• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Süper sağlıklı 8 probiyotik besin
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Probiyotikler, tüketildiğinde sağlık yararları olan canlı mikroorganizmalardır. Probiyotikler genellikle yararlı bakterilerdir ve vücut için birçok güçlü yarar sağlarlar. Sindirim sağlığını iyileştirebilir, depresyonu azaltabilir, kalp sağlığını iyileştirebilir ve cilt görünümünü güzelleştirebilirler.

Takviye olarak probiyotik almak popülerdir ancak bunları fermente gıdalardan da alabilirsiniz.

İşte süper sağlıklı 8 probiyotik besin.

1. Yoğurt
Yoğurt, sağlığınızı iyileştirebilecek en iyi probiyotik kaynaklarından biridir. Başta laktik asit bakterileri ve bifidobakteriler olmak üzere iyi bakteriler tarafından fermente edilmiş sütten yapılır.

Yoğurt yemek, kemik sağlığının iyileştirilmesi de dahil olmak üzere birçok sağlık yararı sağlar. Ayrıca tansiyonu yüksek olan kişiler için de faydalıdır. Ayrıca yoğurt çocuklarda, antibiyotiklerin neden olduğu ishalin azaltılmasına yardımcı olabilir. Hatta irritabl barsak sendromunun (IBS) semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilir. Ek olarak, yoğurt laktoz intoleransı olan insanlar için de uygun olabilir. Bunun nedeni, bakterilerin laktozun bir kısmını laktik aside dönüştürmesidir, bu yüzden yoğurtun ekşi tadı vardır.

Ancak, bütün yoğurtların canlı probiyotik içermediğini unutmayın. Bazı durumlarda, canlı bakteriler işleme sırasında öldürülmüş olabilir. Bu nedenle aktif veya canlı kültür içeren yoğurt seçtiğinizden emin olun. Ayrıca, satın almadan önce her zaman yoğurt etiketini mutlaka okuyun. Düşük yağ veya yağsız olarak etiketlenmiş olsa bile, yine de yüksek miktarda şeker ilave edilebilir.2. Kefir
Kefir, fermente edilmiş bir probiyotik süt içeceğidir. İnek veya keçi sütüne kefir taneleri eklenerek yapılır. Kefir taneleri tahıl taneleri değil, karnabahar gibi görünen laktik asit bakteri ve maya kültürleridir.

Kefir birçok sağlık yararı ile bağlantılıdır. Kemik sağlığını iyileştirebilir, bazı sindirim sorunlarına yardımcı olabilir ve enfeksiyonlara karşı koruma sağlayabilir. Yoğurt, muhtemelen Batı diyetinde bilinen en iyi probiyotik yiyecek olmasına rağmen, kefir aslında daha iyi bir kaynaktır. Kefiri etkili bir probiyotik haline getiren, birkaç büyük iyi bakteri ve maya suşu içermesidir. Yoğurt gibi kefir de genellikle laktoz intoleransı olan insanlar tarafından iyi tolere edilir.

3. Lahana turşusu
Lahana turşusu laktik asit bakterileri tarafından fermente edilmiş ince kıyılmış lahanadan oluşur. En eski geleneksel yiyeceklerden biridir ve pek çok ülkede tüketilmektedir.

Lahana turşusu genellikle salatalarda veya garnitür olarak kullanılır. Ekşi, tuzlu bir tadı vardır ve hava geçirmez bir kapta aylarca saklanabilir. Lahana turşusu, probiyotik özelliklerine ek olarak C, B ve K vitaminlerinin yanı sıra lif açısından da zengindir. Ayrıca sodyum bakımından da yüksektir ve demir ve manganez içerir. Lahana turşusu ayrıca göz sağlığı için önemli olan antioksidanlar lutein ve zeaksantini içerir.

Lahana turşusunu evde yapabilir veya satın alabilirsiniz. Canlı bakteri içeren pastörize edilmemiş markaları seçtiğinizden emin olun. Çünkü pastörizasyon canlı ve aktif bakterileri öldürür.

4. Kimchi
Kimchi fermente, baharatlı bir Kore turşusudur. Lahana genellikle ana maddedir, ancak diğer sebzelerden de yapılabilir.

Kimchi, kırmızı biber, sarımsak, zencefil, yeşil soğan ve tuz gibi çeşitli baharatlarla tatlandırılır. Kimchi, laktik asit bakterilerini, Lactobacillus kimchii'yi ve ayrıca, sindirim sağlığına faydalı olabilecek diğer laktik asit bakterilerini içerir. Lahanadan yapılan kimchi; K vitamini, riboflavin (B2 vitamini) ve demir gibi bazı vitamin ve mineraller bakımından yüksektir.

5. Miso
Miso, fermente edilmiş bir Japon yiyeceğidir. Geleneksel olarak soya fasulyelerinin tuzla ve koji olarak adlandırılan bir tür mantarla mayalanmasıyla yapılır. Miso ayrıca soya fasulyesini arpa, pirinç ve çavdar gibi başka malzemelerle karıştırmak suretiyle de yapılabilir.

Miso, daha çok Japonya'da popüler bir kahvaltı yemeği olan miso çorbasında kullanılır. Miso tipik olarak tuzludur. Beyaz, sarı, kırmızı ve kahverengi gibi birçok çeşitte satın alabilirsiniz. Miso iyi bir protein ve lif kaynağıdır . Ayrıca K vitamini, manganez ve bakır dahil olmak üzere çeşitli vitaminler, mineraller ve bitkisel bileşikler bakımından yüksektir.

Miso, bazı sağlık yararlarıyla ilişkilendirilmiştir. Bir çalışma, sık sık miso çorbası tüketiminin, orta yaşlı Japon kadınlarda daha düşük meme kanseri riski ile ilişkili olduğunu bildirmiştir. Başka bir çalışmada, çok fazla miso çorbası yiyen kadınların inme riskinin azaldığı tespit edilmiştir.

6. Kombuça
Kombuça ya da kombucha fermente siyah veya yeşil çaydır. Bu popüler çay, dost bir bakteri ve maya kolonisi tarafından mayalanır. Özellikle Asya başta olmak üzere dünyanın birçok yerinde tüketilmektedir.

İnternet, kombuça'nın sağlığa olası etkileri konusunda iddialarla doludur. Ancak, kombuça ile ilgili yüksek kalitede kanıtlar bulunmamaktadır. Var olan çalışmalar hayvan ve tüp çalışmalarıdır ve sonuçlar insanlar için geçerli olmayabilir. Bununla birlikte, kombuça bakteri ve maya ile fermente edildiğinden, muhtemelen probiyotik özellikleriyle ilgili sağlık yararları vardır.7. Kornişon turşu
Kornişon turşu bir tuz ve su çözeltisinde turşusu yapılmış salatalıklardır. Kendi doğal olarak mevcut laktik asit bakterilerini kullanarak bir süre mayalanmaya bırakılırlar. Bu süreç onları ekşi yapar.

Kornişon turşusu, sindirim sağlığını iyileştirebilecek mükemmel bir probiyotik bakteri kaynağıdır. Kalorileri düşüktür ve kanın pıhtılaşması için gerekli bir besin olan iyi bir K vitamini kaynağıdır. Turşuların sodyum bakımından yüksek olma eğiliminde olduğunu unutmayın. Sirke ile yapılan turşuların canlı probiyotik içermediğine dikkat etmek önemlidir.

8. Bazı peynir türleri
Çoğu peynir türü fermente edilmekle birlikte bu, hepsinin probiyotik içerdiği anlamına gelmez. Bu nedenle, gıda etiketlerinde canlı ve aktif kültürlerin aranması önemlidir. İyi bakteriler, Gouda, mozzarella, kaşar peyniri ve süzme peynir gibi bazı peynirlerde bulunabilir.

Peynir, oldukça besleyici ve çok iyi bir protein kaynağıdır. Ayrıca kalsiyum, B12 vitamini, fosfor ve selenyum dahil önemli vitamin ve mineraller bakımından zengindir. Peynir gibi orta derecede süt ürünleri tüketimi kalp hastalığı ve osteoporoz riskini düşürebilir.

Bu haberler de ilginizi çekebilir