• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...

EKONOMİ SERVİSİ

Türk – Arap Odası (TAC) 3. Yönetim Kurulu Toplantısı, Antalya’da yapıldı. Toplantının açılışında TAC Eş Başkanı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, TAC Eş Başkanı ve Arap Odalar Birliği Başkanı Mohammed Abdo Saeed ve Mısır Ticaret Odalar Federasyonu Başkanı Ebrahim Al Arabi birer konuşma yaptı.​

“SATTIĞIMIZ MALLARIN YARISINDAN FAZLASI AVRUPA VE ABD’YE GİDİYOR”

TAC Eş Başkanı ve TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu konuşmasında, Türkiye ile Arap dünyası arasında büyük bir ekonomik potansiyel olduğuna dikkat çekti. Hisarcıklıoğlu, “Arap ligi, 400 milyonluk nüfusu ve 3 trilyon dolarlık yıllık üretimi ve 2,7 trilyon dolarlık dış ticaretiyle, büyük bir küresel ekonomik güç. Türkiye ise 80 milyon nüfusu ve 800 milyar dolarlık gayri safi milli hasılasıyla, bu bölgenin en büyük, dünyanınsa 17. büyük ekonomisi. İnşaat, turizm, sanayi ve tarımsal üretim alanlarında dünyanın sayılı üreticiler arasındayız. Yıllık ihracatımız 170 milyar dolara ulaştı. İhracatımızın yüzde 92’si sanayi ürünü. Sattığımız malların yarısından fazlası Avrupa ve ABD’ye gidiyor. Bu da Türkiye’deki üretimin kalitesini ve fiyat konusunda rekabetçi olduğumuzun en somut göstergesidir” dedi. TOBB Başkanı, Türkiyeli müteahhitlerin bir yılda dünyada 19 milyar dolar değerinde, 260 proje üstlendiğini, dünyanın en büyük 250 uluslararası müteahhitleri listesinde Türkiye’nin ikinci sırada yer aldığını belirtti.

“DAHA GİDECEK ÇOK MESAFE VAR”

Arap iş dünyasının, Türkiye ile her alanda ticaret ve yatırım yapabileceği müthiş bir potansiyel olduğunu ve TAC’ın kurulmasının ana amacı bu olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, “10 sene önce Arap Ligi ülkeleriyle, Türkiye arasındaki ticaret hacmi, 20 milyar dolardı. Geçen sene bu rakam, 50 milyar doları geçti. 10 senede ticaret hacminin 2,5 katı artırmışız. Ama daha gidecek çok mesafe var. Türkiye olarak toplam dış ticaretimizin ancak yüzde 12’sini Arap Ligi ile yapıyoruz. Arap Ligiyse toplam ticaretinin sadece % 2’sini bizle yapıyor. Yani birbirimizle yeterinde iş yapmıyoruz” şeklinde konuştu. Yatırımlar alanında durumun daha çarpıcı olduğuna dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, “Arap ülkelerinin dünyada toplam kamu ve özel sektör yatırımı 2 trilyon dolar. Türkiye’ye doğrudan yatırım olarak gelen Arap yatırımıysa, sadece 10 milyar dolar, yüzde 1 bile değil. Sahip olduğumuz kaynakları, nüfusu ve potansiyeli göz önünde bulundurursak, bu rakamlar okyanusta bir damla su. Artık yeni bir atılımı yapma zamanı gelmiştir. Ülkelerimizde zenginliği artırmanın yolu da ticarettir. Özellikle de birbirimizle yaptığımız ticareti artırmalıyız”. Dedi.

TÜRKİYE İŞ DÜNYASI ARAP YATIRIMCILAR İÇİN BİR ORTAK YAPI OLUŞTURACAK

TAC Eş Başkanı ve Arap Odalar Birliği Başkanı Mohammed Abdo Saeed ise bu tür buluşmalar ile ilişkilerin güçlendirilmesi için çaba harcayacaklarını söyledi. Saeed, Türkiye ekonomisinin bölgede en gelişmiş ekonomilerden biri olduğunu ve ekonomik bir kutup oluşturduğunu vurguladı. Saeed, Türkiye ve Arap ülkelerinin ekonomik ortaklıklar oluşturması, koordinasyon ve işbirliği için girişimde bulunmaları gerektiğini ifade etti. Dengeli bir ticaret yapmak gerektiğine dikkat çeken Saeed, böylece ülkelerinde istikrar ve sürekli kalkınmayı gerçekleştirebileceklerini söyledi. Mısır Ticaret Odalar Federasyonu Başkanı Ebrahim Al Arabi de sadece ikili işbirlikleri değil, üçlü işbirliği gerçekleştirmek için biraraya geldiklerini söyledi. Bölgesel piyasalara açılabileceklerini belirten Al Arabi, bunun için çaba harcamaları gerektiğini, yeni limanlar ve tren yolları ile ülkeleri birbirine bağlamak gerektiğini ifade etti. Al Arabi, Türkiye iş dünyasının Arap yatırımcılar için bir ortak yapı oluşturacağını kaydetti.