıl dijitalleşecekleri konusunda bilgiye ve finansmana ihtiyaçları var.

3 AYRI ANKET

İstanbul Ticaret Odası, KOBİ’lerin dijital ihtiyaçları ve beklentilerine ilişkin analiz için İTO üyeleri, Meslek Komiteleri Üyeleri ve yabancı Odalarla üç farklı anket çalışması gerçekleştirdi. Ankette şirketlerin dijitalleşmeye bakışı, mevcut durumu ile Oda ve meslek kurumları gibi yetkili kuruluşlardan beklentileri tespit edilmeye çalışıldı. Anketler, şirket yetkililerinin ve sektör temsilcilerinin önemli bir çoğunluğunun dijitalleşmeyi temel bir ihtiyaç olarak gördüğünü gösteriyor. Şirket yetkililerinin ¾’ü sektördeki iş modellerinin dijital dönüşümden etkilendiğini belirtti. İTO Meslek Komitesi Üyeleri’nin yüzde 96’sı, dijitalleşmenin kendi sektörlerinde bir rekabet avantajı getireceğini vurguladı. Ankete katılan şirketlerin önemli bir bölümü dijitalleşme konusunda (örneğin yüzde 90’ının web sitesi mevcut) belirli adımlar atmış olsa da şirket-içi yönetim, e-pazarlama, sosyal medya görünürlüğü vs. alanda pek çok eksiklikleri bulunuyor. Şirketlerin sadece yüzde 31’i internet üzerinden satış gerçekleştiriyor.

FİKİR SAHİBİ DEĞİLİZ

Hem şirketler hem de sektörler bünyesinde dijitalleşmenin belli bir seviyeye ulaşamaması ise iki sebebe bağlanıyor: Finansal yetersizlikler ve bilgi eksikliği. Üyelerin yüzde 55’i yeterince dijitalleşememenin sebebini finansman yetersizliği olarak görürken, yüzde 28’i ‘Nasıl yapacağım konusunda bir fikrim yok” seçeneğini işaretledi. Sektör temsilcilerine yöneltilen “Sektörünüzde dijitalleşmenin belirli bir seviyenin altında olduğunu düşünüyorsanız bunun sebebi nedir?” sorusuna, “Yöneticiler nasıl yapılacağı konusunda fikir sahibi değil” cevabını verenlerin oranı yüzde 46 oldu. Bu iki soru/cevap, bilgi ve yönlendirmenin, dijitalleşmenin artması konusunda en az finansman kadar önemli bir faktör olduğunu bir kez daha öne çıkardı.

BİZE DANIŞMAN LAZIM

Şirket yetkililerinin yüzde 90’ı, sektör temsilcilerinin yüzde 94’ü şirketlerin dijitalleşme süreci için yetkili kurum /kuruluşlar tarafından yönlendirilmesi gerektiğini belirtti. Yönlendirme/rehberlik faaliyetlerinin daha çok pazarlama/satış, sosyal medya ve görünürlük, şirket-içi yönetimi alanlarında olması gerektiği vurgulandı. Şirket yetkililerinin yüzde 60.3’ü bu yönlendirmenin birebir danışmanlık yoluyla olması gerektiğini savundu. Yüzde 54.8 gibi azımsanmayacak bir çoğunluk da seminerlerin faydalı olabileceğini bildirdi. Ankete katılan şirket yetkililerinin yüzde 90’ı, bu alanda gerçekleştirilecek seminerlere katılmak istediklerini dile getirdi. Bu oranlar da gösteriyor ki, şirketlerin dijitalleşmesi önündeki iki temel engelden biri olan bilgi eksikliği konusunda yetkili kurum/kuruluşlardan rehberlik ve yönlendirme alanında destek bekleniyor.

DİJİTALLEŞME AĞI OLUŞTURULACAK

İstanbul Ticaret Odası, Paris Ticaret ve Sanayi Odası (Paris CCI) ile işbirliği içerisinde, Türkiye AB İş Dünyası Diyaloğu Hibe Programı çerçevesinde, 1 Nisan 2019 tarihi itibariyle ‘KOBİ’lerin Dijitalleşmesi İçin Eşleşme Projesi’ne (Twinning for Digitalization-T4D) başladı. T4D projesi oluşturulurken, eş başvuru sahibi olan Paris CCI’nin ‘Les Digiteurs’ programından esinlenildi. İTO, söz konusu projeyle dijitalleşme alanındaki kapasitesini artırarak üyelerine yeni hizmetler geliştirmeyi planlıyor. İTO’nun hedeflerinden biri de Paris Ticaret ve Sanayi Odası’nın en iyi uygulamalarından biri olan ‘Les Digiteurs’un transferini gerçekleştirmek ve dijitalleşme alanında bir ağ oluşmasına olanak sağlamak.