• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Şırnak'ta yürütülen operasyonlarla PKK'den arındırılan Cudi ve Namaz Dağı eteklerindeki araziler, köylülerin üretim alanı oldu.

Bir süre öncesine kadar PKK saldırılarıyla kurşun seslerinin yankılandığı Namaz ve Cudi Dağlarının yer aldığı kırsal alanlar, tarıma kazandırılmaya çalışılıyor.

Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile Dicle Kalkınma Ajansının kırsal kalkınma projeleri kapsamında hibe desteği alan yöre insanı, taşlarını temizledikleri 1400 dönüm arazide kurulan bahçede, sebze ve meyve üretimine başladı.

Kimi çiftçiler sağlanılan güvenlik ortamı ile üretime yöneldiklerini ifade ederken, kimi çiftçilerde devletin Şırnaklıların taleplerine yeteri kadar karşılık vermediğini dile getirerek durumdan yakındı.

2 yıl önce DİKA'dan aldığı yüzde 70 destekle Namaz Dağı Bülbül Deresi mevkiinde bulunan 15 dönüm arazisine 300 ceviz ağacı eken çiftçilerden Abdurrahman Acar, kentte bürokrasinin halktan uzak ve sahaya açılmadığını ifade ederek, devletin Şırnaklıların taleplerine hassasiyetle karşılık vermesi gerektiğini aktardı.

"Şırnak'ın fıstık olabilecek alanları Siirt'ten kat be kat daha fazla" diyen Acar,

"Siirt'in neredeyse yüzde 100 bahçeleri fıstıklarla donatıldı. Devletin orada sağladığı destek, Şırnak'a verdiği destekten çok farklıdır. Siirt'te vatandaştan yüzde 30 destek alınmıyor. Direkt yüzde 100 destek veriliyor. Orada bildiğimiz bir vali ilgilendi bu programla. Vatandaşı bir yerde de  bu işe zorluyordu. Ve bugün Siirt ilçeleriyle beraber fıstık bahçeleri haline getirildi. Biz de özellikle komşumuza bakarak bundan ders almak istiyoruz. Şırnak'ın fıstık olabilecek alanları Siirt'ten kat be kat daha fazla. O açıdan Siirt'e sağlanan imkan ne ise Şırnak'a da sağlanmasını istiyoruz. Vatandaşlardan talep var. Yüzde 30 vermek istemesine rağmen devlet bu ihtiyacını henüz karşılamıyor. Talep var, fakat şimdilik karşılanmıyor. Devletin bu konuda hassasiyet göstererek halkın bu talebini ciddi bir şekilde dikkate almasını istiyoruz. Şırnak'ta geniş ve boş olan tarım alanları var. Burası fıstığa da çok uyumlu olduğunu biliyoruz. Menengiç ağacının yetiştiği yerde burası fıstığın ana yurdu olur. Bu Şırnak'ı kalkındırır, ihya eder." şeklinde konuştu.

Bürokrasiden yakınan Acar, "Şırnak'ta bürokrasi halka mesafeli duruyor. Yani daireye kapanmış, sahaya açılmıyor. Halkın bu tür taleplerini de karşılamıyor. Biz ilgili kurumların bu konuda hassasiyet göstermesini bekliyoruz. Tarım bütün dünyada önemli bir alandır. Bu açıdan vatandaşa büyük ölçüde bilinçlenme ve uyanma var. Halkın bu talebinin arkasında durmak gerekiyor." ifadelerini kullandı.

İş makinesi operatörü Haydar Erener, operasyonların ardından vatandaşın tarlalarını üretimde kullanmak için taşlardan temizlediğini belirterek, "Biz de burada tarlalardaki taşları temizliyoruz. Deyim yerindeyse ekmeğimi taştan çıkarıyorum." dedi.

20 yıl önce terk ettiği arazilerine 2 yıl önce dönen Sait Acar, taşlardan temizlediği tarlasına domates, biber, salatalık ve patlıcan ekiyor. 

3 yıl öncesine kadar PKK'den dolayı gündüz saat 3-4 civarları hiç kimsenin güvenlik endişesinden ötürü bölgede kalmadığını, son 2 yılda ise bölgede yazlık ev inşa edip sabahlayanların olduğuna vurgu yapan Acar, "Huzur ortamı var, herkes tarlasına dönmüş. Ceviz ağaçları, kiraz, elma ekmişiz güzel bir ortam var şu an." diye konuştu.

Tarım ve Orman İl Müdür Vekili Selman Demirer de kırsal bölgeleri kalkındırmak projeleri kapsamında vatandaşlara ek gelir sağlamaları için projelerle destek sunduklarını bildirerek şöyle konuştu;

"Çiftçimizi son yıllarda sebze ve meyve üretimine yönlendiriyoruz. Son 3 yılda yüzde 70 hibeyle 74 bin metre tel örgü, 20 bin adet tel direği, 9 bin kilograma yakın gergi telleriyle beraber 1400 dekar alanda kapama meyve bahçeleri gerçekleştirdik. Bunun yanında 100 bin fıstık, badem, üzüm, zeytin ve nar gibi fidan desteklemelerimiz oldu. Onun dışında 423 çiftçimizin menengiç (bıttım) ağaçlarına 140 bine yakın aşılama yaptık." (Ahmet Uçar - İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız